News Snacks 21-02-11

Ο διευθύνων της Intel σε... σύγχυση, ChromeOS και Android με κοινό μέλλον

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Στην εποχή του Web είναι αλήθεια πως έχει γίνει... κομμάτι δύσκολο να "συμμαζέψει" κανείς μια γκάφα από τη στιγμή που την έχει κάνει - και ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, ο Paul Otellini, μάλλον δεν διαφωνεί! Το έμπειρο στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας την πρώτη μέρα ανακοίνωσης της μεγάλης συμμαχίας ανάμεσα στην Nokia και τη Microsoft εξοργισμένος δήλωνε πως "οι Φινλανδοί ξεπουλήθηκαν και σε βάθος χρόνου θα αποδειχθεί λάθος", την επόμενη μέρα δήλωνε πως "καταλαβαίνω τους λόγους για τους οποίους η Nokia έκανε αυτή την επιλογή, στην θέση της κι εγώ το ίδιο ή κάτι αντίστοιχο θα έκανα" και την αμέσως επόμενη "κάκιστα συμμάχησαν με τη Microsoft, ενώ θα έπρεπε να επενδύσουν στο Meego". Υπενθύμιση: το Meego είναι το λειτουργικό, βασισμένο σε Linux, που η Intel αναπτύσσει εδώ και καιρό για φορητές συσκευές, αλλά το οποίο - αν και αξιόλογο - δεν έχει "πείσει" ακόμη. Bρε Paul, αφού το τρίτο καιγόσουν να πεις εξ αρχής, γιατί δεν το έκανες; Αφού ξέρεις: τα γραπτά μένουν, ειδικά στο Web... για πάντα!

Αν όχι για... πάντα, σίγουρα όμως για καιρό φαίνεται ότι θα κρατήσει η σύγκρουση ανάμεσα στη Sony και τους hackers του PlayStation3. Δύο εικοσιτετράωρα μετά από την αυστηρή προειδοποίηση της ιαπωνικής εταιρείας για διαπαντός αποκλεισμό από το PlayStation Network όλων των PS3 που έχουν τροποποιηθεί παράνομα ώστε να αναπαράγουν κλεψίτυπα games, οι hackers βρήκαν τρόπο να αντιμετωπίσουν και αυτόν τον περιορισμό. Με άλλα λόγια, να αποχαρακτηρίσουν (unban) ένα PS3 ως "εξορισμένο" από το PSN, ώστε αυτό να αξιοποιείται online κανονικά. Σε μία κίνηση... ανθρωπιστικού χαρακτήρα μάλιστα (χαρ χαρ) προσέθεσαν τη δυνατότητα ένας χρήστης να μπορεί να αποχαρακτηρίσει το PS3 ενός άλλου, αν γνωρίζει το μοναδικό σειριακό αριθμό του δεύτερου συστήματος. Υποθέτουμε πως πρέπει το επόμενο διάστημα να περιμένουμε καινούργιο firmware update για το PS3. Ομολογούμε, πάντως, πως έχει αρχίσει να μας προβληματίζει και να μας εκνευρίζει αυτό το "κυνηγητό" με τους hackers - αν μη τί άλλο γιατί απασχολούν τους προγραμματιστές της Sony με το θέμα της ασφάλειας του PS3, ενώ αυτοί θα μπορούσαν να αφιερώνουν χρόνο στην προσθήκη νέων λειτουργιών και δυνατοτήτων στο σύστημα της ιαπωνικής εταιρείας. Μαζί με τα ξερά, ως γνωστόν...

Μιλώντας για ξερά και χλωρά, πάντως, η νέα... εμμονή των κατασκευαστών για "tablet κι ό,τι να' ναι", ίσως θα έπρεπε να χαλιναγωγηθεί σε ένα βαθμό. Εδώ δεν είμαστε βέβαιοι αν η αγορά μπορεί να "σηκώσει" τόσα tablets βασισμένα σε iOS και Android, και πέντε τουλάχιστον κατασκευαστές έχουν στα σχέδια την κυκλοφορία tablet συσκευών με Windows 7 (!) μέσα στο 2011. Αγαπητές Asus, Dell, Samsung, Lenovo και Acer... χωρίς παρεξήγηση (γιατί για τα PC μας τα έχουμε εκτιμήσει δεόντως και τ' αγαπάμε τα Windows 7) αλλά... να το ξανασκεφτείτε λίγο; Καλώς ή κακώς αυτό το λειτουργικό δεν, επαναλαμβάνουμε, δεν έχει φτιαχτεί για χρήση με την αφή - την υποστηρίζει, μα ως εκεί - και οι επεξεργαστές που χρειάζονται για να το στηρίξουν "τρώνε μπαταρία" με ρυθμούς απαγορευτικούς για αυτονομία σωστή. Τυχαίο είναι που η Microsoft ανακοίνωσε στη CES 2011 υποστήριξη στα chip των κατασκευαστών tablet με τα Windows 8; Get the hint, που λένε και οι Αγγλοσάξονες. Από την άλλη, ίσως κάποιο super-duper τέτοιο tablet να μας έκανε να αλλάξουμε γνώμη. Αποκλείεται; Όχι, αλλά για πιθανότητες μιλάμε εδώ. Και για ακριβά λάθη.

Λάθη - ακριβά για την ίδια ή όχι - δεν πρέπει να κάνει περισσότερα η Google, ωστόσο, η οποία με τις πολλαπλές και πολύ γρήγορα εμφανιζόμενες εκδόσεις του Android έχει δημιουργήσει μια μικρή αναστάτωση και αβεβαιότητα στην αγορά. Μέσα στο 2011, τουλάχιστον, δείχνει να έχει τη θέληση να ομαλοποιήσει τα πράγματα: στο πρόσφατο Mobile World Congress της Βαρκελώνης ο πρόεδρός της, ο Eric Schmidt, διευκρίνισε - έστω και χωρίς λεπτομέρειες - ότι η έκδοση 2.3 ή Gingerbread που είναι η νεότερη αυτή τη στιγμή για κινητά, και η 3.0 ή Honeycomb που θα στηρίζει τα tablets μέχρι το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο θα ενοποιηθούν με μία νέα έκδοση και για τα δύο (αντίστοιχη των 2.4 και 3.1 δηλαδή). Ενδιαφέρον, ωστόσο, είχε και μία άλλη αναφορά του, σχετική με την πρόθεση της Google να ενοποιήσει, κάποια στιγμή στο μέλλον, και το Chrome OS με το Android (!). Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ένα, ενιαίο σε δυνατότητες και όψη, λειτουργικό για τα πάντα, από τα κινητά και τα tablet μέχρι τα laptop και τα PC γραφείου. Το όνειρο της Microsoft, δηλαδή, αλλά "από κάτω προς τα πάνω", δηλαδή από τις μικρότερες συσκευές προς τις μεγαλύτερες, όχι το αντίστροφο. Χμ. Χμ. Για να δούμε!

Μιλώντας για τη Microsoft κι ολοκληρώνοντας, μία είδηση που μας λύπησε: ο αμερικανικός κολοσσός εγκαταλείπει την PC Gaming Alliance, το όργανο εκείνο της αγοράς των προσωπικών υπολογιστών που είχε επιφορτιστεί με την αποστολή να υποστηρίξει και να διαδώσει το gaming μέσω Η/Υ, υπογραμμίζοντας τη σημασία και το ρόλο του. Η Microsoft ήταν από τα ιδρυτικά μέλη αυτής της "συμμαχίας" εταιρειών, φαίνεται ωστόσο πως δεν βλέπει πλέον το νόημα στη συμμετοχή της εκεί - και για να είμαστε ειλικρινείς δεν την αδικούμε, καθώς η PCGA κατά βάση έκανε... ένα τίποτε με μπόλικο καθόλου τα τελευταία 3 χρόνια που δραστηριοποιείται (υποτίθεται) στην αγορά. Περισσότερα για το PC gaming έκαναν εταιρείες που δεν είναι μέλη της PCGA, όπως η Blizzard και η Valve, παρά αυτές που επισήμως "κόπτονταν". Την επιλογή της Microsoft ακολούθησε και η nVidia, επίσης πρώην ιδρυτικό μέλος, αφήνοντας τον καινούργιο, άρτι εκλεχθέντα πρόεδρο της PCGA με την πρόκληση να αποδείξει πολλά μέσα στο 2011. Λέμε τώρα...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ