Ποιός είπε πως οι εκθέσεις τεχνολογίας είναι προβλέψιμες και βαρετές; Ως απροσδόκητη εξέλιξη, μικρή... ανατροπή θα έλεγε κανείς, ήταν τελικά η Sony και όχι η Samsung η κατασκευάστρια που ανακοίνωσε τις πρώτες τηλεοράσεις τεχνολογίας QD-OLED στον κόσμο, στο πλαίσιο της CES 2022. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η πρώτη από την δεύτερη προμηθεύεται τις απαραίτητες οθόνες για τις συγκεκριμένες τηλεοράσεις, αλλά και παρά την ασταμάτητη φημολογία (από το περασμένο καλοκαίρι και μετά) πως η δεύτερη "είχε στο πρόγραμμα" την διάθεση των δικών της τηλεοράσεων QD-OLED για το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Ίσως η επιλογή της Samsung να μην ανακοινώσει τις δικές της τέτοιες τηλεοράσεις στο Las Vegas έχει... παρασκήνιο (και ίσως να μην το μάθουμε ποτέ) αλλά, σε κάθε περίπτωση, η Bravia A95K της Sony είναι η πρώτη τηλεόραση τεχνολογίας Quantum Dot OLED που ανακοινώνεται επίσημα.
Η A95K θα διατεθεί σε διαγωνίους των 55 και 65 ιντσών, θα έχει ανάλυση 4Κ και θα αξιοποιεί όλες τις νέες τεχνολογίες, υπηρεσίες και αξεσουάρ της Sony: τον ισχυρό επεξεργαστή εικόνας XR Cognitive Processor, το σύστημα απόδοσης εικόνας Acoustic Surface Audio Plus, το σύστημα προσαρμογής εικόνας Ambient Optimization Pro, την συμβατότητα με την κάμερα Bravia Cam (θα περιλαμβάνεται στην συσκευασία για το συγκεκριμένο μοντέλο) και την πρόσβαση στην υπηρεσία Bravia Core. Βασίζεται βεβαίως στο λειτουργικό σύστημα Google TV, θα ενσωματώνει δύο θύρες HDMI 2.1 πλήρους εύρους και θα συνοδεύεται από ανασχεδιασμένο τηλεχειριστήριο.
Το σημαντικότερο στοιχείο, βέβαια, της A95K παραμένει η οθόνη της: η τεχνολογία QD-OLED υπόσχεται να προσφέρει τον έλεγχο εικόνας σε επίπεδο pixel και το απόλυτο μαύρο των τηλεοράσεων OLED, συνδυασμένα όμως με σημαντικά υψηλότερη φωτεινότητα και μεγαλύτερο χρωματικό εύρος απ' ότι οι τηλεοράσεις αυτές συνήθως αποδίδουν. Θα πρέπει να περιμένουμε τις πρώτες πρακτικές δοκιμές για να διαπιστώσουμε σε ποιό βαθμό ισχύουν τα παραπάνω, αλλά η Sony δεν θα τοποθετούσε στην γκάμα των τηλεοράσεών της την A95K πάνω από την εξαιρετική Α90J (που θα συνεχίσει να πωλείται το 2022) αν η πρώτη δεν προσέφερε υψηλότερη ποιότητα απεικόνισης. Οι Ιάπωνες έχουν ενσωματώσει στην A95K και ψύκτρα και μηχανισμό διαχείρισης της θερμότητας γενικότερο, όπως στην A90J, προκειμένου να αξιοποιηθεί η νέα οθόνη QD-OLED στο έπακρο χωρίς να κινδυνεύει από βλάβες ή άλλες παρενέργειες.
Η Sony έχει κάνει μία μάλλον... ασυνήθιστη επιλογή στον σχεδιασμό της A95K, ίσως έτσι ώστε αυτή να ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη τηλεόραση Bravia στην αγορά αυτήν την στιγμή: υιοθέτησε εκ νέου την προσέγγιση της "αόρατης βάσης" που είχε χρησιμοποιήσει στην πρώτη της τηλεόραση OLED, την Α1, δίνοντας στους καταναλωτές την επιλογή είτε να "κρύψουν" εντελώς την βάση πίσω από την οθόνη, είτε να την τοποθετήσουν μπροστά της (αν προτιμούν να έχουν την Α95Κ πάνω σε επιφάνεια αλλά να εφάπτεται στον τοίχο). Βάσει των φωτογραφιών που δημοσιοποίησε η Sony, η Α95Κ δείχνει πολύ ομορφότερη με την πρώτη επιλογή απ' ότι με την δεύτερη, αν και στις δύο περιπτώσεις η χρήση soundbar με αυτήν την τηλεόραση δεν θα είναι εύκολη.
Στο πλαίσιο της CES 2022 δεν ανακοινώθηκε, ως συνήθως, χρονικό πλαίσιο εμπορικής διάθεσης ή τιμή πώλησης για την Sony Bravia A95K - και τα δύο θα γνωστοποιηθούν μελλοντικά. Η Samsung πάντως αναμένεται να αποκαλύψει τις δικές της τηλεοράσεις τεχνολογίας QD-OLED μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, οπότε στον ορίζοντα βρίσκεται μια πραγματική... μονομαχία ανάμεσα στους Ιάπωνες και τους Κορεάτες: δύο τηλεοράσεις βασισμένες σε ακριβώς την ίδια οθόνη θα συναγωνιστούν στον σχεδιασμό, την ποιότητα απεικόνισης (πρακτικά στην επεξεργασία εικόνας), τον ήχο, τις γενικές δυνατότητες και φυσικά το κόστος απόκτησης. Κι ας κερδίσει ο καλύτερος και, μέσα από την αντιπαλότητά τους, εννοείται, ο καταναλωτής!