banner

Sony και υπερυψηλή ευκρίνεια: τα τεχνικά

Συζητάμε με τεχνικούς της ιαπωνικής εταιρείας για τις λεπτομέρειες

Τις εντυπώσεις μας όσον αφορά στην παρθενική προβολή υλικού υπερυψηλής ευκρίνειας από τον πρώτο προβολέα υπερυψηλής ευκρίνειας της Sony, τις έχουμε καταγράψει σε ξεχωριστό άρθρο. Παρών στην επίδειξη του VPL-VW1000ES ήταν ειδικός τεχνικός της ιαπωνικής εταιρείας - το όνομά του ήταν, εχμ, δύσκολο και ομολογούμε πως δεν το συγκρατήσαμε - ο οποίος ήταν σε θέση να μάς δώσει μερικές παραπάνω πληροφορίες σχετικά με την υπερυψηλή ευκρίνεια και πώς αυτή αποδόθηκε με τον συγκεκριμένο προβολέα.

Για την ιστορία, λοιπόν: η προβολή έγινε σε πανί προβολής διαγωνίου άνω των 180 ιντσών (!), όχι επώνυμο ή ποιοτικό (σύμφωνα με την ομολογία της ίδιας της Sony), με κέρδος κουκίδας 1.0 και πρακτικά μηδενική ρύθμιση του προβολέα (calibration), ο οποίος μάλιστα χρησιμοποιούσε την επιλογή Low όσον αφορά το ποσό του φωτός που απέδιδε. Με άλλα λόγια, οι συνθήκες προβολής κάθε άλλο παρά ιδανικές ήταν, κάτι που αποτελεί εξαιρετικό κοπλιμέντο για τον 1000ES - ο οποίος κατάφερε να μας "αφήσει με το στόμα ανοιχτό" ακόμη κι έτσι. Η απόσταση της οθόνης από τον προβολέα ήταν περίπου 8 μέτρα, οπότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως σε οικιακές συνθήκες - μικρότερη απόσταση και μικρότερο πανί προβολής - η εικόνα που ο τυχερός κάτοχος αυτού του προβολέα μπορεί να λάβει, θα είναι σημαντικά καλύτερη.

Τα demo clips υπερυψηλής ευκρίνειας που μάς έδειξε ο τεχνικός της Sony ήταν κωδικοποιημένα κατά MPEG4 - κοινώς όχι με κάποιο καινούργιο εξειδικευμένο αλγόριθμο - και ο ρυθμός συμπίεσης των δεδομένων τους ήταν σταθερός στα 45 Mbps. Το σύστημα που αναπαρήγαγε τα demo clips δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα κοινό PC υψηλών προδιαγραφών, εξοπλισμένο με Intel Core i7 2600, 16 GB μνήμης, δίσκους SSD και μία κάρτα γραφικών nVidia Quadro 5000. Η τελευταία είναι το μόνο ίσως "μη γήινο" υποσύστημα του συγκεκριμένου PC-player, οι ακριβές καταναλωτικές κάρτες γραφικών έχουν ωστόσο σχεδόν την ίδια επεξεργαστική ισχύ πια. Για την αναπαραγωγή χρησιμοποιήθηκε ο Windows Media Player Classic, ο οποίος υποστηρίζει αποκωδικοποίηση από τα chip γραφικών της nVidia αλλά, και πάλι, όχι κάποια εξειδικευμένη ή εξωτική εφαρμογή. Όλα βρίσκονται στα λογικά πλαίσια τεχνολογικής εξέλιξης των καταναλωτικών ηλεκτρονικών για την επόμενη διετία, λοιπόν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner