Sony 65X9005: ταινίες σε 4K

Όλα τα πιθανά σενάρια, οι εντυπώσεις μας με λεπτομέρεια

Προτελευταίο βήμα στις δοκιμές μας: δύο από τα δέκα περίφημα Blu-ray "Mastered in 4K" της Sony Pictures. Αυτά, όπως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν, δεν είναι αληθινής ανάλυσης 4Κ, αλλά προέρχονται από αρχική μήτρα φιλμ που έχει δημιουργηθεί σε υπερυψηλή (ή ακόμη υψηλότερη) ευκρίνεια και δεχθεί κατάλληλη επεξεργασία. Έχουν, δε, συμπιεστεί με τον ίδιο μηχανισμό που χρησιμοποιεί το σύστημα βελτίωσης εικόνας της 65X9005 - οπότε, θεωρητικά, η συμβατότητα αυτή θα πρέπει να φέρει το οπτικό αποτέλεσμα πιο κοντά στην "πραγματική" υπερυψηλή ευκρίνεια απ' ότι το αντίστοιχο άλλων Blu-ray. Για να είμαστε ειλικρινείς, ίσως επειδή περιμέναμε περισσότερα ή ίσως επειδή οι δύο συγκεκριμένες ταινίες που δανειστήκαμε (τα Ghostbusters και The Karate Kid) δεν ήταν τα καλύτερα δείγματα, δεν εντυπωσιαστήκαμε ιδιαίτερα. Κάποια μικρή διαφορά στην ποιότητα εικόνας με αυτήν των "απλών" μας Blu-ray υπήρχε, ναι, αλλά όχι ολοφάνερη - και σίγουρα όχι αρκετή για να αγοράσει κανείς αυτές τις ταινίες εκ νέου, αν τις έχει ήδη σε μορφή Blu-ray. Αν όχι...

Το τελευταίο βήμα, πάντως, ήταν αυτό που... επεφύλασσε και το μεγαλύτερο "σοκ" - με την καλή έννοια πάντα. Αναφέραμε αρχικά πως υλικό σε πραγματική υπερυψηλή ευκρίνεια (ανάλυσης 3840x2160 pixel δηλαδή) δεν υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά για το ευρύ κοινό αυτή τη στιγμή - και αυτό εν πολλοίς ισχύει. Υπάρχει μόνο μία φωτεινή εξαίρεση (αν δεν συνυπολογίσει κανείς τα ελεύθερα διαθέσιμα video ανάλυσης 2160p του YouTube... τα οποία ωστόσο έχουν υποστεί σημαντική ποοιοτική φθορά λόγω της μεγάλης συμπίεσης). Η εξαίρεση αυτή ονομάζεται TimeScapes, ένα ντοκυμαντέρ-ταινία μεγάλου μήκους που έχει γυριστεί απευθείας σε 4Κ, έχει υποστεί κορυφαία ψηφιακή επεξεργασία και διατίθεται προς πώληση μέσω Internet σε διάφορες μορφές - μεταξύ αυτών και σε αρχείο ανάλυσης 2160p και χαμηλής συμπίεσης (60 Mbps). Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου και γενικότερvn δοκιμών αποκτήσαμε την έκδοση αυτή του TimeScapes - με την αναπαραγωγή να αναλαμβάνει φυσικά ειδικό Media Center PC που συνθέσαμε γι' αυτό το σκοπό καθώς, με συμβατικά media player, αρχείο video αυτών των Mbps δεν μπορεί να προβληθεί χωρίς προβλήματα.

Πώς χαρακτηρίζεται, λοιπόν, η οπτική εντύπωση που δίνει υλικό αληθινών 2160 γραμμών, όταν προβληθεί σε μία top τηλεόραση υπερυψηλής ευκρίνειας όπως η Bravia Χ9 που είχαμε στη διάθεσή μας; Κυριολεκτικά συγκλονιστική. Απερίγραπτη. Ακόμη και τα καλύτερα Blu-ray της συλλογής μας, αναβαθμισμένα από τον πανίσχυρο επεξεργαστή X-Reality PRO, δεν αγγίζουν αυτό το επίπεδο ποιότητας και λεπτομέρειας. Όλα τα 8.3 εκατομμύρια pixel της οθόνης, εξ αρχής εκεί και ενεργά, συνθέτουν ένα οπτικό αποτέλεσμα που όχι απλώς υπόσχεται ασύγκριτες συγκινήσεις για το αύριο (όταν οι εμπορικές ταινίες σε 4Κ γίνουν διαθέσιμες), αλλά καθιστά σχεδόν... μπανάλ το τί θεωρούσαμε "ποιοτική εικόνα" σε τηλεοράσεις μέχρι σήμερα. Το σχετικό τεστ Α/Β με το TimeScapes σε 1080p και 2160p από διαφορετικές πηγές επιβεβαιώνει τα παραπάνω εμφατικά: η διαφορά διακρίνεται χωρίς προσπάθεια.

Γι' αυτό και μία κορυφαία τηλεόραση υπερυψηλής ευκρίνειας όπως η Sony 65X9005 είναι, στα μάτια μας τουλάχιστον, η καλύτερη επένδυση για το κοινό του home cinema που απαιτεί ποιοτική εικόνα σήμερα και αύριο: με αυτήν μπορεί να εισπράξει άμεσα το υλικό της παρούσας συλλογής του στην καλύτερη δυνατή μορφή που αυτό μπορεί να προβληθεί, αλλά και να χαρεί πριν από τον περισσότερο κόσμο τη "γεύση" που το υλικό υπερυψηλής ευκρίνειας θα προσφέρει μελλοντικά. Και ποιός αληθινός λάτρης της ποιοτικής εικόνας μπορεί ν' αντισταθεί στις υποσχέσεις του μέλλοντος, όταν το παρόν δίνει επιβεβαίωση και εχέγγυα τέτοια, ήδη; Ακριβώς!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ