banner

Sony Bravia 50X90J

Μέσης κατηγορίας, μα για τον μέσο θεατή αξιοπρόσεκτη

Από τις πέντε καλύτερες σειρές τηλεοράσεων Sony Bravia του 2021 που αξιοποιούν τον νέο επεξεργαστή εικόνας της εταιρείας, τον Cognitive Processor XR, η σειρά της X90J είναι αυτή με το λιγότερο ικανό σύστημα υποφωτισμού - μία εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη επιλογή που έγινε έτσι ώστε αυτή η σειρά να είναι προσιτή στο ευρύτερο κοινό. Κατόρθωσε η Sony να βρει την ισορροπία ανάμεσα σε αυτήν την αναπόφευκτη επιλογή και το είδος της ποιοτικής εικόνας που αναμένουν οι καταναλωτές από μία τηλεόραση Bravia, ακόμη και της μέσης κατηγορίας;

Όλα δείχνουν πως αυτό εξαρτάται από το εκάστοτε σενάριο χρήσης. Δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός, για παράδειγμα, πως η X90J ενσωματώνει μικρό αριθμό ελεγχόμενων ζωνών υποφωτισμού: τα μοντέλα των 50 και 55 ιντσών προσφέρουν μόλις 24, μεγαλύτερων διαγωνίων προσφέρουν 32 ή 48 αλλά ο αριθμός είναι πάντα χαμηλός ασχέτως διαστάσεων. Στην πράξη αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον, υπάρχουν φανερές ατέλειες στην διαχείριση φωτεινών αντικειμένων σε σκοτεινό υπόβαθρο (blooming) και, δεύτερον, όταν η τηλεόραση αυτή προσπαθεί να τις περιορίσει, χαμηλώνει πολύ συχνά την συνολική φωτεινότητα της οθόνης. Το πρώτο φαινόμενο διακρίνεται σε πολλές περιπτώσεις ανεξαρτήτως περιβαλλοντικού φωτισμού, το δεύτερο όχι τόσο σε περιβάλλοντα με άφθονο φως αλλά σίγουρα σε σκοτεινά.


Εννοείται πως "ζητά πολλά" κανείς από μία τηλεόραση LED/LCD μέσης κατηγορίας να μην εμφανίζει αυτές τις αδυναμίες όταν άλλες τηλεοράσεις με 5 ή 6 φορές υψηλότερο κόστος τις εμφανίζουν επίσης. Ο μόνος τρόπος να εισπράξει απολύτως άψογη διαχείριση φωτεινότητας σε κάθε στοιχείο της οθόνης, άλλωστε, παραμένει η χρήση οθόνης OLED. Όμως για κάποιον περίεργο λόγο ο περίφημος, κορυφαίος αλγόριθμος διαχείρισης ζωνών υποφωτισμού της Sony δείχνει να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικός στην X90J όσο πέρυσι στην XH90 (η οποία προσέφερε 32 ζώνες). Ο αλγόριθμος αυτός "κάνει την δουλειά του" πολύ καλά σε τυπικό τηλεοπτικό περιεχόμενο και μεγάλο ποσοστό άλλων ειδών περιεχομένου, ναι, αλλά ο ιαπωνικός κολοσσός είχε "θέσει τον πήχυ ψηλά" τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα ελέγχου του υποφωτισμού οπότε οι προσδοκίες βρίσκονται εκ των πραγμάτων εκεί. Όλα δείχνουν πως σε αυτό το επίπεδο θα κινηθούν το 2021 μόνο οι υψηλότερου επιπέδου (και βέβαια ακριβότερες) τηλεοράσεις της Sony.

Τα καλά νέα είναι πως στις πιο πολλές άλλες περιστάσεις - πέρα δηλαδή από τις ασυνήθιστα απαιτητικές των τεστ αξιολόγησης και του ειδικά διαμορφωμένου περιεχομένου HDR - η X90J όντως μπορεί να προσφέρει το είδος της ποιότητας εικόνας που περιμένει κανείς από μία Sony Bravia. Η εικόνα αυτή είναι φυσική και ισορροπημένη, με χρώματα που (ανάλογα με το εκάστορε σετ ρυθμίσεων) μπορούν να είναι είτε εντυπωσιακά μα ελάχιστα ανακριβή είτε ακριβή αλλά ελαφρώς υποτονισμένα. Καθώς η X90J στηρίζεται σε οθόνη LED/LCD τύπου VA, η αντίθεση και απόδοση του μαύρου είναι σε γενικές γραμμές πολύ καλές, μα οι διαθέσιμες γωνίες θέασης είναι αναγκαστικά περιορισμένες. Έχουμε δει επίσης καλύτερη διαχείριση αντανακλάσεων από φωτεινά αντικείμενα επί της οθόνης, είναι πάντως πολύ συγκεκριμένες οι συνθήκες κατά τις οποίες αυτό ίσως αποδειχθεί προβληματικό.


Η ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι: με δεδομένο τον μικρό αριθμό ζωνών υποφωτισμού της X90J, μπορεί ο νέος επεξεργαστής Cognitive Processor XR να "κάνει την διαφορά"; Παραδόξως - και σε αντίθεση με ό,τι περιμέναμε... - ναι, μπορεί. Δεν είναι διαφορά "η μέρα με την νύχτα", καθώς η επεξεργασία εικόνας της Sony ήταν ήδη η καλύτερη της αγοράς και το περιθώριο βελτίωσης όχι πολύ μεγάλο, αλλά... ναι: σε σύγκριση με την περσινή XH90 - με τις ίδιες ρυθμίσεις και στο ίδιο υλικό αξιολόγησης - η X90J προσφέρει εικόνα περισσότερο πειστική και δεξιοτεχνικά ελεγχόμενη. Ο Cognitive Processor XR βελτιώνει κάθε καρέ περιεχομένου αρκετά ώστε να του προσδώσει περισσότερο "βάθος" και υφή, χωρίς ωστόσο να οξύνει την εικόνα υπερβολικά ή να "πνίγει" λεπτομέρειές της. Τα χρώματα δεν βελτιώνονται στον ίδιο βαθμό - η Sony γενικώς αποφεύγει να τα "πειράζει" αυτά και συνήθως έχει δίκιο - μα κάποιες μικρορυθμίσεις γίνονται όπου είναι απαραίτητο. Οι λάτρεις της ποιότητας εικόνας σταθερά θεωρούν πως όσο λιγότερο "παρεμβαίνει" κανείς στο αρχικό υλικό, ειδικά των ταινιών, τόσο το καλύτερο - αλλά ο Cognitive Processor XR έχει θετική και μόνο επιρροή στην εικόνα.

Στους υπόλοιπους "παραδοσιακούς" τομείς της διαχείρισης εικόνας η X90J προσφέρει τα υψηλού επιπέδου αποτελέσματα που χαρακτηρίζουν τις τηλεοράσεις Bravia εδώ και πολλά χρόνια: ο Cognitive Processor XR δεν δείχνει να κάνει ευδιάκριτα πράγματα εκεί. Ο πολλαπλασιασμός γραμμών για αύξηση της ανάλυσης σε 4Κ από χαμηλότερες, για παράδειγμα, είναι τόσο ποιοτικός όσο ήταν πάντοτε (υπάρχει μία μικρή βελτίωση στην ευκρίνεια υπερσυμπιεσμένου Δικτυακού υλικού π.χ. από το YouTube αλλά ως εκεί). Η κίνηση της εικόνας είναι πολύ καλή (αν και θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός με τις σχετικές ρυθμίσεις), ενώ ο περιορισμός "θορύβου" και τεχνουργημάτων από μη ποιοτικές πηγές, όπως το τυπικό "ελεύθερο" τηλεοπτικό πρόγραμμα, παραμένει άκρως αποτελεσματικός. Αυτά, ωστόσο, εν πολλοίς ίσχυαν και για την περσινή Bravia XH90, οπότε από την X90J είναι στην ουσία "αναμενόμενα", όχι αξιοσημείωτα "βήματα μπροστά". Ο Cognitive Processor XR δείχνει περισσότερο "πρόθυμος" να βελτιώσει περαιτέρω υλικό που είναι ήδη "μίας ποιότητας και πάνω", κάτι εν τέλει λογικό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner