Σε μία κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί... ποικιλλοτρόπως αλλά όχι εύκολα θετικά, η Samsung ανακοίνωσε στο πλαίσιο της επερχόμενης (εικονικής βεβαίως) έκθεσης CES 2021 τις προθέσεις της για επέκταση του δικού της προτύπου χρωματικής απόδοσης περιεχομένου HDR, του HDR10+, μέσα στο τρέχον έτος. Το έκανε, δε, πριν κάνει οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετική με τηλεοράσεις, δικές της ή άλλων, που σχεδιάζεται να το χρησιμοποιήσουν, καθιστώντας την δημοσιοποίηση των προθέσεων αυτών... θεωρητική για την ώρα. Καθώς παραμένει ενδιαφέρουσα η επέκταση αυτή του HDR10+ ως εξέλιξη, έστω και έτσι, την παραθέτουμε τώρα αναμένοντας περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς υλοποιείται από συσκευές μελλοντικά.
Η ανακοίνωση αφορά στην νέα λειτουργία Adaptive του HDR10+ ή, από μία πλευρά, για την νέα "έκδοση" του δεύτερου με την ονομασία HDR10+ Adaptive. Αυτή αναλαμβάνει και πάλι την δυναμική προσαρμογή των χρωμάτων περιεχομένου HDR στις δυνατότητες της εκάστοτε οθόνης (tone mapping), με την διαφορά πως λαμβάνει υπ' όψιν της και τον φωτισμό που επικρατεί στο γύρω περιβάλλον έτσι ώστε να αποδώσει εικόνα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πώς οι δημιουργοί του αρχικού περιεχομένου την ήθελαν να δείχνει. Πρόκειται, με άλλα λόγια, ακριβώς για την ίδια λειτουργία που ξεκίνησε να προωθεί η Dolby πέρσι τέτοιο καιρό με την - έκτοτε πολυσυζητημένη - αντίστοιχη Dolby Vision IQ σε συνεργασία με διάφορους κατασκευαστές.
Και οι δύο αυτές λειτουργίες ουσιαστικά επιδιώκουν να εξισορροπήσουν χρωματικά την εικόνα υλικού HDR όταν το μέσο προβολής βρίσκεται σε φωτεινό χώρο. Σε περιβάλλον χαμηλού κι ελεγχόμενου φωτισμού είναι ευκολότερο για τις τηλεοράσεις να αποδώσουν την χρωματική γκάμα περιεχομένου HDR και τις διαφορές ή/και μεταβάσεις ανάμεσα στα φωτεινά και σκοτεινά τμήματα της εικόνας με τρόπο σαφή και εντυπωσιακό. Σε φωτεινό περιβάλλον οποιαδήποτε τηλεόραση για να καταστήσει αντιληπτές τις ίδιες διαφορές ή μεταβάσεις θα πρέπει αναγκαστικά να αυξήσει την δική της φωτεινότητα στην εικόνα, κάτι που έχει συνέπειες στην χρωματική πιστότητα του προβαλλόμενου υλικού. Τα Dolby Vision IQ και HDR10+ Adaptive επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν την απώλεια χρωματικής πιστότητας κάνοντας εκ νέου προσαρμογή - tone mapping... στο tone mapping κατά βάση - με αυξημένη την φωτεινότητα συνολικά.
Το πρόβλημα, φυσικά, με το HDR10+ Adaptive είναι πως έρχεται στην αγορά με ακόμη περισσότερη καθυστέρηση από το ήδη καθυστερημένο HDR10+ που έχει αποτύχει να εξασφαλίσει το είδος της υποστήριξης που ήλπιζε η Samsung. Αν και είναι "ανοιχτό" πρότυπο, με την έννοια πως μπορεί να το αξιοποιήσει οποιοσδήποτε κατασκευαστής - σε αντίθεση με το Dolby Vision για το οποίο καταβάλλονται δικαιώματα χρήσης - άλλες μεγάλες κατασκευάστριες όπως η LG, η Sony, η Sharp και η Toshiba αρνούνται να το υιοθετήσουν. Στον τομέα του περιεχομένου τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς μόνο το Amazon Prime Video (ταινίες ή σειρές) και περίπου 30 ταινίες σε UltraHD Blu-ray (κυρίως από Universal ή 20th Century Fox) υποστήριζαν απόδοση χρώματος κατά HDR10+ την ημέρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.
Με όλες οι υπόλοιπες Δικτυακές υπηρεσίες - Netflix, Disney Plus, Apple TV Plus κλπ. - και όλες τις υπόλοιπες κινηματογραφικές να έχουν επιλέξει την υποστήριξη στο Dolby Vision, είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχουμε... θεαματικές ανατροπές στον τομέα αυτό (και) το 2021. Η προώθηση του HDR10+ Adaptive, με άλλα λόγια, είναι θετική ως εξέλιξη αλλά μόνο για τους καταναλωτές που σκοπεύουν να αγοράσουν ένα από τα καινούργια μοντέλα τηλεοράσεων της Samsung - ή ορισμένων ακόμη κατασκευαστών υποθέτουμε - μέσα στο νέο έτος. Οι οποίοι καταναλωτές είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προτιμούσαν να δουν την Samsung να υποστηρίζει (και) το Dolby Vision, αντί πεισματικά να αρνείται να το κάνει για λόγους που πλέον θα πρέπει αναζητηθούν στην... ψυχολογία της ηγεσίας της και πουθενά αλλού (γιατί το θέμα του οικονομικού για την απόδοση δικαιωμάτων χρήσης στην Dolby αφορά όλους τους κατασκευαστές). Θα έχουμε αλλαγή πλεύσης από την Samsung μελλοντικά; Όχι πιθανό, μα... θα δείξει!