Sony BDP-S790

Πανέμορφο, πάνοπλο, 4Κ

Αναφερόμενοι στην "εικόνα 4Κ που μπορεί να προσφέρει το S790", φυσικά, οφείλουμε να διευκρινίσουμε πως για την ώρα αυτή δεν είναι "αληθινή", ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν ακόμη στο εμπόριο ταινίες σε υπερυψηλή ευκρίνεια σε φυσικό μέσο αποθήκευσης, όπως π.χ. τα Blu-ray. Αυτό που αναλαμβάνει να κάνει το S790 όταν συνδεθεί με τηλεοράσεις ή προβολείς 4Κ, είναι να πολλαπλασιάσει τις γραμμές της προσφερόμενης εικόνας (όπως τις 1080 των Blu-ray) σε 2160 με την ανάλογη ποιοτική επεξεργασία. Η δυνατότητά του αυτή είναι βέβαια σαφώς ενδιαφέρουσα - πόσο μάλιστα καθώς είναι εφαρμοστέα σε οποιουδήποτε είδους οπτικό υλικό, ακόμη και από το Internet ή τα αρχεία που ο χρήστης αναπαράγει από εξωτερικό μέσο αποθήκευσης USB - όμως οι κατασκευαστές τηλεοράσεων και προβολέων για την ώρα την έχουν καταστήσει... μη απαραίτητη. Όλοι έχουν ενσωματώσει τόσο ισχυρά υποσυστήματα στις τηλεοράσεις 4Κ και προβολείς 4Κ τους, που ο χρήστης από την επεξεργασία του S790 δεν αποσπά πρακτικό όφελος. Η χρήση και των δύο σταδίων επεξεργασίας μαζί είναι πλεονασμός.

Αυτό που σίγουρα δεν είναι πλεονασμός είναι η ποιότητα εικόνας που μπορεί να αποδώσει το S790 τόσο ως Blu-ray player όσο και ως media player. Στην πρώτη περίπτωση το αποτέλεσμα που εισπράττει ο θεατής είναι αυτό της χρωματικά πειστικής, λεπτομερούς, ρεαλιστικής εικόνας, όχι της "πειραγμένης" και υπερβολικά επεξεργασμένης - κάτι που, αν μη τί άλλο, ευθυγραμμίζεται με την όλη "κινηματογραφική" παράδοση της Sony. Η κίνηση σε όλων των ειδών τις ταινίες που δοκιμάσαμε ήταν επίσης εξαιρετική, ομαλή και ποτέ ενοχλητικά "τεχνητή" ή βεβιασμένη. Πολύ καλή δουλειά κάνει άλλωστε το S790 στην αναπαραγωγή ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών με υλικό ανάλυσης 1080p/720p - όπως αυτό που συναντάται, εχμ, παντού στο Internet... - αλλά και στην αναπαραγωγή DVD, όπου οι 576 γραμμές θα πρέπει να γίνουν 1080 ή και 2160. Οι δύο θύρες USB της συσκευής υποστηρίζουν (επιτέλους) και σκληρούς δίσκους διαμορφωμένους κατά NTFS, οπότε σχεδόν κάθε είδους multimedia αρχείο από PC είναι αξιοποιήσιμο από το S790.

Και από το σημείο των... αυτονόητων δυνατοτήτων και πέρα, όμως, το Blu-ray player της Sony εμφανίζεται πάνοπλο. Όλα τα αρχεία που αναφέραμε νωρίτερα το S790 μπορεί να τα αντλήσει και από οποιαδήποτε άλλη συσκευή στο τοπικό οικιακό δίκτυο όπου υπάγεται, είτε ενσύρματα είτε ασύρματα, αφού ενσωματώνει γρήγορο δέκτη Wi-Fi και προσφέρει συμβατότητα με το πρωτόκολλο DLNA. Η σύνδεση με τo Internet αξιοποιείται όχι μόνο για αναβαθμίσεις στο λειτουργικό του S790, αλλά και για άντληση ψυχαγωγικού περιεχομένου από το Sony Entertainment Network και ανεξάρτητες πηγές όπως το YouTube. Τον έλεγχο του Blu-ray player της Sony, δε, κατά την αναπαραγωγή μπορούν να αναλάβουν και smartphones ή tablets που στηρίζονται σε iOS ή Android. Σε συνδυασμό με αυτά, το S790 μπορεί να προσφέρει στοιχεία για τις ταινίες που αναπαράγει (π.χ. συντελεστές), αλλά και να αντλήσει σχετικές πληροφορίες μέσω της Wikipedia και trailers μέσω του YouTube.

Το μόνο στοιχείο του BDP-S790 που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως όχι του ίδιου επιπέδου με τα υπόλοιπα είναι το γραφικό περιβάλλον χειρισμού. Αυτό είναι το γνωστό μας XMB από το PlayStation3 και όχι το καινούργιο που προσφέρουν π.χ. οι νέες τηλεοράσεις Bravia της εταιρείας. Δεν είναι κάτι που προβληματίζει κατά τη χρήση φυσικά (το XMB με τον διπύρηνο επεξεργαστή που ενσωματώνει το S790 αποδίδει πολύ καλά), θα μάς άρεσε ωστόσο να χαρακτηρίζεται από το σαφέστερο και περισσότερο μοντέρνο περιβάλλον των μοντέλων W και X της Sony. Δεν χωρά πάντως αμφιβολία στο γεγονός ότι για τα χρήματα που ζητά - στα €249 η προτεινόμενη λιανική τιμή του, στην αγορά μπορεί να βρεθεί με €180 - το κορυφαίο Blu-ray player της ιαπωνικής εταιρείας είναι εξαιρετική πρόταση αυτή τη στιγμή. Ίσως σε κάποια άλλη μελλοντική να χάσει αυτόν τον τίτλο από ενδεχόμενο μοντέλο της πανάκριβης σειράς ES της Sony, για την ώρα ωστόσο είναι σχεδόν... κλοπή με αυτά τα χρήματα ως συνδυασμός Blu-ray player και media player. Ε, τί άλλο να ζητήσει κανείς... είτε ενδιαφέρεται για την υπερυψηλή ευκρίνεια, είτε όχι;

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ