banner

Dolby Atmos: εναλλακτική ανοιχτού λογισμικού στον ορίζοντα

Οι Samsung και Google προσφέρουν τεχνολογία και εργαλεία για ήχο 3D δωρεάν σε όλους τους δημιουργούς

Δεν είναι ακριβώς... μυστικό το γεγονός ότι η Samsung προτιμά συχνά να αξιοποιεί τεχνολογίες που η ίδια έχει αναπτύξει προκειμένου να υλοποιήσει εξελιγμένες λειτουργίες στα προϊόντα της, παρά να χρησιμοποιεί τεχνολογίες που ανέπτυξαν άλλες εταιρείες - ακόμη κι αν οι δικές της λύσεις δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες επιτυχίες έξω από το δικό της οικοσύστημα. Το έχει πράξει με το Bixby (τον φωνητικό της βοηθό που ελάχιστοι καταναλωτές αξιοποιούν), το έχει πράξει με το Dolby Vision (προωθώντας στην θέση του το HDR10 Plus που δεν έχει υιοθετηθεί ευρέως) και το πράτει ξανά με το Dolby Atmos (το οποίο υποστήριξε τελικά πέρσι έχοντας παράλληλα... άλλα σχέδια όπως φαίνεται). Κι αυτό γιατί η Samsung αποκάλυψε πως συνεργάζεται με την Google από το 2020 για την δημιουργία μίας νέας τεχνολογίας αντικειμενοστρεφούς ήχου ονόματι IAMF (Immersive Audio Model and Formats), η οποία υπόσχεται το είδος της λειτουργικότητας που προσφέρουν οι ήδη καθιερωμένες Dolby Atmos και DTS:X.

Όπως και στην περίπτωση του HDR10 Plus, το σημαντικότερο στοιχείο της τεχνολογίας IAMF εντοπίζεται στο γεγονός ότι είναι "ανοιχτού κώδικα": αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορεί να την αξιοποιήσει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, εντελώς δωρεάν, χωρίς να καταβάλλει σε οποιαδήποτε εταιρεία δικαιώματα χρήσης. Είναι... διαβόητες, ομολογουμένως, οι χρεώσεις για δικαιώματα χρήσεις που επιβάλλει η Dolby στα studio του Hollywood, στις υπηρεσίες streaming ή σε οποιονδήποτε άλλον θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία Atmos σε ο,τιδήποτε, έστω κι αν η αγορά τις έχει λίγο-πολύ αποδεχθεί. Η Samsung έκανε... σχεδόν τα πάντα τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να μην καταβάλλει χρήματα στην Dolby για τα δικαιώματα αυτά, ενώ η Google υποστηρίζει το λογισμικό "ανοιχτού κώδικα" σε πολλές της δραστηριότητες, οπότε έχει νόημα για τους δύο τεχνολογικούς κολοσσούς να συνεργαστούν για την δημιουργία μιας εναλλακτικής στο Dolby Atmos.

Η τεχνολογία IAMF υιοθετήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες από την Alliance for Open Media (AOM) - τον σύνδεσμο εταιρειών που προωθεί και τον αλγόριθμο συμπίεσης AV1 για υλικό video - οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πληροφορηθούμε περισσότερα για όλα αυτά στο πλαίσιο της επερχόμενης CES 2024.

Για την ώρα, τα μόνα στοιχεία που γνωρίζουμε σχετικά είναι αυτά που γνωστοποίησε η ίδια η Samsung. Σύμφωνα με την εταιρεία, η τεχνολογία IAMF προσφέρει τρία βασικά χαρακτηριστικά: τα "vertical sound", "AI scene analysis" και "user-customized audio". Το πρώτο είναι πιθανότατα κάτι παρόμοιο με τα "κανάλια ύψους" των Dolby Atmos ή DTS:X, το τρίτο πιθανώς σχετίζεται με την "προσαρμογή" της απόδοσης ήχου ανάλογα με το εμβαδόν και την διαρρύθμιση του εκάστοτε χώρου, ενώ το δεύτερο... θα μπορούσε να είναι ο,τιδήποτε, από την επεξεργασία ήχου βάσει συγκεκριμένων αλγορίθμων μέχρι την "αναβάθμιση" απλού πολυκάναλου ήχου σε αντικειμενοστρεφή μέσω προφανώς διαφορετικών αλγορίθμων.

Οι επισκέπτες του Αθηνόραμα Digital που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνική γνώση μπορούν να μάθουν πολλά περισσότερα για τις προδιαγραφές και τις δυνατότητες του IAMF στην σχετική σελίδα της AOM’s στο GitHub, αλλά ο σύνδεσμος περιγράφει στο επίσημο website του την νέα αυτή τεχνολογία με απλούστερα λόγια: "Το IAMF προσφέρει στους παραγωγούς περιεχομένου τα εργαλεία για να δημιουργήσουν συναρπαστικές ακουστικές εμπειρίες σε πολλαπλά πεδία εφαρμογών, από το video streaming και το gaming μέχρι τα AR και VR, ακόμη και στο πλαίσιο της παραδοσιακής τηλεοπτικής εκπομπής. Η δυνατότητα του IAMF’s να εμπεριέχει πολλαπλές διαμορφώσεις ήχου στο ίδιο περιεχόμενο προσφέρει τόσο στους δημιουργούς όσο και στους καταναλωτές την επιλογή ρύθμισης πολλαπλών παραμέτρων του. Το IAMF προσφέρει επίσης απρόσκοπτη απόδοση αντικειμενοστρεφούς ηχητικού περιεχομένου - τόσο βάσει καναλιών όσο και βάσει σκηνών με συγκεκριμένες προδιαγραφές - σε μεγάλη γκάμα συσκευών όπως τα ακουστικά κεφαλής, τα κινητά τηλέφωνα, οι soundbars και τα συστήματα home cinema".

Είναι βεβαίως αυτονόητο το γεγονός ότι η διάθεση δωρεάν υποδομής επεξεργασίας και απόδοσης ήχου 3D σε όλους τους δημιουργούς μόνο να βοηθήσει μπορεί στην διάδοσή του και την δημοτικότητά του. Υπό αυτήν την έννοια το IAMF έχει αξία ολοφάνερη και είναι σημαντικό. Όμως είναι η υποστήριξη με συσκευές, η ευρεία διάθεση σχετικών προϊόντων και η χρήση ή όχι μιας τέτοιας τεχνολογίας από επαγγελματίες, αυτή που εν τέλει καθορίζει η τελευταία θα λειτουργήσει ως εναλλακτική σε ήδη καθιερωμένες τεχνολογίες για το ίδιο πράγμα - ασχέτως του κόστους χρήσης τους. Η μεγάλη γκάμα από προϊόντα της Samsung που σχετίζονται με τον αντικειμενοστρεφή ήχο - από τις τηλεοράσεις και τις soundbars μέχρι τα ολοκληρωμένα συστήματα home cinema και τα ακουστικά - σαφώς μπορεί να βοηθήσει.

Αν όμως κατέστησε κατανοητό κάτι η ως τώρα πορεία των HDR10 Plus και AV1, είναι πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την εμπορική επιτυχία ή την ευρεία αποδοχή τέτοιων προτύπων από την αγορά. Καθώς είναι, ωστόσο, εξαιρετικά νωρίς να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση σχετικά με την μελλοντική πορεία του IAMF και τις πιθανότητές του απέναντι στα Dolby Atmos ή DTS:X - ειδικά με δεδομένο το πόσα δεν γνωρίζουμε ακόμη γι' αυτό - ελπίζουμε η Samsung να γνωστοποιήσει περισσότερα στην παρουσίασή της στο Las Vegas, στις 8 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner