iPhone X: ξεκινούν οι προπαραγγελίες

Χαμηλότερη από κάθε άλλη φορά αναμένεται η διαθεσιμότητα του ακριβότερου κινητού της Apple

Χωρίς την... διαφορά φάσης που χαρακτήρισε την εμπορική πρεμιέρα παλαιότερων iPhone - κατά την οποία η ελληνική αγορά ακολουθούσε στο δεύτερο ή και τρίτο "κύμα" διάθεσης, αρκετό καιρό μετά από τις περισσότερες άλλες χώρες - θα διατεθεί τελικά το νεότερο smartphone της Apple, το iPhone X, στην Ελλάδα. Οι προπαραγγελίες ξεκίνησαν και εδώ κανονικά, στις 27/10 δηλαδή, με την... πατροπαράδοτη τεχνική της "εκδήλωσης ενδιαφέροντος" μέσω σελίδων του Web σε διάφορα sites (προσέγγιση που δεν εγγυάται πως ο ενδιαφερόμενος θα έχει το εκάστοτε iPhone απαραίτητα την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του) και, θεωρητικά, ένας αριθμός συσκευών θα βρει τον δρόμο του στο εμπόριο στις 3 Νοεμβρίου, έστω και με περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Αυτή προβλέπεται, δε, για την συγκεκριμένη συσκευή να είναι ακόμη χαμηλότερη απ' ότι συνήθως: το iPhone X αντιμετώπισε κατασκευαστικά προβλήματα που επιβράδυναν σε σημαντικό βαθμό την μαζική παραγωγή του. Αναλυτές υπολογίζουν πως την πρώτη μέρα δεν θα διατεθούν πιο πολλά από 3-5 εκατομμύρια iPhone X παγκοσμίως, την στιγμή που παλαιότερα iPhone σημείωναν πωλήσεις 10 εκατομμυρίων το πρώτο τους Σ/Κ στην αγορά. Άλλες αναφορές θέλουν την Apple να μην κατορθώνει να διαθέσει ως τα Χριστούγεννα ούτε τα μισά iPhone X από αυτά που σκόπευε (28 εκατομμύρια αντί για 60) και μία ιδιαιτέρως ανησυχητική, αυτή του Bloomberg, θέλει την Apple να έχει υποβαθμίσει τεχνικά το σύστημα αναγνώρισης προσώπου, προκειμένου να κατορθώσει να έχει στην αγορά και αυτό το μειωμένο στοκ. Όπως αναμενόταν, η Apple έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα.

Σε κάθε περίπτωση το iPhone X δεν δείχνει να επηρεάζεται εμπορικά - σε πρώτη φάση τουλάχιστον - από το γεγονός ότι είναι το ακριβότερο κινητό που κατασκεύασε ποτέ η Apple. Αν μη τί άλλο, όλα δείχνουν ότι η κυκλοφορία του μετά από τα iPhone 8/8 Plus έχει επηρεάσει αρνητικά τα δύο αυτά μοντέλα, καθώς οι πιστοί οπαδοί της Apple περίμεναν για το μοντέλο Χ. Στην Ελλάδα ειδικά, πάντως, το κόστος απόκτησης ενός iPhone X κρίνεται σχεδόν... εξωφρενικό με οποιαδήποτε μέτρα και σταθμά, έστω κι αν αυτή δεν είναι παρά η πρώτη αντιπροσωπευτική συσκευή μιας τάσης που ερχόταν εδώ και καιρό: στα €1200 για το μοντέλο με αποθηκευτικό χώρο 64 GB και στα €1400 (!) για το αντίστοιχο με αποθηκευτικό χώρο 256GB, απέχει σημαντικά από το ακριβότερο μοντέλο κινητού βασισμένου σε Android (το Samsung Galaxy Note 8 στα €1029) και ευδιάκριτα πολύ από τα iPhone 8/8 Plus.

Το iPhone X είναι δε (όπως πάντοτε...) ακριβότερο απ' όσο θα έπρεπε, κατά την γνώμη μας, στην Ελλάδα: ακόμη και λαμβάνοντας στα υπ' όψιν αυξημένη φορολογία και φόρους εισαγωγής, κόστος αυξημένο κατά 30% σχεδόν σε σχέση με το κόστος του στις ΗΠΑ δεν δικαιολογείται εύκολα. Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, πάντως, μπορεί κι επιθυμεί να αποκτήσει το iPhone X στην Ελλάδα... κάποια στιγμή φέτος (γιατί η 3η Νοεμβρίου δείχνει αυτή τη στιγμή εξαιρετικά δύσκολη), μπορεί να το προπαραγγείλει στα καταστήματα των αλυσίδων iSquare, Πλαίσιο, Κωτσόβολος, Media Markt, Public, Document και iSystem, στα καταστήματα των τριών παρόχων κινητής τηλεφωνίας - COSMOTE, Vodafone, WIND - και φυσικά στα αντίστοιχα Web sites των παραπάνω, όπου είναι διαθέσιμες οι σχετικές προϊοντικές σελίδες. Και τις πρακτικές μας εντυπώσεις... επιφυλασσόμαστε να τις καταθέσουμε με την πρώτη ευκαιρία!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ