Κινητά στο σχολείο τέλος και στην Ελλάδα

Απαγορεύεται η χρήση τους από τους μαθητές, σε ισχύ η σχετική εγκύκλιος από τον Σεπτέμβριο

H αλήθεια είναι πως η αρχή είχε γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και πολύ καιρό - πιο πρόσφατα στην Γαλλία το Γενάρη - όμως επίσημη εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας επιβάλλει πλέον αντίστοιχο κανονισμό και στην Ελλάδα: οριστικά εκτός σχολείου τίθενται τα προσωπικά smartphones ή tablets των μαθητών, καθώς η χρήση τους πλέον απαγορεύεται στους χώρους των αιθουσών διδασκαλίας ή στο προαύλιο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή του αρμόδιου υπουργού κ. Γαβρόγλου, λοιπόν, με την νέα σχολική χρονιά oι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα, πόσο μάλλον να τα χρησιμοποιούν εντός των χώρων του σχολείου όπως ήταν εφικτό μέχρι σήμερα. Δεν επιτρέπεται επίσης να έχουν στην κατοχή τους στους ίδιους χώρους και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή διαθέτει "σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου", με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (σ.σ. ενδέχεται να εννοούν "σύλληψης" βέβαια οι αρμόδιοι και όχι "επεξεργασίας").

Σημειώνεται πως οι εκπαιδευτικοί, εκτός από τις ηλεκτρονικές συσκευές - H/Y, laptops, tablets κλπ. - που διαθέτει το ίδιο το σχολείο, επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν και το δικές τους τέτοιες συσκευές κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας αν αυτό χρειαστεί.

Παράλληλα η εγκύκλιος υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών ή video με μαθητές στα websites των σχολείων, καθώς αυτό το υλικό αποτελεί ουσιαστικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και απαιτεί την ρητή συγκατάθεση κάθε μαθητή ή κηδεμόνα του ξεχωριστά. Στο ίδιο πλαίσιο δεν επιτρέπεται πλέον η χρήση καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου (οι σχετικές ώρες θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε ενημερωτικές πινακίδες).

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ