Apple: αναβαθμίσεις λογισμικού για πολλές συσκευές

Διαθέσιμο το νέο iOS, το νέο tvOS και το νέο watchOS για δεκάδες εκατομμύρια καταναλωτές στον κόσμο

Όπως είχε υποσχεθεί πως θα κάνει την ημέρα της αποκάλυψης των νέων iPhone XS/XS Max και iPhone XR, η Αpple έκανε διαθέσιμη στο ευρύ κοινό την νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για τα smartphones και τα tablets της (και τα πιο πρόσφατα iPod Touch), του iOS 12. Αυτό φέρνει στο προσκήνιο ορισμένες νέες λειτουργίες και χαρακτηριστικά, αλλά η έμφαση σε όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του δόθηκε στην ταχύτητα, την σταθερότητα και την ύπαρξη όσο το δυνατόν λιγότερων αδυναμιών εξ αρχής (το iOS 11 υπέφερε από σωρεία προβλημάτων επί σειρά μηνών). Με ανυπομονησία εγκαταστήσαμε λοιπόν το iOS 12 σε παλαιότερα μοντέλα iPhone και iPad, για τα οποία η Apple υποσχόταν καλύτερες επιδόσεις με την νέα έκδοση και είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσουμε πως ναι, το νέο λειτουργικό σύστημα του αμερικανικού κολοσσού δείχνει να έχει επιτύχει ακριβώς αυτό.

Όσον αφορά στις νέες δυνατότητες υπάρχει η πολυσυζητημένη του ελέγχου του χρόνου που ξοδεύουμε με τα διάφορα apps - και την "ψηφιακή υγεία" που υποτίθεται πως επιτυγχάνουμε κάνοντας καλύτερη διαχείριση του χρόνου αυτού - υπάρχει η λειτουργία Shortcuts που εκτελεί ακολουθίες διαφόρων λειτουργιών σε apps σαν να ήταν μία ενέργεια (που μπορεί να δοθεί μάλιστα ως εντολή φωνητικά στην Siri), υπάρχουν και πολλές "βελτιώσεις στα σημεία" όπως π.χ. καλύτερη αναζήτηση στις φωτογραφίες, ικανότερα apps για φωνητικές υπενθυμίσεις και ανάγνωση βιβλίων, αρτιότερη υποδομή για apps επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και άλλα. Μπορεί να... "έχουμε θέματα" διαφόρων άλλων ειδών με την Apple, όμως στην υποστήριξη των συσκευών της σε επίπεδο λογισμικού παραμένει κορυφαία (είναι άλλωστε ακριβώς ένας λόγος για τον οποίο πολλοί προτιμούν τα iPhone).

Παράλληλα ο αμερικανικός κολοσσός διέθεσε την αναβάθμιση υπ' αριθμόν 12 του tvOS, του λειτουργικού της συστήματος δηλαδή για τα Apple TV και Apple TV 4K. Με διαφορά σημαντικότερο νέο χαρακτηριστικό αυτής της έκδοσης είναι η υποστήριξη ήχου διαμορφωμένου κατά Dolby Atmos στις ταινίες υπερυψηλής ευκρίνειας που προσφέρονται μέσω iTunes - δυνατότητα που δεν προσφέρει κανένα άλλο media player αυτή τη στιγμή συνδυασμένη με την απόδοση εικόνας διαμορφωμένης κατά Dolby Vision. Στο tvOS 12 επίσης είναι χρησιμότερη η Siri στην αναζήτηση στοιχείων και στον χειρισμό, ενώ οι συνεργασία των δύo player της Apple με συστήματα οικιακού αυτοματισμού - π.χ. Creston, Control4 κλπ. - υλοποιείται με τρόπο αρτιότερο και περισσότερο αξιόπιστο από ποτέ.

Ο αμερικανικός κολοσσός, τέλος, διέθεσε και την 5η έκδοση του λειτουργικού συστήματος watchOS για την σειρά των Apple Watch (σειρές 1/2/3 αλλά όχι το αρχικό μοντέλο). Αυτή η έκδοση φέρνει στο προσκήνιο πολλές νέες λειτουργίες κι επιλογές για όσους αξιοποιούν τα Apple Watch στο πλαίσιο σωματικής εξάσκησης, αλλά δυνατότητα απευθείας φωνητικής επικοινωνίας ανάμεσα σε κατόχους της συσκευής (Walkie-Talkie) . Όπως και οι προαναφερθείσες εκδόσεις των iOS και tvOS, έτσι και η έκδοση 5 του watchOS προσφέρεται στο κοινό δωρεάν, ενώ θα είναι προεγκατεστημένη στα νέα Apple Watch της σειράς 4 που ανακοινώθηκαν πριν από μερικές ημέρες από τους Αμερικανούς.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ