Google: όχι πια Nexus, μόνο Pixel

Ο αμερικανικός κολοσσός περνά σε νέα φάση παρουσίας στην αγορά των κινητών

Σε μία τραγελαφικά λεπτομερώς ήδη γνωστή σχετική "παρουσίαση" - στον βαθμό που ειλικρινά φαντάζει ως τίποτε λιγότερο από... trolling στην Apple για τις σχετικές διαρροές πληροφοριών στο Web - η Google επιβεβαίωσε τα δύο smartphones με τα οποία εισέρχεται η ίδια πλέον στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας ως διεκδικητής μεριδίου αγοράς σε συσκευές. Πρόκειται για τα Pixel και Pixel XL, τα οποία έχουν μεν κατασκευαστεί από την HTC αλλά είναι εξ αρχής σχεδιασμένα, σε κάθε τους στοιχείο, από την ίδια τη Google. Τα δύο κινητά μοιράζονται τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά - επεξεργαστής Snapdragon 821, 4 GB μνήμης λειτουργίας, 32 ή 128 GB αποθηκευτικού χώρου - και διαφοροποιούνται πρακτικά μόνο στον τομέα της οθόνης και της μπαταρίας. Το "απλό" Pixel στηρίζεται σε οθόνη 5 ιντσών ανάλυσης 1080p και το XL σε 5.5 ιντσών ανάλυσης 1440p, ενώ το δεύτερο ενσωματώνει μπαταρία των 3450 mAh αντί γι' αυτήν των 2770 mAh που ενσωματώνει το πρώτο.

Στα κοινά στοιχεία των δύο smartphones ανήκει επίσης ο σχεδιασμός, τα υλικά κατασκευής και η κύρια κάμερα. Ο πρώτος είναι, κατά τη γνώμη μας, απολύτως... πεζός και κοινότυπος, με πρακτικά κανένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό στοιχείο - ίσως, από την άλλη, αυτή να είναι συνειδητή επιλογή εκ μέρους της Google, η οποία πάντοτε έδινε περισσότερη βαρύτητα στην λειτουργικότητα απ' ότι στο design. Τα υλικά κατασκευής πάντως είναι ποιοτικά: επεξεργασμένο αλουμίνιο σε συνδυασμό με γυαλί δημιουργούν μία διχρωμία όχι ακαλαίσθητη (χωρίς να είναι και πάλι κάτι το αξιοσημείωτο). Όσον αφορά στην κύρια κάμερα, δε, αυτή στηρίζεται σε αισθητήρα των 12.3 Megapixel, φακό ανοίγματος f/2.0 και "μεγάλα" pixel (1.55μm) που επιτρέπουν την αξιοποίηση περισσότερου φωτός κατά την λήψη. H Google υποστηρίζει ότι είναι η ικανότερη κάμερα σε κινητό τηλέφωνο αυτή τη στιγμή κι επικαλείται το υψηλότερo σκορ της πολυσυζητημένης αξιολόγησης DxO για να το αποδείξει.

Τα Pixel και Pixel XL φέρουν αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πίσω μέρος τους, θύρα USB-C για φόρτιση και μεταφορά δεδομένων, αλλά και την... πολυσυζητημένη υποδοχή ακουστικών που τα iPhone "απαρνήθηκαν" στην νέα έκδοση 7/7Plus. Θα πωλούνται σε τρία χρώματα - λευκό, μαύρο και μπλε - σε τιμές που ξεκινούν από τα $649 και αγγίζουν τα $869, ανάλογα με το μοντέλο. Έτσι γίνεται... απολύτως σαφές το γεγονός ότι η Google διεκδικεί μερίδιο αγοράς στα smartphones από το ανώτατο τμήμα της κατηγορίας, όπου πρακτικά υπάρχει μόνο η Samsung, η Sony, η LG και η Apple. Με τη διαφορά, βέβαια, πως τα κινητά αυτών των κατασκευαστών μπορεί να τα βρει κανείς στα καταστήματα, ενώ για τα προϊόντα της Google συνήθως θα πρέπει να απευθύνεται κανείς στην ίδια. Όσον αφορά στα Pixel/Pixel XL, πάντως, ανακοινώθηκε αποκλειστική συνεργασία διανομής με την Verizon για τη αμερικανική αγορά, με τις προπαραγγελίες να ξεκινούν στις 13/10.

Κάτι που αξίζει αναφοράς: με την διάθεση των Pixel και Pixel XL η Google εγκαταλείπει οριστικά την πρωτοβουλία των συσκευών Nexus. Αυτό όντως είχε νόημα τα προηγούμενα χρόνια ως "παράδειγμα του πώς πρέπει να σχεδιάζεται ένα κινητό ή tablet ώστε ν' αξιοποιεί το Android", αλλά η πρακτική στην ουσία δεν απέδωσε από την στιγμή που οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές εν τέλει χάραξαν τον δικό τους δρόμο και οι υλοποιήσεις του Android από τον καθένα τους αναγκαστικά ακολούθησαν. Το Android 7 ήταν το τελευταίο λειτουργικό που η Google διέθεσε άμεσα για συσκευές Nexus - το αβαντάζ αυτό της γοργής αναβάθμισης στην επόμενη έκδοση Android "περνά" τώρα στα Pixel/Pixel XL (δεν έχει ανακοινωθεί tablet με αυτήν την επωνυμία ακόμη), τα οποία θα στηρίζονται εξ αρχής σε Android 7.1. Περισσότερα για την νεότερη αυτή έκδοση στο σχετικό άρθρο και, όσον αφορά στο πότε σκοπεύουν να την αξιοποιήσουν οι υπόλοιποι κατασκευαστές... ευτυχισμένο το 2017!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ