Android υπ' αριθμόν 7.1, επίσημα

Με πολλές νέες δυνατότητες, αρκετές εξ αυτών... αποκλειστικές στα Pixel

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου όπου αποκάλυψε τα νέα της κινητά Pixel/Pixel XL, η Google προσέφερε τις απαραίτητες λεπτομέρειες και για την πρώτη μεγάλη ενημέρωση στο λειτουργικό της σύστημα που διέθεσε μόλις τον Αύγουστο, το Android 7. H έκδοση 7.1 θα είναι προεγκατεστημένη σε όλα τα Pixel που θα ξεκινήσουν να πωλούνται σε μερικές εβδομάδες, ο αμερικανικός κολοσσός ωστόσο δεν έδωσε στην δημοσιότητα κανένα χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο σκοπεύει να διαθέσει την σχετική ενημέρωση για όλες τις συσκευές Nexus που έχουν ήδη αναβαθμιστεί ή μπορούν να αναβαθμιστούν σε Android 7.0. Για την ακρίβεια δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στο θέμα - "ένα το κρατούμενο".

Το... "δεύτερο κρατούμενο", εξίσου ανησυχητικό, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η έκδοση 7.1 του Android δεδηλωμένα περιέχει πλέον δύο "κατηγοριών" νέες λειτουργίες και δυνατότητες: εκείνες που θα προσφέρονται σε οποιοδήποτε smartphone αξιοποιεί το λειτουργικό αυτό, αλλά κι εκείνες που θα προσφέρονται αποκλειστικά από τις συσκευές Pixel και από καμία άλλη. Στα καινούργια χαρακτηριστικά που απευθύνονται "σε όλους" περιλαμβάνεται η λειτουργία νυκτός για τον υποφωτισμό της οθόνης (Night Light), η υποστήριξη στο σύστημα εικονικής πραγματικότητας Daydream VR, η νέα κίνηση χειρισμού "swipe down" για τους αναγνώστες δακτυλικών αποτυπωμάτων, καθώς και ένας αριθμός από βελτιώσεις στην ακρίβεια των εντολών αφής, την ανταπόκριση της οθόνης και την ταχύτερη εκτέλεση διαφόρων κοινών διεργασιών που κάνει το Android "στο παρασκήνιο".

Τα Pixel και Pixel XL θα προσφέρουν όλα τα παραπάνω εξ αρχής, συν μία μεγάλη σειρά από extra δυνατότητες και ευκολίες. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται ο νέος εικονικός "βοηθός" που δέχεται φωνητικές εντολές και αναζητά πληροφορίες, το Google Assistant, το σημαντικά ανανεωμένο αισθητικά και λειτουργικά γραφικόι περιβάλλον διαχείρισης και εκτέλεσης εφαρμογών, η ριζικά ανασχεδιασμένη και σημαντικά ισχυρότερη εφαρμογή λήψης φωτογραφιών και video, καθώς και ένας αριθμός μικρότερων βελτιώσεων. Οι κάτοχοι των Pixel/Pixel XL, επίσης, μπορούν να προσβλέπουν σε απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο (!) στην υπηρεσία Google Photos για Δικτυακή αποθήκευση φωτογραφιών και video στην αρχική τους ποιότητα, την λειτουργία Smart Storage που βελτιστοποιεί τον διαθέσιμο χώρο αποθήκευσης στις συσκευές αυτές με την βοήθεια και του Google Drive, καθώς και τεχνική υποστήριξη αντιμετώπισης προβλημάτων απευθείας στην οθόνη τους (!) από τεχνικούς της αμερικανικής εταιρείας. Δεν είναι και λίγα, είναι;

H διαφοροποίηση αυτή της στάσης της Google σε σχέση με το παρελθόν είναι σημαντική και εύλογα προβληματίζει πάρα, μα πάρα πολλούς χρήστες του δημοφιλέστερου λειτουργικού συστήματος στον κόσμο - γιατί αυτό ακριβώς είναι το Android βάσει αριθμού συσκευών. Αν η Google καθιερώσει την ανάπτυξη και διάθεση λειτουργιών που λειτουργούν μόνο στα κινητά που η ίδια προωθεί - με την πρόφαση ότι σε επίπεδο software τα πρώτα συνεργάζονται μόνο με το hardware των δεύτερων - τότε το Android δεν "κατακερματίζεται" μόνο όσον αφορά στις διαφορετικές εκδόσεις του, αλλά και όσον αφορά στο τί μπορεί να κάνει η ίδια έκδοση σε διαφορετικές συσκευές. Πρόκειται για "σενάριο" που αδικεί κατάφωρα το ευρύ καταναλωτικό κοινό για όλους τους προφανείς και μη προφανείς λόγους. Ας ελπίσουμε πως η Google θα "εισπράξει" αρκετές αντιδράσεις από την κοινότητα του Android έτσι ώστε να περιορίσει αυτές τις αποκλειστικές δυνατότητες των δικών της κινητών στο ελάχιστο. Λέμε τώρα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ