News Snacks 11-03-11

Ξεκινά το iPad 2, games του PS2 σε Android!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Ημέρα... εορτασμών για τους Αμερικανούς οπαδούς της Apple η σημερινή, καθώς το iPad 2 γίνεται σε αυτούς διαθέσιμο ήδη από το Δικτυακό κατάστημα της εταιρείας και εμφανίζεται στα ράφια των Apple Stores σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Όσοι είχαν προπαραγγείλει μέσω Internet θα το λάβουν σήμερα, όσοι παραγγέλνουν σήμερα σε 3-5 ημέρες, ενώ αυτοί που δεν μπορούσαν να περιμένουν καθόλου είχαν από το πρωί σχηματίσει ουρές έξω από τα καταστήματα. Οι κριτικές για τη συσκευή, οι περισσότερες εκ των οποίων δημοσιεύθηκαν προχθές και χθες, ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία θετικότατες έως ενθουσιώδεις - όπως περιμέναμε, εν πολλοίς. Ως μόνα αρνητικά στοιχεία χαρακτηρίστηκαν οι κάμερες του iPad 2, που είναι χαμηλής ποιότητας στα αποτελέσματά τους τόσο για φωτογραφίες όσο και για video, καθώς και η ύπαρξη ενός ηχείου και όχι δύο, όμως ούτε το ένα ούτε το άλλο επηρεάζουν την γενική εικόνα της συσκευής, που είναι εξαίρετη. Άντε και στα δικά μας... δεκαεπτά και σήμερα, που λένε!

Ένα πλεονέκτημα που απέκτησαν σήμερα, πάντως, τα tablet με Android έναντι του iPad/iPad 2, έγινε γνωστό... εμμέσως. Πλην σαφώς. Η πλατφόρμα του PlayStation Suite, που επιτρέπει μέσω ειδικού λογισμικού-εξομειωτή (emulator) την εκτέλεση games του PlayStation 1 σε Android, θα υποστηρίζεται στο εγγύς μέλλον και από το πάρα πολύ καλό chipset Tegra 2 της nVidia. Σε αυτό θα στηρίζεται και τουλάχιστον ένα από τα τρία tablet της Sony που θα κυκλοφορήσουν φέτος. Ως... υποσημείωση όμως στην ανακοίνωση, η nVidia επιβεβαίωσε πως σε μελλοντικές εκδόσεις του Tegra, πιθανότατα και την επόμενη, οι συσκευές που το χρησιμοποιούν - tablets και κινητά - θα μπορούν να αξιοποιούν games του... PlayStation2 (!). Σε περίπτωση που έχει νόημα να το υπενθυμίσουμε, το δεύτερο σύστημα της Sony έχει να επιδείξει στη βιβλιοθήκη του μερικά από τα καλύτερα games όλων των εποχών, αποδεκτά ως κορυφαία ακόμη και σήμερα. Αυτά είναι!

Το PS2 δεν έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που ο... μεγάλος του αδελφός, το PS3, αντιμετωπίζει σήμερα - αλλά τουλάχιστον μία από αυτές η Sony φαίνεται να την απέφυγε οριστικά. Αναφερόμαστε στη γνωστή δικαστική της διαμάχη με την LG σχετικά με κάποιες ευρεσιτεχνίες στη λειτουργία των Blu-ray, διαμάχη που είχε ως αποτέλεσμα η LG να ζητήσει την άρση εισαγωγών νέων PS3 στην Ολλανδία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η σχετική δίκη έγινε χθες και δικαίωσε τη Sony, οπότε η διάθεση των PlayStation3 στη Γηραιά Ήπειρο συνεχίζεται πλέον κανονικά. Παρά την απόφαση αυτή, κανονικά θα... συνεχιστεί και η διαμάχη των δύο εταιρειών για κάποιο καιρό ακόμη, αφού αντίστοιχη δίκη εκκρεμεί και στις ΗΠΑ (όπου βέβαια το ενδεχόμενο της άρσης πώλησης PS3 στα καταστήματα δεν συζητήθηκε... ούτε για πλάκα). Ας ελπίσουμε να τα βρουν σύντομα οι δύο εταιρείες, εσω- ή εξω-δικαστικά, ώστε να μην ξαναπροκύψει ενδεχόμενο πρόβλημα αυτού του μεγέθους για το καταναλωτικό κοινό.

Πρόβλημα, αλλά... στον εγκέφαλο, φαίνεται να έχουν υψηλά ιστάμενα στελέχη της Activision, η οποία έχει καταφανώς σκοπό να μας συγχύσει. Η αμερικανική εταιρεία, που έχει κατ' επανάληψη δεχθεί πυρά από πολλές πλευρές για τις κάκιστες επιχειρηματικές πρακτικές της και την απληστία της, από τη μία πλευρά κάνει ευθανασία στα Guitar Hero και DJ Hero, ενώ από την άλλη ετοιμάζει το... Dance Hero! Πράγματι, η Activision είχε εδώ και τρία χρόνια κατοχυρώσει νομικά το συγκεκριμένο όνομα και στο ενημερωτικό δελτίο των μετόχων της γίνεται λόγος γι' αυτό ως προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει φέτος. Μάλλον... εμπνεύστηκε η Activision από τη μεγάλη επιτυχία του Dance Central στο Kinect και θεώρησε καλή ιδέα να διεκδικήσει εκ νέου τα χρήματα των gamers με τη δική της εκδοχή. Μετά υποθέτουμε πως θα κυκλοφορήσει ένα στεγνό sequel, αυτό δεν θα σημειώσει εμπορική επιτυχία και οι δημιουργοί απλώς θα απολυθούν. My name is Kotick, Bobby Kotick. Τα ξέρουμε πια. Μόνο με αυτό απορούμε: μα καλά, κανείς εκεί δεν έχει μελετήσει ως project το... Call of Duty Hero; Σκεφτείτε το λίγο... θα φέρει λεφτά...

Αυτό που όλοι σκεφτόμασταν αλλά αλλιώς το περιμέναμε, πάντως, το έκανε η EVGA. Η γνωστή κατασκευάστρια εταιρεία φαίνεται... κουράστηκε να περιμένει την nVidia να κυκλοφορήσει μία "διπλή" GeForce GTX 580, ώστε να αναμετρηθεί ως "ίση προς ίση" με την AMD και την κορυφαία Radeon HD 6990 που κυκλοφόρησε προχθές. Τί έκανε, λοιπόν; Σχεδίασε μόνη της μία διαφορετική "διπλή" κάρτα, βασισμένη στο πολύ καλό GTX 460! Την εξόπλισε με 2 GB μνήμης, 3 εξόδους DVI και μία mini-HDMI, τη χρόνισε δε αρκετά ψηλά ώστε να ξεπερνά κατά 20% περίπου μία GTX 580. Το κόστος της GTX 460 2Win όμως, όπως λέγεται η κάρτα της EVGA, θα κοστίζει σημαντικά λιγότερο από μία GTX 580. Καθόλου δεν μας πειράζουν οι πρωτοβουλίες αυτού του είδους από τους κατασκευαστές - για την ακρίβεια, θεωρούμε πως η nVidia θα έπρεπε να τις ενθαρρύνει, κι ας... ανατρέπουν την εικόνα της σειράς των GeForce όπως την διαμορφώνει η ίδια. Θα έλθει και στην Ελλάδα, εγκαίρως για το Crysis 2; Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ