Apple: αλλαγή πλεύσης στο... BatteryGate

Έρχεται επιλογή ρύθμισης της επίμαχης λειτουργίας, διαθέσιμη κάποια στιγμή μέσα στην άνοιξη

Δεν υπάρχουν πολλοί απ' όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά της τεχνολογίας - ακόμη και φανατικοί οπαδοί της Apple ανάμεσά τους - οι οποίοι δεν θα παραδεχθούν ότι ο αμερικανικός κολοσσός είναι ικανός για... τα καλύτερα και για τα χειρότερα και το έχει αποδείξει πολλές φορές. Το λεγόμενο BatteryGate, ωστόσο, δηλαδή η αποκάλυψη πως η Apple επιβραδύνει τεχνητά την λειτουργία των iPhone 6/6S/SE/7 ώστε να κρατά σε υψηλά επίπεδα την αυτονομία τους, ανήκει ξεκάθαρα σε μία από τις χειρότερες στιγμές της για μία σειρά από συζητήσιμους ή καθόλου συζητήσιμους λόγους.

Στην τοποθέτησή μας, πάντως, για το θέμα είχαμε υποστηρίξει πως το καλύτερο που έχει να κάνει η Apple είναι να μην επιβάλλει την επίμαχη προσέγγιση "με το ζόρι" αλλά να την προσφέρει ως προεραιτική και να δώσει στους κατόχους αυτών των iPhone την επιλογή να αφήσουν ενεργή ή να απενεργοποιήσουν την σχετική λειτουργία - όχι επειδή ο αμερικανικός κολοσσός αντιμετώπισε όλων των ειδών τα νομικά προβλήματα με αυτήν την αποκάλυψη, αλλά επειδή αυτό έπρεπε να είχε γίνει εξ αρχής. Ε, αρχικά μέσω συνέντευξης του διευθύνοντά της, του Tim Cook, στην συνέχεια και με επίσημη ανακοίνωση, η Apple διαβεβαίωσε πως θα προσφέρει αυτήν ακριβώς την επιλογή σύντομα.

Αυτό θα γίνει μέσω της ενημέρωσης λογισμικού 11.3 του iOS που θα προσφερθεί δωρεάν, όπως πάντοτε, σε όλους τους χρήστες των iPhone, iPad και πιο πρόσφατων iPod Touch. Η συγκεκριμένη ενημέρωση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δοκιμαστική μορφή (beta) και δεν αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό νωρίτερα από τον Μάρτιο (πιθανότερο τον Απρίλιο), θα προσφέρει όμως εκτός από την σχετική επιλογή ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης της λειτουργίας "τεχνητής επιβράδυνσης" και εκτενείς πληροφορίες συστήματος για την κατάσταση της μπαταρίας και τις "αντοχές" της (κάτι που μέχρι σήμερα δεν προσέφερε κανένα iOS εξ ορισμού).

Επειδή, φυσικά, αυτή είναι η... Apple για την οποιία μιλάμε, αναμένουμε πως για την ρύθμιση της "επιβράδυνσης" ή όχι των iPhone αυτών την ευθύνη θα αναλαμβάνει πλέον ο χρήστης, καθώς το αρχικό αιτιολογικό υλοποίησης της προσέγγισης αυτής ήταν η αποφυγή ξαφνικών απενεργοποιήσεων των κινητών αυτών που παρατηρούνταν τα τελευταία χρόνια εκτενώς. Ακόμη κι έτσι, πάντως, η ειλικρινής και πλήρης ενημέρωση σχετικά με τις επιλογές του χρήστη - την οποία θα πρέπει να αναλάβει εκ των πραγμάτων πλέον η Apple - είναι σαφώς προτιμότερη από τα... φορσέ "μέτρα προφύλαξης" που εν τέλει μειώνουν την χρηστικότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων iPhone. Σωστά;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ