Αναστέλλει την λειτουργία της η ZTE

Ο κινέζος κατασκευαστής θύμα της πολιτικής Trump, ενδέχεται να μην είναι το τελευταίο

Είναι απολύτως λογικό οι γεωπολιτικοί και οικονομικοί πόλεμοι ανάμεσα σε κράτη-υπερδυνάμεις να έχουν θύματα και στην αγορά της τεχνολογίας, ήταν μάλλον απρόσμενο ωστόσο να προκύψει ένα τέτοιο σχεδόν "από το πουθενά" - ακριβώς αυτό συνέβη, ωστόσο, με την ZTE, μία από τις μεγαλύτερες κινεζικής προέλευσης κατασκευάστριες κινητών τηλεφώνων στον κόσμο. Η ZTE εξέδωσε πριν από λίγες ώρες ενημερωτικό σημείωμα προς τους επενδυτές του χρηματιστηρίου του Χονγκ-Κονγκ, με το οποίο ανακοινώνει την αναστολή της λειτουργίας όλων των σημαντικών δραστηριοτήτων της.

Αιτία για την πρακτική έξοδο της ZTE από την αγορά των smartphones - παρά το γεγονός ότι ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Κίνα και ο τέταρτος μεγαλύτερος στις ΗΠΑ το 2017 - δεν είναι άλλη από το διάταγμα Trump που εφαρμόστηκε εδώ και περίπου έναν μήνα απαγορεύοντας στις αμερικανικές εταιρείες να εξάγουν τεχνολογία προς αντίστοιχες κινεζικές για 7 χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η ZTE δεν είχε πλέον πρόσβαση π.χ. στους επεξεργαστές της Qualcomm ή το λειτουργικό σύστημα της Google, το Android, και άλλα στοιχεία hardware και software, προφανώς απαραίτητα για την κατασκευή κινητών.

Είναι αλήθεια πως η ZTE, έχοντας υποπέσει σε ουκ ολίγες ατασθαλίες και αθετήσεις συμφωνιών στο παρελθόν, είχε ήδη βεβαρυμένο ιστορικό - όμως η αναστολή λειτουργίας της είναι άμεσο αποτέλεσμα της προσπάθειας της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης να πείσει το καταναλωτικό κοινό της χώρας της ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές μέσα από τις τηλεπικοινωνιακές τους συσκευές κατασκοπεύουν τις ΗΠΑ και αποτελούν απειλή για την εθνική αφάλεια (και μάλιστα με ανεπαρκείς ή και ανύπαρκτες αποδείξεις).

Η ZTE είχε προσφέρει στο παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό μερικά από τα πλέον αξιόλογα εισαγωγικής και μέσης κατηγορίας smartphones βασισμένα σε Android, η απουσία της λοιπόν θα γίνει σε κάποιο βαθμό αισθητή και εκτός Κίνας ή ΗΠΑ. Η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την κυβέρνηση Trump για να εξαιρεθεί από το διάταγμα και να μπορέσει να συνεχίσει την λειτουργία της, όμως τόσο η πρόφαση (η αθέτηση συμφωνίας εκ μέρους της ZTE για μη πώληση συσκευών της σε Ιράν και Βόρεια Κορέα) όσο και ο πραγματικός λόγος (η προαναφερθείσα ξενοφοβική θέση των ΗΠΑ απέναντι στους Κινέζους) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ανατροπές. Κάτι μάς λέει ότι η δικαιολογημένη ανησυχία των Xiaomi και Huawei για τις επιλογές της κυβέρνησης Trump θα είναι, από χθες, ακόμη μεγαλύτερη.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ