banner

Εικόνα 4Κ: τα πρακτικά οφέλη

Τί φιλοδοξεί και τί μπορεί να προσφέρει η υπερυψηλή ευκρίνεια στο κοινό;

Στο Αθηνόραμα Digital - έχοντας διαβάσει πάμπολλα επί του θέματος και δει έναν αριθμό από οθόνες και προβολείς υπερυψηλής ευκρίνειας μέχρι σήμερα - έχουμε καταλήξει πως η γνώμη μας "βρίσκεται κάπου στη μέση". Από τη μία πλευρά, η περίφημη απόσταση Lechner είναι υπερβολικά αυστηρή: δεν χρειάζεται να διακρίνει κάποιος κάθε pixel της οθόνης για να εκτιμήσει τη λεπτομέρεια εικόνας που αποδίδεται σε υψηλότερη ανάλυση. Ακόμη και αν κάθεται στα 4 ή 4.5 μέτρα μακριά από μία οθόνη π.χ. 65 ιντσών, η εικόνα υπερυψηλής ευκρίνειας δείχνει ολοφάνερα περισσότερο "συμπαγής", "δεμένη" και αληθοφανής σε σχέση με την αντίστοιχη υψηλής, στην ίδια διαγώνιο. Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο σε smartphones με οθόνη π.χ. διαγωνίου 4-4.5 ιντσών η διαφορά ανάμεσα σε αναλύσεις των 950x640 pixel και των 1280x720 pixel γίνεται αμέσως αντιληπτή: τα μικρότερα και περισσότερα pixel έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερο "πυκνή" και πειστική εικόνα. 'Οσο πυκνότερη, τόσο το καλύτερο σε γενικές γραμμές.

Από την άλλη πλευρά, έχουν σαφέστατα δίκιο και εκείνοι που υποστηρίζουν πως η εικόνα 4K "χρειάζεται ίντσες" για να αναδείξει την ομορφιά της υπερυψηλής ευκρίνειας σε όλο της το μεγαλείο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ναι μεν η Sony κυκλοφόρησε πρόσφατα τα νέα της μοντέλα 55 και 65 ιντσών, αλλά "έκανε πρεμιέρα" με μοντέλο των 84 ιντσών, όπως και η LG (και πρόσφατα με 85 η Samsung). Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ήταν τόσο απίθανα εντυπωσιακή η εικόνα των... 180 ιντσών που απολαύσαμε πέρυσι στην επίδειξη του προβολέα 4Κ της Sony, παρά το κοινής ποιότητας πανί. Οι προβολείς 4Κ γενικότερα δεν θα έχουν θέμα με την υπερυψηλή ευκρίνεια γιατί, πολύ απλά, δεν έχει νόημα να χρησιμοποιηθούν σε διαγώνιο μικρότερη των 90-100 ιντσών - με την απόσταση θέασης να έχει επιλεγεί πριν από τη σχετική εγκατάσταση, προφανώς.

Ο πιο πολύς κόσμος θα γευτεί την υπερυψηλη ευκρίνεια με τηλεοράσεις ωστόσο - και, όταν όλα έχουν ειπωθεί, με μία τηλεόραση 4K ίσως έχει όντως νόημα να καθήσει κάποιος πιο κοντά, συνειδητά και από επιλογή. Όχι μόνο για να διακρίνει όλες τις λεπτομέρειες, αλλά και επειδή, αν το κάνει, η μεγαλύτερη των 60 ιντσών εικόνα θα "αγκαλιάσει" το οπτικό του πεδίο χωρίς να διακρίνεται το ενοχλητικό... πλέγμα των pixel στην οθόνη (που είναι παρόν σήμερα ακόμη και στις καλύτερες τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας). Έχουμε την υποψία - χωρίς να έχουμε... ζήσει ακόμη με τηλεόραση 4K - ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αντίστοιχο των υψηλής ανάλυσης οθονών σε PC: στην ίδια απόσταση, θα "κακοφαινόταν" σε οποιονδήποτε να... του πάρουν ένα monitor των 2560x1440 pixel και να τον "επιστρέψουν" σε ένα συμβατικό των 1920x1200 pixel, έχοντας δει τί σημαίνει πρακτικά η υψηλότερη ανάλυση. Όντας παθόντες, αυτό το προσυπογράφουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner