iPhone XR: φθηνότερο, ίσως το περισσότερο ενδιαφέρον

Ο "μικρός αδελφός" των XS/XS Max κάνει προσεκτικούς συμβιβασμούς, στοχεύει σ' ευρύτερο κοινό

Εκτός από τα iPhone XS/XS Max που ανακοίνωσε η Apple στην σχετική εκδήλωση, ο αμερικανικός κολοσσός στο ίδιο πλαίσιο αποκάλυψε και ένα τρίτο μοντέλο iPhone: πρόκειται για το έντονα φημολογούμενο και τελικά αληθινό "περισσότερο προσιτό" κινητό του, το iPhone XR. Αυτό δεν θα διατεθεί για $1000 ή $1100 "και πάνω" αλλά θα ξεκινά από τα "μόλις" $749 (χαμηλότερα δηλαδή από το περυσινό iPhone 8 Plus) και ενώ βέβαια αυτό το επίπεδο κόστους δεν θα το χαρακτήριζε κανείς και... φθηνό ακριβώς, κινείται αρκετά χαμηλά ώστε να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα ποιοτικά smartphones με Android που "τολμούν" να ζητήσουν περισσότερα από π.χ. $600-$700 και δεν φέρουν στο περίβλημά τους το λογότυπο της Samsung. Γεγονός που, πιθανότατα, ήταν και το ζητούμενο.

Για να μειωθεί η τιμή πώλησης του iPhone XR σε σχέση με την υψηλή των XS/XS Max έπρεπε να γίνουν φυσικά προσαρμογές και παραδοχές - αλλά το ενδιαφέρον είναι πως έγιναν με τέτοιο τρόπο, ώστε για το κοινό στο οποίο απευθύνονται να μην έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα. Η οθόνη του XR δεν είναι τεχνολογίας OLED ούτε το ίδιο υψηλής ανάλυσης, παραμένει ωστόσο αρκετά υψηλής για να θεωρείται ιδιοτήτων Retina (άνω των 300 PPI) στα μάτια της Apple και είμαστε βέβαιοι πως, αν και LCD, θα είναι τόσο καλή όσο ήταν πάντοτε στα iPhone. Είναι, δε, πολύ μεγάλη στην διαγώνιο των 6.1 ιντσών. Το iPhone XR δεν φέρει το σύστημα διπλής κάμερας στο πίσω μέρος της, αλλά η "μονή" κάμερα έχει την ίδια ανάλυση αισθητήρα και υποβοηθάται από το ίδιο λογισμικό. Το περίβλημα δεν στηρίζεται στον σκελετό από χειρουργικό ατσάλι, αλλά συνεχίζει να αποτελείται από γυαλί συνολικά.

Αυτοί είναι, με άλλα λόγια, συμβιβασμοί που πολλοί καταναλωτές θα έκαναν με προθυμία για ένα μεγάλο, πανομοιότυπης αισθητικής iPhone με αυτήν των κορυφαίων και πανάκριβων. Στις επιδόσεις, μάλιστα, δεν θα χρειαστεί να κάνουν καμία παραδοχή: ο επεξεργαστής του XR είναι ο ίδιος πανίσχυρος Α12 των XS/XS Max (ίσως η μνήμη λειτουργίας να είναι λιγότερη πάντως). Η κάμερα της πρόσοψης είναι η ίδια, όπως και το σύστημα αναγνώρισης προσώπου Face ID. Διαφορετική είναι η πιστοποίηση αντοχής σε νερό και σκόνη - IP68 στα XS/XS Max, IP67 στο XR - και η ταχύτητα διασύνδεσης σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (LTE Advanced στο XR και όχι Gigabit LTE) όμως, και πάλι, παραδοχές αποδεκτές. Η αυτονομία του, δε, θα είναι βάσει των όσων ισχυρίζεται η Apple μεγαλύτερη όχι μόνο από αυτήν των iPhone XS/XS Max, αλλά από την αντίστοιχη οποιουδήποτε άλλου μοντέλου iPhone έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα.

Υπογραμμίζοντας, δε, την φιλοδοξία της να προωθήσει το iPhone XR σε ευρύτερο, ίσως και περισσότερο νεανικό, κοινό η Apple θα διαθέσει αυτό το μοντέλο σε 6 διαφορετικά χρώματα: μαύρο, άσπρο, κόκκινο, κίτρινο, κοραλί και μπλε. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν αυτό το φθηνότερο-μα-όχι-και-φθηνό iPhone θ' αποδειχθεί αρκετά θελκτικό για το mainstream κοινό ώστε να αποφέρει στον αμερικανικό κολοσσό υψηλές πωλήσεις. Οι προπαραγγελίες ξεκινούν από τις 19/10 και εμπορικά το iPhone XR θα είναι διαθέσιμο - με αποθηκευτικό χώρο 64, 128 και 256 GB - από τις 26/10. Για να δούμε λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ