COSMOTE WiFi Calling, για... επικοινωνία στα δύσκολα

Λειτουργία κλήσεων και μηνυμάτων όταν η λήψη σήματος 3G/4G είναι προβληματική

Μπορεί οι... τηλεοπτικές διαφημίσεις να σκιαγραφούν διαφορετική εικόνα, πρακτικά όμως όλοι γνωρίζουμε πως δεν είναι ακριβώς ασύνηθες να βρεθεί κανείς σε σημείο όπου τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας δεν προσφέρουν επαρκή κάλυψη ή σε σημεία όπου η λήψη ενός smartphone δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να είναι καλή (π.χ. σε ένα υπόγειο ή αντιστρόφως κάπου πολύ ψηλά). Γι' αυτές τις περιπτώσεις η πρόσβαση στο Internet με σταθερό τρόπο θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια και αυτό ακριβώς προσφέρει η νέα υπηρεσία WiFi Calling της COSMOTE: την δυνατότητα να πραγματοποιήσει και να δεχθεί κανείς κλήσεις και μηνύματα μέσα από ασύρματη πρόσβαση Wi-Fi αντί για την συνήθη 3G/4G/LTE.

Το COSMOTE WiFi Calling αξιοποιεί τις τεχνολογίες Voice Over WiFi και Voice Over LTE, οι οποίες προσφέρουν - μεταξύ άλλων - ταχύτερη επικοινωνία, καλύτερη ποιότητα ήχου και μείωση κατανάλωσης ενέργειας (και άρα αύξηση της αυτονομίας της εκάστοτε φορητής συσκευής). Στην πράξη η μετάβαση από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 3G/4G/LTE στο προσφερόμενο δίκτυο WiFi γίνεται αυτόματα, ανεξάρτητα από τον πάροχο ή/και κάτοχο του δικτύου WiFi (στο οποίο βέβαια το εκάστοτε κινητό θα πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση). Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας γίνεται απλώς με ένα δωρεάν SMS και για την ώρα αφορά στους πελάτες προγραμμάτων συμβολαίου COSMOTE (θα επεκταθεί και σε πελάτες καρτοκινητής ή καρτοσυμβολαίων).

Eπειδή συχνά ο... διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες, βέβαια, υπάρχουν κάποια πράγματα που αξίζει να γνωρίζει το κοινο για την νέα αυτή, και σημαντική, υπηρεσία της COSMOTE. Για την ώρα λειτουργεί μόνο με δύο συγκεκριμένα μοντέλα κινητών, τα Samsung Galaxy S7/S7 Edge, ενώ φυσικά υποστηρίζεται από πολύ περισσότερα - συμπεριλαμβανομένων όλων των iPhone από το 5C και μετά, των Sony Xperia X/XZ/XA/Compact, των Google Pixel και άλλων. Η εταιρεία έχει υποσχεθεί την υποστήριξη πιο πολλών μοντέλων smartphones όσο περνά ο καιρός. Η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εντός Ελλάδος (όχι στο εξωτερικό δηλαδή) ενώ προσφέρεται μεν η ίδια χωρίς χρέωση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο όγκος δεδομένων που χρειάζεται δεν κοστίζει: αυτός αφαιρείται κανονικά από τον προαγορασμένο 3G/4G/LTE που έχει ενσωματώσει ο χρήστης στο πρόγραμμα σύνδεσης που αξιοποιεί (αν δεν έχει διαθέσιμα δεδομένα προς κατανάλωση η υπηρεσία Wi-Fi Calling δεν είναι χρησιμοποιήσιμη).

Από τα παραπάνω μπορεί να διακρίνει κανείς με σαφήνεια, λοιπόν, την λογική με την οποία προωθείται το COSMOTE WiFi Calling: όχι ως υπηρεσία για... δωρεάν κλήσεις οπουδήποτε υπάρχει διαθέσιμο Wi-Fi, αλλά ως συμπληρωματική εναλλακτική στην περίπτωση που ένας χρήστης με smartphone και διαθέσιμα δεδομένα προς κατανάλωση δεν μπορεί να έχει λόγω δυσκολιών λήψης τα... βασικά, δηλαδή κλήσεις και μηνύματα. Είναι σαφώς το είδος της υπηρεσίας προστιθέμενης αξίας που μπορεί ν' αποδειχθεί υπερπολύτιμη σε ώρα ανάγκης, ωστόσο, κι ας υπάρχουν apps α λα Viber ή Whatsapp που προσφέρουν κάτι αντίστοιχο: αυτά δεν είναι σίγουρο πως θα τα χρησιμοποιούν, εν τέλει, και οι άνθρωποι με τους οποίους μπορεί να είναι σημαντικό να επικοινωνήσει κανείς άμεσα. Και οι εντυπώσεις μας από την χρήση του COSMOTE WiFi Calling... εν καιρώ!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ