Τα... βάσανα της Samsung, τηλεοπτική σειρά

Το παρασκήνιο της πορείας του κορεατικού κολοσσού πηγή έμπνευσης για σειρά του NBC

Η αγορά ή/και η ιστορία της τεχνολογίας άρχισε να... ενδιαφέρει το Hollywοod και τα τηλεοπτικά δίκτυα ως πηγή έμπνευσης για ταινίες ή/και τηλεοπτικές σειρές εδώ και λίγα χρόνια μόνο - και ο λόγος είναι απλός: οι εταιρείες αυτού του αντικειμένου συνήθως δεν προσφέρουν αρκετή... ίντριγκα, πάθη και μυστήριο ώστε να εξάψουν το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού (προσφέρουν σκάνδαλα βέβαια μα αυτό είναι άλλη συζήτηση). Υπάρχουν πάντως εξαιρέσεις. Μία είναι η Apple, της οποίας η ανορθόδοξη πορεία και ο ιδιόρρυθμος ιδρυτής και φυσικός ηγέτης, ενέπνευσαν ήδη δύο ταινίες και ουκ ολίγα ντοκυμαντέρ. Μία ακόμη ωστόσο ενδέχεται να είναι - ειρωνικά αν σκεφτεί κανείς και την θέση της απέναντι στην Apple - η Samsung, της οποίας η πορεία ήταν τελείως διαφορετική, αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, επαρκώς... ταραχώδης ώστε να στηρίξει τηλεοπτική σειρά!

Πράγματι, ο παραγωγός της δημοφιλούς σειράς Sleepy Hollow, ο Albert Kim, έχει αναλάβει να δημιουργήσει μία νέα δραματική σειρά για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου NBC με καστ εξ ολοκλήρου Ασιατών ηθοποιών και υπόθεση που θα αναγνωρίσει οποιοσδήποτε παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στον χώρο της τεχνολογίας έστω και για λίγα χρόνια. Στο επίκεντρο του σεναρίου βρίσκεται μία τεράστια πολυεθνική τεχνολογίας από την Κορέα, η οποία διοικείται αποκλειστικά από μέλη μίας και μόνο οικογένειας - και το γεγονός που εκκινεί μία αλληλουχία άλλων αντιδράσεων και εξελίξεων είναι ο θάνατος του διευθύνοντα συμβούλου της, ο οποίος αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός άγνωστου ως τότε διαδόχου. Αν η σειρά, με άλλα λόγια, δεν έχει την λέξη "Samsung" στον τίτλο της, θα είναι λόγω... πνευματικών δικαιωμάτων και μόνο!

Ο Kim έχει βασίσει την σειρά στην παράδοση των λεγόμενων chaebols, των μεγάλων Κορεατικών εταιρειών των οποίων η διοίκηση περνά σχεδόν πάντοτε από πατέρα σε γιο - ακριβώς όπως συμβαίνει με την Samsung, κοινώς, η οποία διοικείται από την οικογένεια Lee εδώ και πολλές δεκαετίες. Η συγκεκριμένη εταιρεία φαίνεται να έχει εμπνεύσει τον Kim, ωστόσο, και λόγω του γεγονότος ότι οι Lee έχουν απασχολήσει τις αρχές της Κορέας πολλές φορές στο παρελθόν. Ο παρών πρόεδρος της Samsung, ο Lee Kun-hee, πήρε αυτήν την θέση από τον πατέρα του Lee Byung-chul το 1987 και έκτοτε έχει καταδικαστεί σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις (το 1996 και το 2009) για κατηγορίες όπως η δωροδοκία και η φοροδιαφυγή, χωρίς ποτέ να εκτίσει ποινές. Αναγκάστηκε, δε, να "παροπλιστεί" σε ρόλο συμβολικό όταν ενεπλάκη και σε σκάνδαλο με τεράστια κεφάλαια μαύρου χρήματος το 2008, για να επιστρέψει δύο χρόνια αργότερα... σαν να μην συνέβη τίποτε περίπου.

Την, εχμ, ενδιαφέρουσα αυτή παράδοση συνέχισε ο γιος του, ο Lee Jae-yong, ο οποίος ανέλαβε την ουσιαστική διοίκηση της Samsung την χρονιά που ο Lee Kun-hee υπέστη καρδιακή προσβολή και αποσύρθηκε από την ενεργή εμπλοκή με τα της εταιρείας. Ο Jae-yong τον Ιανουάριο κατηγορήθηκε για διαφθορά, δωροδοκία, ψευδορκία, κατάχρηση χρήματος και απόκρυψη κεφαλαίων στο εξωτερικό - για τις τέσσερις από τις πέντε κατηγορίες αποδείχθηκε η ενοχή του, εξ ου και η καταδίκη του σε πενταετή φυλάκιση τον Σεπτέμβριο. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως όλα αυτά δραματοποιούνται χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες στο πλαίσιο μιας τηλεοπτικής σειράς με άξονες το χρήμα, την εξουσία, τα σκάνδαλα, αλλά και τις συγκρούσεις διαδοχής που σίγουρα λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο μιας πολυεθνικής του μεγέθους της Samsung. Θα τα παρακολουθήσουμε και στους δέκτες μας... σε όλο τους το μεγαλείο όλα αυτά από το NBC; Μακάρι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ