Cyta Hellas: εξαγορά από την Vodafone

Τίτλοι τέλους για την κυπριακή θυγατρική, περισσότερες εξελίξεις στον ορίζοντα για τις τηλεπικοινωνίες

Η σχετική φημολογία αποδείχθηκε εν τέλει ακριβής και επιβεβαιώθηκε με εξαιρετικά σύντομο δελτίο Τύπου πριν από λίγες ώρες: ο διαγωνισμός που διεξήγαγε η μητρική Cyta Κύπρου για την πώληση της Cyta Hellas ανέδειξε ως προτιμώμενο πλειοδότη την Vodafone. Η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της Cyta Hellas διεκδικήθηκε ουσιαστικά μόνο από την Vodafone και την Wind - και ενώ το ΔΤ βεβαίως δεν αναφέρει το ακριβές χρηματικό ποσό της συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών, πηγές της αγοράς το τοποθετούν ανάμεσα στα 110 και τα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό η Cyta παύει να έχει παρουσία στην ελληνική αγορά μέσω θυγατρικής, ολοκληρώνοντας μία προσπάθεια που ήταν ομολογουμένως πολύ δύσκολο να στεφθεί μ' επιτυχία εξ αρχής. Η Cyta Hellas δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει μερίδιο αγοράς αξιόλογο στην εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά των τηλεπικοινωνιών - τόσο στον καταναλωτικό τομέα όσο και στον επιχειρηματικό - και το οικονομικό κλίμα της Ελλάδας την τελευταία πενταετία φυσικά δεν βοήθησε καθόλου τα πράγματα. Αποτέλεσμα: συνολική δεκαετής επένδυση εκ μέρους της Cyta Κύπρου που ανήλθε στα 200 εκ. ευρώ περίπου, η οποία οδήγησε μόνο σε ζημίες που ήταν απαραίτητο πια να περιοριστούν - εξ ου και η πώληση.

Αν και δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί λεπτομέρειες όσον αφορά στην "επόμενη μέρα" για την συνδρομητική βάση των 250.000 πελατών της Cyta Hellas, αυτή το πιθανότερο είναι να αναληφθεί στο σύνολό της από την Vodafone και να προστεθεί στην πελατειακή βάση της δεύτερης. Έτσι η Vodafone θα ενισχύσει σημαντικά την παρουσία της στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, πλησιάζοντας για πρώτη φορά το 1 εκ. συνδρομητές.

Τα μάτια όλων τώρα είναι στραμμένα στην Wind, η οποία δεν πλειοδότησε μεν στον διαγωνισμό για την εξαγορά της Cyta Hellas, αλλά έχει συγκεντρώσει αποθεματικό ύψους 150 εκ. ευρώ περίπου με πιθανότερο σκοπό την εξαγορά της Forthnet. Για την Wind η εξαγορά αυτή θα είχε πολύ μεγαλύτερο εμπορικό και στρατηγικό νόημα καθώς θα τής "άνοιγε την πόρτα" και στον τομέα του ψυχαγωγικού κι ενημερωτικού περιεχομένου πέρα από την πρόσθεση στην πελατειακή της βάση των περίπου 500.000 συνδρομητών της Forthnet. Θα έχουμε περισσότερες απλοποιήσεις και συγχωνεύσεις στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ