Wi-Fi: Του χρόνου και... απευθείας

Ασύρματη σύνδεση συσκευών χωρίς σημείο πρόσβασης, το 2010

Σήμερα, αν θέλουμε δύο φορητές συσκευές να επικοινωνήσουν απευθείας και ασύρματα ώστε π.χ. να ανταλλάξουν δεδομένα, στην ουσία έχουμε μόνο μία επιλογή σχετικά με το πώς: μέσω Bluetooth (κάτι που προϋποθέτει πως κι οι δύο συσκευές πρέπει να είναι συμβατές με το συγκεκριμένο πρωτόκολλο). Μέσω του συχνότερα χρησιμοποιούμενου πρωτοκόλλου Wi-Fi, για να επικοινωνήσουν π.χ. δύο laptop, θα πρέπει να υπάρχει και κάποιο κοινό σημείο πρόσβασης (access point) ώστε να "συνδέσει" το ένα με το άλλο. Η Wi-Fi Alliance, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του πρωτοκόλλου συνολικά - και πρόσφατα παγίωσε τις προδιαγραφές του πρωτοκόλλου Wi-Fi N - μάλλον... συνειδητοποίησε τον παραλογισμό του πράγματος, γι' αυτό και ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την θέσπιση μιας νέας παραλλαγής, ονόματι Wi-Fi Direct, κάποια στιγμή στα μέσα του 2010.

Το Wi-Fi Direct είναι η τελική ονομασία μίας τεχνολογίας που ήταν μέχρι πρόσφατα γνωστή ως Wi-Fi Peer-to-Peer και είχε δοκιμαστεί από κάποιους κατασκευαστές, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη υιοθετηθεί (ακριβώς επειδή οι προδιαγραφές δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη). Μέσω του νέου πρωτοκόλλου δύο συσκευές συμβατές με αυτό - ή περισσότερες από δύο συνθέτοντας μία μικρή κλειστή "ομάδα" - θα είναι σε θέση να ανταλλάξουν δεδομένα, προστατευμένες με κωδικοποίηση WPA2 για λόγους ασφαλείας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι για την ενσωμάτωση του νέου πρωτοκόλλου δεν θα χρειαστεί καινούργιο hardware, ώστε και οι παρούσες συσκευές να μπορούν να το αξιοποιήσουν με μία απλή αναβάθμιση λογισμικού (firmware).

Εννοείται πως, με το... ιστορικό της Wi-Fi Alliance ως δεδομένο - χρειάστηκε μία πενταετία για να παγιώσει τις προδιαγραφές του Wi-Fi N - δεν περιμένουμε τις πρώτες Wi-Fi Direct συσκευές πριν από το καλοκαίρι του επόμενου έτους. Ελπίζουμε, πάντως, για το καλύτερο, κι ας έχει εν τω μεταξύ εμφανιστεί και η έκδοση 3.0 του Bluetooth. Όσες περισσότερες επιλογές, τόσο το καλύτερο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ