Δείχνει σχεδόν σαν μία κατάσταση που πρόκυψε σε... κάποιο πάρτι μετά από πολλά, μα πολλά ποτά που ήπιαν στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών κατασκευής τηλεοράσεων σήμερα: "Βάζουμε στοίχημα; Πόσα παρόμοια ακρωνύμια για διαφορετικές τεχνολογίες απεικόνισης μπορούμε να προωθήσουμε πριν αρχίσουν οι καταναλωτές να χάνουν την υπομονή τους; Τρία; Πέντε; Επτά; Περισσότερα;" Ε, όποιοι δήλωσαν "περισσότερα" είχαν κερδίσει το στοίχημα, καθώς σήμερα έχουμε τα ακρωνύμια LED, OLED, QLED, QNED, QD-OLED, MiniLED, MicroLED και τώρα το… NanoLED. Είναι να μην χάνουν, κάποια στιγμή, όντως την υπομονή τους όσοι θέλουν "να το ψάξουν" για την καινούργια τους τηλεόραση και έρχονται αντιμέτωποι με τόσους όρους;
NanoLED λοιπόν. Σε τί διαφέρει από τις άλλες υπάρχουσες ή μελλοντικές τεχνολογίες απεικόνισης; Πρώτα απ' όλα, δεν σχετίζεται με την τεχνολογία NanoCell της LG που συναντά κανείς σε πολλές τηλεοράσεις της LED/LCD, ούτε με την επίστρωση NanoLED που είχε χρησιμοποιήσει πριν από λίγα χρόνια η Philips σε κάποια μοντέλα OLED της. Ο όρος NanoLED χρησιμοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο συνέδριο DisplayWeek 2021, σε μία παρουσίαση της εταιρείας Nanosys για να περιγράψει ένα είδος οθόνης που λειτουργεί με quantum dots αλλά δεν χρειάζεται υποφωτισμό καθώς κάθε pixel είναι αυτόφωτο όπως στις οθόνες OLED. Οι οθόνες NanoLED όμως μπορούν να αποδώσουν κατά πολύ υψηλότερη φωτεινότητα σε σχέση με τις OLED (έως και 50 φορές υψηλότερη από αυτές της φετινής χρονιάς!), διατηρώντας τέλεια απόδοση του μαύρου και προσφέροντας παράλληλα μεγαλύτερη χρωματική γκάμα και ευρύτερες γωνίες θέασης σε σχέση με τις οθόνες τεχνολογίας LED/LCD του σήμερα.
Η μόνη άλλη τεχνολογία απεικόνισης που μπορεί να υποσχεθεί αντίστοιχα πράγματα είναι βέβαια η MicroLED, η οποία προσφέρει τον έλεγχο μίας φωτοδιόδου (LED) για κάθε ένα pixel της οθόνης ξεχωριστά. Αλλά οι οθόνες που βασίζονται σε MicroLED είναι αυτήν την στιγμή αδιανόητα ακριβές και οι αναλυτές δεν περιμένουν το κόστος τους να μειωθεί σεεπίπεδα που το καταναλωτικό κοινό μπορεί να πλησιάσει σε λιγότερα από 5 ή 6 χρόνια (άλλοι υποστηρίζουν πως θα χρειαστεί έως και μία δεκαετία σχεδόν για κάτι τέτοιο). Αυτό είναι πιθανότατα το σημαντικότερο πλεονέκτημα των NanoLED ως μελλοντικής εναλλακτικής: είναι κατά πολύ φθηνότερες να κατασκευαστούν από τις MicroLED (φθηνότερες και από όσο υπολογίζεται να κοστίζουν οι OLED το 2022!), επιτρέποντας παράλληλα την κλιμάκωση της μαζικής κατασκευής τους ανάλογα με τις ανάγκες κάθε κατασκευαστή τηλεοράσεων που θα κάνει τις σχετικές παραγγελίες.
Πολύ ωραία! Αυτό σημαίνει λοιπόν πως θα έχουμε τηλεοράσεις NanoLED διαθέσιμες σύντομα; Δυστυχώς όχι. Αν και τα στοιχεία των quantum dots που είναι υπεύθυνα για τα ποσοστά του πράσινου και του κόκκινου στα προβαλλόμενα χρώματα λειτουργούν όπως πρέπει, δεν ισχύει το ίδιο και για το στοιχείο του μπλέ. Πρέπει λοιπόν να σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε αυτό το θέμα μέσα στην επόμενη διετία πριν αρχίσει η κατασκευή των πρώτων οθονών NanoLED για καταναλωτική χρήση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Nanosys δεν περιμένει να είναι διαθέσιμες στο εμπόριο τηλεοράσεις NanoLED πριν από το 2025. Όταν εμφανιστούν, βέβαια, δεν θα είναι τόσο... διαστημικά ακριβές όσο οι MicroLED, όμως "χρειάζονται τον χρόνο τους".
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η BOE (μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες οθονών για τηλεοράσεις στον κόσμο) και η Sharp έχουν ήδη επιδείξει πλήρως λειτουργικές πειραματικές συσκευές με οθόνες NanoLED: μία τηλεόραση 4Κ 55 ιντσών και ένα καντράν 6 ιντσών για χρήση σε αυτοκίνητα αντίστοιχα. Σύμφωνα με στελέχη της Nanosys οι οθόνες NanoLED στην τελική τους μορφή θα είναι εξαιρετικά λεπτές και ενεργειακά αποδοτικές λόγω της απλούστερης δομής τους, οπότε θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές προϊοντικές κατηγορίες. Αυτή είναι φυσικά εξαιρετική είδηση γιατί ουκ ολίγες τέτοιες αυτήν την στιγμή περιορίζονται από τα είδη της τεχνολογίας απεικόνισης που πρέπει να χρησιμοποιούν. Για να δούμε, λοιπόν!