Sony: νέο κινητό εικόνας 4Κ, εντυπωσιακό

Οι Ιάπωνες... επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος, το κάνουν με στυλ

Στο πλαίσιο της έκθεσης MWC 2017, που εξελίσσεται αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη, η LG παρουσίασε ήδη το κινητό της που κατά πάσα πιθανότητα θα προωθεί στην ελληνική αγορά ως κορυφαίο της για το 2017, το πολύ ενδιαφέρον G6 - και η Sony επέλεξε να κάνει το ίδιο με το αντίστοιχο, αλλά... ακόμη περισσότερο εντυπωσιακό δικό της, το Xperia XZ Premium. Πρόκειται για τον "πνευματικό διάδοχο" του περίφημου Xperia Z5 Premium του 2015, του πρώτου smartphone με οθόνη υπερυψηλής ευκρίνειας (εικόνα 4Κ), τόσο υπό την έννοια ότι υιοθετεί και αυτό οθόνη αυτής της ανάλυσης, όσο και υπό την έννοια πως φέρνει στο προσκήνιο την δική του "πρωτιά", όντας το πρώτο smartphone που μπορεί να απεικονίσει περιεχόμενο χρωματικά διαμορφωμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προτύπου HDR.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως η ανάλυση των 3840x2160 pixels σε διαγώνιο οθόνης 5.5 ιντσών δεν έχει νόημα (και έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην αυτονομία οποιασδήποτε συσκευής). Αυτό και μόνο το στοιχείο, πάντως, θα ήταν ίσως αρκετό για να διαφοροποιήσει το XZ Premium από τον ανταγωνισμό - και να το εντάξει στην γενικότερη στρατηγική της Sony για την εικόνα 4Κ βέβαια - όμως το κορυφαίο κινητό των Ιαπώνων για φέτος έχει δώσει έμφαση και σε δύο άλλα στοιχεία. Το ένα είναι η επεξεργαστική δύναμη: το XZ Premium θα βασίζεται στον Snapdragon 835 της Qualcomm, ένα ισχυρότατο chip που μέχρι πρότινος όλοι νόμιζαν πως η Samsung είχε εξασφαλίσει (για κάποιο χρονικό διάστημα τουλάχιστον) για το επερχόμενο Galaxy S8. Το κορυφαίο Xperia θα κυκλοφορήσει στα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού, οπότε κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον. Τον ταχύτατο επεξεργαστή της Qualcomm θα συνοδεύουν 4 GB μνήμης λειτουργίας, καθώς και 64 GB αποθηκευτικού χώρου (επεκτάσιμα με κάρτες μνήμης microSD έως τα 512 GB).

O άλλος τομέας στον οποίο έχει δοθεί έμφαση είναι αυτός των φωτογραφικών και... βιντεογραφικών ικανοτήτων του XZ: ο αισθητήρας της κύριας κάμεράς του προσφέρει ανάλυση της τάξης των 19 Megapixel, αλλά ο φακός είναι νέας σχεδίασης, το όλο σύστημα μπορεί να απορροφήσει περισσότερο φως, αξιοποιείται laser στην σκόπευση και τα αποτελέσματα συνολικά είναι καλύτερα (από τα ήδη κορυφαία παρελθόντων Xperia). Το νέο υποσύστημα MotionEye των Ιαπώνων, δε, είναι σε θέση να συλλάβει κινούμενη εικόνα όχι μόνο σε ανάλυση 2160p (4Κ), αλλά και σε απίθανα υψηλές ταχύτητες σε ανάλυση 720p (έως και 960 καρέ ανά δευτερόλεπτο) ώστε να προσφέρει εντυπωσιακά το εφέ της αργής κίνησης.

Το Xperia XZ Premium δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα αν θα κυκλοφορήσει στην χώρα μας ή όχι (δεν θα μάς εξέπλησσε το δεύτερο), όμως η Sony παρουσίασε κι ένα ακόμη Xperia, τον "μικρότερο αδελφό" του XZ Premium με το όνομα XZs, το οποίο προσφέρει το ίδιο υποσύστημα φωτογράφησης συνδυασμένο με αξιολογότατες προδιαγραφές. Αυτό θα κυκλοφορήσει την άνοιξη στην τιμή των $699 στις ΗΠΑ, οπότε εδώ αναμένεται λίγο αργότερα με παρόμοια τιμή σε ευρώ. Το κόστος του XZ Premium δεν γνωστοποιήθηκε, οπότε προφανώς θα είναι υψηλότερο. Μ' αυτά και μ' εκείνα, πάντως, η Sony φαίνεται αποφασισμένη να "το παλέψει" στην κατηγορία των smartphones και το 2017, παρά το γεγονός ότι αυτή η δραστηριότητά της είναι με διαφορά η περισσότερο ζημιογόνα και οι συζητήσεις για το αν και κατά πόσο είχε νόημα να την διατηρήσει ήταν πολλές πέρυσι. Με επιθετική προώθηση και λίγη τύχη - η Samsung εισέρχεται στον φετινό αγώνα των top smartphones με το "βαρίδι" του σκανδάλου γύρω από το Galaxy Note 7 - ίσως ο ιαπωνικός κολοσσός έχει την ευκαιρία να βελτιώσει την θέση του φέτος. Όπως πάντα... ίδωμεν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ