News Snacks 26-01-11

iPad και επίσημα, 3DS υπερπροστατευμένο

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

"Κάλλιο αργά παρά ποτέ", υποθέτουμε: από σήμερα οι Έλληνες κάτοχοι ενός Xbox 360 και χρήστες - επίσημα πια - της υπηρεσίας Xbox Live της Microsoft έχουν πρόσβαση μέσα από το σύστημά τους στα κοινωνικά δίκτυα των Facebook και Twitter. Η καθυστέρηση ενεργοποίησης και των δύο σε σχέση με την αμερικανική αγορά δεν είναι αμελητέα, όμως αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις πριν από δυόμισι μήνες ξεκίνησε επίσημα και το ίδιο το ελληνικό Xbox Live... μικρό το κακό. Η υλοποίηση των Facebook και Twitter μέσα στο περιβάλλον του Dashboard των Xbox 360 είναι έξυπνη και καλαίσθητη, υπενθυμίζουμε όμως ότι είναι διαθέσιμη σε όσους αξιοποιούν την Gold συνδρομή στο Xbox Live και όχι την δωρεάν Silver.

Με καθυστέρηση αλλά... επίσης "κάλλιο αργά παρά ποτέ", η Apple διαθέτει το iPad από την Παρασκευή 28/1 και επίσημα πια μέσω της αντιπροσώπου της, iSquare. Η συσκευή θα είναι διαθέσιμη σε όλες της τις εκδόσεις (Wi-Fi και 3G σε τρεις διαφορετικές χωρητικότητες έκαστη) αρχικά στα καταστήματα Premium Reseller της iSquare στο Κολωνάκι και το Μαρούσι και στη συνέχεια και σε άλλα. Οι τιμές πώλησης που ανακοινώθηκαν δυστυχώς είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες αμερικανικές, αλλά όχι μακριά από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές. Η είδηση έχει σαφώς θετική χροιά, καθώς η αρχή έγινε και με αυτήν διευκολύνεται πια η διάθεση όλων των προϊόντων Apple στη χώρα μας. Aπό την άλλη, μετράμε ήδη τις μέρες για την ανακοίνωση του iPad 2 - και με δεδομένο πως όσοι/όσες το ήθελαν πολύ το αρχικό iPad το έχουν ήδη αποκτήσει, τίθεται ως θέμα συζήτησης το νόημα της διάθεσής του τώρα και όχι πριν από τα Χριστούγεννα τουλάχιστον. Αν όμως οι φήμες αληθεύουν και η Apple διαθέσει το iPad 2 αρχικά μόνο στις ΗΠΑ, εμείς θα το δούμε το καλοκαίρι το νωρίτερο, οπότε... καλό και το 1, στο μεσοδιάστημα!

Αυτό το... "μεσοδιάστημα", πάντως, πολύ έχει προβληματίσει τους κατασκευαστές τηλεοράσεων 3D. Η τεχνολογία των τελευταίων βελτιώνεται, τα θέματα σύμπτωσης των καρέ 3D (αυτά που αποκαλούμε crosstalk) αντιμετωπίζονται σταδιακά, αλλά στο μεσοδιάστημα με το θέμα της απουσίας περιεχομένου, τί γίνεται; Μέχρι δηλαδή να κυκλοφορήσουν αρκετές 3D ταινίες, αρκετά 3D games και να είναι "στον αέρα" αρκετά 3D δορυφορικά κανάλια; Ε, σε αυτό φιλοδοξεί να βοηθήσει το εξελιγμένο σύστημα μετατροπής εικόνας 2D σε 3D που ανέπτυξε και προωθεί η JVC. Τα αντίστοιχα περυσινά συστήματα δεν λειτουργούσαν ικανοποιητικά και τα αποτελέσματά τους ήταν οφθαλμοφανώς "ψεύτικα", η ιαπωνική εταιρεία όμως υπόσχεται ότι το νέο της δημιούργημα θα είναι κατά πολύ καλύτερο. Στηρίζεται, άλλωστε, στο περυσινό επαγγελματικό σύστημα IF-2D3D1 και δείγμα του έχει επιδείξει ήδη υλοποιημένο η JVC στη CES, σε συγκεκριμένη βιντεοκάμερα Everio που αναλαμβάνει να κάνει το υλικό 2D που συλλαμβάνει, 3D σε πραγματικό χρόνο (!). Η ιαπωνική εταιρεία φαίνεται πως έχει πείσει μεγάλο ποσοστό των κατασκευαστών τηλεοράσεων 3D να υιοθετήσουν το σύστημά της, είναι λοιπόν πολύ πιθανό όσοι αγοράσουν μία τέτοια αργότερα το 2011, να έχουν στη διάθεσή τους το συγκεκριμένο. Συμπεράσματα πριν το δούμε εν δράσει, δεν βγάζουμε πάντως...

Συμπεράσματα πριν περάσουν μερικοί μήνες μετά το Μάρτη δεν βγάζουμε και για τις νέες δηλώσεις της Νintendo σχετικά με το 3DS. Η ιαπωνική εταιρεία ομολογουμένως έχει πληγεί σε όχι μικρό βαθμό τα προηγούμενα χρόνια από το φαινόμενο της κυκλοφορίας κλεψίτυπων αντιγράφων games του DS μέσω του περίφημου cartridge R4 - το οποίο καθιστούσε εφικτή την εκτέλεση games... εχμ... αποκτημένων σε μορφή αρχείου από το Internet, σε οποιοδήποτε DS, χωρίς επέμβαση κάποιου είδους στο τελευταίο. Η Nintendo διαβεβαιώνει πως, μετά την πικρή αυτή εμπειρία της, έχει καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες ώστε τα αντίμετρα που ενσωματώνει το νέο της 3DS να καθιστούν κάτι αντίστοιχο πολύ δύσκολο ή αδύνατο. Είναι, σύμφωνα με την ίδια "το ισχυρότερο σύστημα προστασίας που έχουμε αναπτύξει μέχρι σήμερα για οποιαδήποτε συσκευή μας". Εμείς την "καλή τύχη" θα την ευχηθούμε, βέβαια, αλλά με τα DS, DSi, PSP, PSPgo, iPhone και iPad όλα να έχουν υποκύψει στους hackers αργά ή γρήγορα, μπορεί το 3DS να τη... γλιτώσει; Ίδωμεν!

Αυτό που όλοι μας, αν κρίνουμε απ' την επιτυχία του αρχικού, θα... ίδωμεν, είναι οι δύο συνέχειες του Avatar, της ταινίας που ουσιαστικά έφερε στο προσκήνιο την εικόνα 3D και αναδείχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο James Cameron είναι αυτή τη στιγμή στη διαδικασία συγγραφής του σεναρίου για τα Avatar 2 και Avatar 3, τα οποία θα δημιουργηθούν μαζί και η τελική επεξεργασία τους θα γίνει επίσης παράλληλα. Ο διάσημος σκηνοθέτης δεν σκοπεύει όμως να τα προβάλλει - για προφανείς εμπορικούς λόγους - χρονικά πολύ κοντά το ένα με το άλλο: ο παρών προγραμματισμός προβλέπει τα Χριστούγεννα του 2014 για το Avatar 2 και τα Χριστούγεννα του 2015 για το Avatar 3. Όλα αυτά, βέβαια, αν τη... γλιτώσουμε το 2012, αφού ένας άλλος διάσημος σκηνοθέτης, ο George Lucas, πιστεύει - στ' αλήθεια όμως, όχι κινηματογραφικά! - πως θα έλθει η συντέλεια του κόσμου. Βρε τι σου είναι το καταστροφολάγνο Hollywood...!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ