News Snacks 15-03-11

Διαθέσιμος ο Internet Explorer 9, σύντομα και τo Flash στα Android

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

H Apple έχει καταφέρει ομολογουμένως να συγκεντρώσει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της αυτές τις ημέρες, κυρίως λόγω της επιτυχημένης πρεμιέρας του iPad 2 - το οποίο λέγεται πια πως όχι μόνο ξεπέρασε τις 500.000 πωλήσεις, αλλά πλησίασε το 1 εκατομμύριο (!) μέσα στο Σ/Κ που πέρασε. Και μέσα στη... γενική χαρά ο Phil Schiller - Νο 2 στην ιεραρχία της αμερικανικής εταιρείας - θεώρησε σκόπιμο να επιβεβαιώσει πως εκείνη η μυθική συσκευή, εκείνος ο μονόκερως, εκείνο το σπανιότερο κι από λευκή τίγρη είδος, το λευκό iPhone 4, θα κάνει την εμφάνισή του στα καταστήματα "μέσα στην άνοιξη" (!!!). Ναι, εντάξει Phil. Ογδόντα ή ενενήντα μέρες πριν ανακοινώσεις το iPhone 5 - που κατά πάσα πιθανότητα θα προσφέρεται εξ αρχής σε μαύρο και λευκό - και εννιά μήνες μετά την παρουσίαση του iPhone 4, αυτό που έχει αληθινά μεγάλο νόημα πια, είναι ο μονόκερως. Από την άλλη, για όσους η συλλογή κινητών τηλεφώνων της Apple είναι χόμπι...

Σε χόμπι, πάντως, έχουν αρχίσει να εξελίσσονται και οι... γεμάτες πίκρα και νοσταλγία δηλώσεις όλων εκείνων των παρηκμασμένων star της μουσικής των 70s και των 80s, ο οποίοι "έχουν θέματα" με την ψηφιακή μουσική (συνήθως επειδή ο κόσμος προχώρησε και τους άφησε πίσω). Τελευταίο κρούσμα αυτό του Jon Bon Jovi, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ σε συνέντευξή του στην Sunday Times χαρακτηρίζει τον Steve Jobs ως... προσωπικά υπόλογο για "το θάνατο της βιομηχανίας της μουσικής". Ο καλλιτέχνης πλέκει μια... ωδή για "την ομορφιά του να δίνεις το χαρτζιλίκι σου και να αποφασίζεις να αγοράσεις ένα δίσκο κρίνοντας μόνο από το εξώφυλλο, χωρίς να ξέρεις τί θα ακούσεις" (!!!). Ναι, Jon. Είμαστε βέβαιοι πως πολλοί στα 70s και 80s έκαναν τρελά λεφτά με δίσκους των 3 καλών κομματιών και των 9 σκουπιδιών. Τους θυμόμαστε, άλλωστε. Μπορούμε να προχωρήσουμε τώρα με τη ζωή μας κι εσύ με τη δική σου; Ευχαριστούμε.

Όπως η ζωή προχωρά, άλλωστε, προχωράνε και οι... εκδόσεις στα προϊόντα τεχνολογίας - και σήμερα ο Internet Explorer, η εφαρμογή πλοήγησης σε Web sites που κάποτε κατείχε έως και το 95% της αγοράς, αποκτά την ολοκαίνουργια 9η δική του. Είναι ήδη διαθέσιμη, φυσικά δωρεάν, από τη σχετική σελίδα της Microsoft. Τη δοκιμάσαμε και οι εντυπώσεις μας είναι άκρως θετικές: είναι γρήγορος (σαφέστατα ταχύτερος από τον IE8), καταλαμβάνει μικρότερο χώρο στην οθόνη, διαχειρίζεται πολλαπλά Web sites καλύτερα, προσφέρει δε και κάποιες extra δυνατότητες όταν συνεργάζεται με τα Windows 7. Υπάρχουν πολλά μικρά και μεγαλύτερα πράγματα που μας αρέσουν σ' αυτόν, όμως ο Chrome 10 δείχνει να παραμένει ο ταχύτερος browser αυτή τη στιγμή, ενώ ο Firefox 4 είναι "προ των πυλών" με τα δικά του πλεονεκτήματα. Με άλλα λόγια ο ανταγωνισμός παραμένει σκληρός και χρειάζονται εκ νέου συγκρίσεις ανάμεσα στους προαναφερθέντες και τον Opera (ο Safari στα Windows παραμένει... ανέκδοτο). Για τους πιστούς του Internet Explorer, πάντως, ο 9 είναι ολοφάνερα ο καλύτερος μέχρι σήμερα. Click click click!

Ένα παραπάνω... click, δε, αναμένεται να ανέβουν στην εκτίμηση του κοινού τα κινητά τηλέφωνα και tablet με Android στα τέλη της εβδομάδας: τότε ανακοίνωσε η Adobe ότι θα διαθέσει την έκδοση 10.2 του Flash Player, επιτρέποντας σε δεκάδες smartphones, το Motorola Xoom και το Samsung Galaxy Tab να προβάλλουν Web sites ακριβώς όπως τα βλέπουμε και στην οθόνη των υπολογιστών. Το Flash 10.2 θα είναι συμβατό τόσο με την έκδοση 2.3 (Gingerbread) όσο και την 2.2 (Froyo) του Android, όπως και με την 3.0 (Honeycomb) στην οποία θα στηρίζονται όλα τα tablet του 2011. Η Adobe αναφέρει σε αυτή τη σελίδα μία μεγάλη γκάμα από πιστοποιημένες με το Flash 10.2 συσκευές, ο κατάλογος όμως δεν περιλαμβάνει ορισμένες που μπορούμε να σκεφτούμε, όπως το ZTE Blade. Ελπίζουμε να είναι ενδεικτικός... ή η Adobe να αποσαφηνίσει τις ελάχιστες προδιαγραφές (π.χ. ταχύτητα επεξεργαστή ή μνήμη) που πρέπει να πληροί ένα κινητό Android για να προβάλλει Flash χωρίς προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, το Σαββατοκύριακο θα ξέρουμε.

Αυτό που δεν ξέρουμε με βεβαιότητα, τουλάχιστον όχι μέχρι να ομαλοποιηθούν κάποια πράγματα, είναι το πώς θα διατεθεί σε κάθε χώρα της Ευρώπης το MotorStorm Apocalypse της Sony για το PlayStation3. Η ιαπωνική εταιρεία, όπως είχαμε αναφέρει χθες, αποφάσισε ν' αναβάλλει την κυκλοφορία του τίτλου στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αυτές τις μέρες, καθώς αυτός αναπαριστά στην οθόνη αστικά περιβάλλοντα που πλήττονται από σεισμό. Για λίγο επικράτησε η εντύπωση ότι η αναβολή αυτή δεν θα επηρέαζε την κυκλοφορία του τίτλου εκτός Ιαπωνίας, όμως η Sony Computer Entertainment Europe από σεβασμό στα όσα συνέβησαν εκεί τα τελευταία 24ωρα προχωρά είτε σε προσωρινή καθυστέρηση της διάθεσής του στα καταστήματα, είτε σε "σιωπηλή" κυκλοφορία, χωρίς δηλαδή εμπορική προώθηση. Στην Ελλάδα η πληροφόρησή μας θέλει να ισχύει το δεύτερο: την Παρασκευή στα καταστήματα θα υπάρχουν αντίτυπα - δεν έγινε ανάκληση στοκ - όμως η Sony Hellas δεν θα το διαφημίσει. Έχουμε εδώ και μέρες στη διάθεσή μας την τελική έκδοση του τίτλου, η σχετική παρουσίαση ωστόσο θα δημοσιευθεί εν ευθέτω χρόνω. Κι ας είναι το καλύτερο MotorStorm που έχουμε παίξει ποτέ.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ