Η Epson δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο EF-12 ενσωματώνει το Android TV της Google και... δικαιολογημένα: είναι ένα λειτουργικό σύστημα στο οποίο βασίζονται πολλές Smart TV και προσφέρει όλων των ειδών τις επιλογές παροχής περιεχομένου. Οποιοσδήποτε άλλος προβολέας θα πρέπει να συνδεθεί σε κάποια εξωτερική πηγή για να αποδώσει ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, αθλητικά, ντοκυμαντέρ ή video games - αλλά αυτός, που έχει πρόσβαση τόσο στο Internet όσο και στα apps του Google Play δεν την χρειάζεται απαραίτητα. Με τον EF-12 ο καταναλωτής μπορεί να αξιοποιήσει apps όπως τα VLC, KODI ή Plex για αναπαραγωγή αρχείων πολυμέσων από μέσα αποθήκευσης USB ή από τοπικό οικιακό δίκτυο, για παράδειγμα, με τον ίδιο τον προβολέα να παίζει ρόλο κανονικού, κανονικότατου media player στην ουσία.
Η πρόσβαση του EF-12 στο Internet συνεπάγεται επίσης την δυνατότητα θέασης video από το YouTube ή το Vimeo, επίσκεψης κανονικών websites (κι όχι mobile εκδοχών τους) με πλήρεις browsers όπως οι Firefox και Puffin, παρακολούθησης σπορ μέσω ESPN ή EuroSport, καθώς και θέασης ταινιών, σειρών και ντοκυμαντέρ από υπηρεσίες όπως οι Disney Plus, HBO Max και Hulu. Την ημέρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υποστηρίζονταν τα apps τριών σημαντικών υπηρεσιών από την συγκεκριμένη έκδοση Android TV που εσνωματώνει ο EF-12: των Netflix, Amazon Prime Video και Apple TV Plus. Δεν είναι σαφές το γιατί - αν δηλαδή πρόκειται για κάποιο θέμα συμβατότητας των apps τους με το λειτουργικό του προβολέα ή για κάτι άλλο - αλλά αν το θέμα δεν έχει σχέση αμιγώς με hardware, τόσο η Epson θεωρητικά μπορεί να προσφέρει την υποστήριξη αυτή με αναβάθμιση λογισμικού του προϊόντος της στο μέλλον.
Υπάρχει πάντοτε η επιλογή, φυσικά, να αξιοποιηθεί εξωτερικό media player συνδεδεμένο σε θύρα HDMI γι' αυτές και άλλες πηγές. Κατά την διάρκεια των δοκιμών μας συνδέσαμε και στις δύο που διαθέτει ο EF-12 ένα αρχικό PS4, ένα Xbox One S, ένα laptop, ένα Apple TV, ακόμη και ένα PC "stick", όλα σε λειτουργία 60 Hz και 24 Hz, χωρίς πρόβλημα. Το εγχειρίδιο της Epson αναφέρει πως η συσκευή της δέχεται και υλικό ανάλυσης 2160p (4K) σε έως και 30 Hz, το οποίο προφανώς υποβαθμίζει στις 1080 γραμμές για να το προβάλλει, έστω και αν αυτό δεν έχει ιδιαίτερο νόημα στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Ο EF-12 επίσης αναβαθμίζει περιεχόμενο χαμηλότερων αναλύσεων (576p/720p) ή το αποπλέκει (από 1080i σε 1080p) για δορυφορικό σήμα ή σήμα ψηφιακής τηλεόρασης, αν και είναι πάντοτε προτιμότερο οι καταναλωτές να τού προσφέρουν υλικό ανάλυσης FullHD εξ αρχής.
Ο EF-12 έχει ολοφάνερα σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ανθρώπους που δεν έχουν πρότερη επαφή με προβολείς - η αρχική διαμόρφωση και γενικότερη ρύθμιση λοιπόν είναι όσο εύκολη θα μπορούσε να ζητήσει κανείς. Οποιοσδήποτε διαθέτει κινητό βασισμένο σε Android μπορεί να κάνει την πρώτη διαδικασία κυριολεκτικά μέσα σε 5' καθώς το Google app φροντίζει για τα πιο πολλά βήματά της. Ακόμη κι αν δεν είναι διαθέσιμο τέτοιο κινητό η διαδικασία είναι απλή, απλώς με πιο πολλά βήματα. Το τηλεχειριστήριό του είναι κατανοητό και γρήγορο, ενσωματώνει δε και μικρόφωνο για φωνητικές εντολές στον Google Assistant του Android TV. Το όλο γραφικό περιβάλλον του τελευταίου είναι κατά τι απλουστευμένο σε σχέση με το αντίστοιχο των τηλεοράσεων, προσφέρει ωστόσο όλες τις σημαντικές λειτουργίες ή επιλογές που χρειάζεται για να το αξιοποιήσει κανείς πλήρως.
Ανάμεσα στις επιλογές περιλαμβάνονται βέβαια ορισμένες που οι καταναλωτές με πρότερη εμπειρία στους προβολείς θα αναγνωρίσουν αμέσως, όπως η εστίαση, η ρύθμιση τραπεζίου ή η μετατόπιση γωνιών - αλλά... αυτό είναι το πραγματικά ενδιαφέρον με το συγκεκριμένο μοντέλο: όσοι δεν έχουν καμία τέτοια εμπειρία δεν θα χρειαστεί ουσιαστικά να καταπιαστούν με ρυθμίσεις τέτοιου τύπου. Αισθητήρες στην πρόσοψη του EF-12 "μετρούν" την απόσταση ανάμεσα στην συσκευή και την επιφάνεια προβολής και ρυθμίζουν την γεωμετρία και την εστίαση της εικόνας αυτόματα. Τα καταφέρνουν πάρα πολύ καλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και αν ενίοτε ίσως χρειαστεί κάποια μικρορύθμιση περαιτέρω (οι τελειομανείς μεταξύ μας θα καταλάβουν απόλυτα) γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα με το τηλεχειριστήριο.
Ο μόνος πρακτικός περιορισμός του EF-12 όσον αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία του αφορά στην τοποθέτησή του. Επειδή ο φακός του είναι σταθερός και δεν προσφέρει οπτική μεγέθυνση, και η εστιακή του απόσταση περιορίζεται στα 15 χιλιοστά, οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν την επιφάνεια προβολής και την θέση του EF-12 ως προς αυτήν βάσει του πόσο μεγάλη εικόνα θέλουν να εισπράξουν. Για εικόνα π.χ. 100 ιντσών σε κάδρο 16:9 ο EF-12 θα πρέπει να τοποθετηθεί περίπου 2.25 μέτρα μακριά από την επιφάνεια προβολής, ενώ για 120 ιντσών εικόνα αυτή η απόσταση θα πρέπει να διαμορφωθεί σε όχι λιγότερα από 2.75 μέτρα. Μετά από λίγων ημερών πειραματισμό με την αυτόματη εστίαση, πάντως, θεωρούμε πως οποιοσδήποτε είναι σε θέση να βρει την σωστή θέση για τον EF-12 σε διαφορετικούς χώρους με ευκολία.
Όντας βασισμένος στο Android TV, o EF-12 προσφέρει ορισμένες έξτρα λειτουργίες σαφώς... ασυνήθιστες για προβολέα. Οι καταναλωτές μπορούν π.χ. να συνδέσουν στην θύρα USB του μία webcam και να έχουν ένα πλήρες σύστημα τηλεδιάσκεψης (και μάλιστα με οθόνη 100 ιντσών!) χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Η Epson μάλιστα σε ορισμένες αγορές έχει προεγκαταστήσει και μία εκδοχή της εφαρμογής Zoom γι' αυτόν τον σκοπό. Αυτή έλειπε από το δείγμα της δοκιμής μας αλλά το Google Duo του Android TV λειτούργησε χωρίς κανένα πρόβλημα σε όλες μας τις βιντεοκλήσεις σε άλλες συσκευές συνδεδεμένες με Wi-Fi ή και 4G/5G. Δεν συνεργάζονται όλες οι webcam της αγοράς με το Android TV, οπότε όποιος ενδιαφέρεται για αυτήν την λειτουργία θα χρειαστεί "να το ψάξει" σε έναν βαθμό (οι πιο πολλές νεότερες κάμερες της Logitech είναι συμβατές όπως και η παλαιότερη Quickcam 9000 Pro που χρησιμοποιήσαμε).
Μία άλλη ασυνήθιστη έξτρα λειτουργία του EF-12 είναι αυτή που τον μετατρέπει ουσιαστικά σε... αυτόνομο ασύρματο στερεοφωνικό ηχείο Bluetooth για ακρόαση μουσικής. Αυτή η μουσική μπορεί να προέρχεται από κινητά ή tablet, από το Internet μέσω apps υπηρεσιών streaming ή από apps που αναπαράγουν αρχεία από αποθηκευτικά μέσα USB. Η Epson έχει προσθέσει ακόμη και ειδικό πλήκτρο απενεργοποίησης της εικόνας στο πάνω μέρος της συσκευής, έτσι ώστε ο EF-12 να αποδίδει μόνο την μουσική χωρίς να προβάλει τίποτε. Κάπως... παράξενη λειτουργία, φυσικά, για προβολέα, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς πότε μπορεί να φανεί χρήσιμη!