banner

Αναλογική TV: τέλος εποχής για την Αττική

Οριστικά ψηφιακή η εκπομπή τηλεοπτικού προγράμματος από 1/8, προβληματική η μετάβαση

H σχετική διαδικασία μπορεί να χρειάστηκε πολύ περισσότερο καιρό απ' όσο θα έπρεπε και να μην χαρακτηρίζεται εύκολα ως... ομαλή ακριβώς, όμως από την 1η Αυγούστου 2014 η Αττική μεταβαίνει οριστικά και αμετάκλητα στην ψηφιακή τηλεόραση. Ο αναλογικός τρόπος λήψης τηλεοπτικού προγράμματος καταργείται και επίσημα, αφού και τα τελευταία δέκα περίπου κέντρα εκπομπής που είχαν απομείνει - σημαντικότερο ανάμεσά τους αυτό της Πάρνηθας - από τα ξημερώματα της 1/8 θα πάψουν να λειτουργούν (switch-off), οπότε και οι τελευταίοι καταναλωτές που είχαν στρέψει τις κεραίες τους προς αυτές για να αποφύγουν την αγορά ψηφιακού αποκωδικοποιητή για παλαιότερες τηλεοράσεις θα πρέπει πλέον να προμηθευτούν τέτοιον άμεσα. Όλες οι τηλεοράσεις που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά τα τελευταία 3 ή 4 χρόνια περίπου ενσωματώνουν ήδη τον απαραίτητο αποκωδικοποιητή τεχνολογίας MPEG4.

Η απενεργοποίηση και των τελευταίων αυτών αναλογικών σταθμών και η μετάβαση του τηλεοπτικού σήματος πλέον σε αμιγώς ψηφιακό επηρεάζει ωστόσο όλους ανεξαιρέτως τους καταναλωτές της Αττικής και των γύρω της περιοχών. Τα νέα ψηφιακά κέντρα εκπομπής θα καλύπτουν πλέον τμήμα του νομού Αττικής, του Αργοσαρωνικού, της κεντρικής και νότιας Εύβοιας και των βορειοδυτικών ακτών των Κυκλάδων. Αλλά και οι τηλεθεατές άλλων περιοχών - που ήδη λάμβαναν αμιγώς ψηφιακό σήμα από τα κέντρα εκπομπής του Υμηττού ή της Αίγινας - θα πρέπει να επανασυντονίσουν τις τηλεοράσεις τους, καθώς οι συχνότητες λήψης από την 1η Αυγούστου θα έχουν αλλάξει. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται σε κάθε τηλεόραση δεν είναι επακριβώς ο ίδιος, γι' αυτό και η Digea προτείνει τον αυτόματο συντονισμό των συσκευών αυτών και στη συνέχεια την προσαρμογή των ρυθμίσεων που προτιμά ο τηλεθεατής.

Με την σημερινή μετάβαση του συνόλου της Αττικής και των γύρω περιοχών στην ψηφιακή τηλεόραση ολοκληρώνεται μία σημαντική φάση του όλου εγχειρήματος, καθώς υπολογίζεται πως τα σχεδόν 7 εκατομμύρια τηλεθεατές από τα 11 συνολικά του ελληνικού πληθυσμού καλύπτονται πλέον με τα τρία μεγάλα κέντρα εκπομπής - Υμηττός, Πάρνηθα, Αίγινα - και τα μικρότερά τους. Το επόμενο αναλογικό "switch-off", που αφορά την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τοποθετείται πλέον στις αρχές ή μέσα Σεπτεμβρίου (από τις αρχές Αυγούστου που σχεδιαζόταν αρχικά).

Κατά γενική ομολογία, πάντως, η Digea δεν έχει κάνει και την καλύτερη δυνατή δουλειά όσον αφορά στη συνολική "πρόκληση" της ελληνικής μετάβασης από την αναλογική τηλεόραση στην ψηφιακή: μεγάλες καθυστερήσεις, ασυνεννοησία στη διανομή των συχνοτήτων, παρασκηνιακά "παιχνίδια" για την πλεονεκτική μεταχείριση καναλιών έναντι άλλων έχουν αμαυρώσει τη μετάβαση αυτή σε περισσότερες από μία περιπτώσεις. Η ποιότητα, δε, εικόνας και ήχου στο ψηφιακό πρόγραμμα που προσφέρει η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών είναι μετριότατη, ενώ... όσα λιγότερα γράφονται για το πρόγραμμα υψηλής ευκρίνειας (HD) στη χώρα μας, τόσο το καλύτερο.

Με την Πολιτεία αλλά και τα ιδιωτικά κανάλια να μην δείχνουν διατεθειμένα να επενδύσουν με σοβαρότητα στις απαραίτητες υποδομές για βελτίωση των παραπάνω, θεωρείται δεδομένο πως το ποιοτικό επίπεδο του ψηφιακού τηλεοπτικού προγράμματος στη χώρα μας θα παραμείνει χαμηλό για πολύ καιρό. Σε αυτό το πλαίσιο της ελληνικής πραγματικότητας, πόσο δυσάρεστο έως άσκοπο μάς φαίνεται ενίοτε να γράφουμε για όσα γίνονται στο εξωτερικό με την προώθηση φροντισμένου τηλεοπτικού προγράμματος σε υψηλή ευκρίνειας και περιεχομένου σε εικόνα 4Κ; Απάντηση: πολύ.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner