Η αμερικανική έκθεση CES του Ιανουαρίου παραμένει η σημαντικότερη για εκείνους και εκείνες που παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη του οικιακού κινηματογράφου: στο πλαίσιό της όλες οι μεγάλες κατασκευάστριες κάνουν τις περισσότερες μεγάλες ανακοινώσεις κι αποκαλύψεις προϊόντων τους γι' αυτήν την κατηγορία. Η Samsung δεν αποτελεί εξαίρεση, έκπληξη ωστόσο και δικαιολογημένη δυσαρέσκεια προκάλεσε η επιλογή της να εκδόσει ανακοίνωση και σχετικό Δελτίο Τύπου για την... πιστοποίηση των τηλεοράσεων 8Κ της από τον οργανισμό 8K Association. Η κίνηση ήταν ούτως ή άλλως κατακριτέα (θα εξηγήσουμε το γιατί), καταμαρτυρά ωστόσο ένα ευρύτερο πρόβλημα που είναι βέβαιο πως θα εξελιχθεί σε βάρος του καταναλωτικού κοινού σε ολόκληρο τον κόσμο - ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να είχε αποφευχθεί.
Μικρή επεξηγηματική αναδρομή: στην CES του 2019 η Samsung μαζί με έναν αριθμό από εταιρείες - η πλειοψηφία των οποίων είναι εμπορικές της συνεργάτιδες - χωρίς πολλά... πυροτεχνήματα "ίδρυσε" έναν οργανισμό ονόματι 8K Association. Η αποστολή του, θεωρητικά τουλάχιστον, είναι να προωθήσει την εικόνα ανάλυσης 8Κ ενημερώνοντας καταναλωτές, παρόχους περιεχομένου και άλλους παράγοντες ώστε η απεικόνιση αυτή να βρει τον δρόμο της και την θέση της στην αγορά. Ανάμεσα στα "καθήκοντα" του 8K Association ήταν και η διαμόρφωση τεχνικών προδιαγραφών βάσει των οποίων μελλοντικές τηλεοράσεις και προβολείς θα πιστοποιούνταν ως "8Κ" ή όχι - μιλώντας όχι μόνο για τις εταιρείες μέλη του 8K Association, αλλά κάθε ενδιαφερόμενη.
Η κίνηση αυτή δεν είναι φυσικά από μόνη της κατακριτέα. Το πρόβλημα είναι πως αρκετούς μήνες αργότερα αποδείχθηκε πως ήταν προμελετημένη κίνηση τακτικής εκ μέρους της Samsung: ο κορεατικός κολοσσός στα top μοντέλα τηλεοράσεών του τεχνολογίας QLED - με οθόνη LED/LCD "ενισχυμένη" από την επίστρωση των λεγόμενων quantum dots δηλαδή - είχε αξιοποιήσει ειδική τεχνολογία που διεύρυνε με τρόπο αξιοθαύμαστο τις γωνίες θέασης των συσκευών αυτών, αποσπώντας δικαίως τα ευνοϊκά σχόλια των δημοσιογράφων τεχνολογίας για το χαρακτηριστικό τους αυτό. Πανελάχιστοι ήταν εκείνοι ανάμεσά τους που υπογράμμισαν πως, για να καταστεί αυτό εφικτό, χρησιμοποιείται και μία τεχνική απεικόνισης με το όνομα subpixel rendering, η οποία μειώνει πολύ σημαντικά την προβαλλόμενη ανάλυση 8Κ. Η Samsung φυσικά όχι μόνο είχε αποκρύψει το γεγονός, αλλά ενεργά προσπάθησε εξ αρχής να παραπλανήσει τους τεχνικούς δημοσιογράφους και να τους αποτρέψει από την ανακάλυψή του.
Όταν λοιπόν το φθινόπωρο της περασμένης χρονιάς, στο πλαίσιο της γερμανικής έκθεσης IFA, τέθηκε θέμα καθιέρωσης τεχνικών προδιαγραφών για την πιστοποίηση τηλεοράσεων ή προβολέων 8K ως τέτοιων, η Samsung... είχε έτοιμη την σχετική λίστα που προώθησε ο 8K Association σαν δική του - βολικά παραλείποντας το προαπαιτούμενο της πάντοτε πλήρους απεικόνισης ανάλυσης 8Κ. Ο έτερος μεγάλος Κορεάτης κατασκευαστής λοιπόν, η LG (με την οποία βέβαια υπάρχει όχι μόνο λυσσαλέος ανταγωνισμός αλλά και προϊστορία στο συγκεκριμένο θέμα) με τρόπο καυστικό και δημόσιο υποστήριξε στην IFA 2019 πως οι τηλεοράσεις της Samsung δεν είναι "πραγματικά 8Κ".
Η LG επικαλέστηκε σχετικά την ανεξάρτητη επιτροπή ICDM (International Committee for Display Metrology), η οποία υπαγορεύει πως πρέπει να υπάρχει στην προβαλλόμενη εικόνα διακριτότητα αντίθεσης (contrast modulation) το λιγότερο της τάξης του 50% ανάμεσα σε δύο προβαλλόμενα pixels προκειμένου να θεωρηθεί πως αποδίδει την πλήρη της ανάλυση (είτε μιλάμε για τηλεοράσεις 8Κ είτε 4Κ όπου η Samsung χρησιμοποίησε το ίδιο τέχνασμα εν τέλει). Για την ιστορία: εκ των λιγοστών τηλεοράσεων 8Κ του 2019, αυτό το ποσοστό διακριτότητας αντίθεσης για την LG κινούνταν σε επίπεδο άνω του 90%, για την Sony σε επίπεδο άνω του 70% ενώ για την Samsung σε επίπεδο κάτω του 15%. Εξ ου και η μεθόδευση της τελευταίας, η οποία γνώριζε πολύ καλά πως με διαφορετικά τεχνικά πρότυπα από εκείνα που την συμφέρουν, τηλεοράσεις της ανάλυσης 4Κ/8Κ δεν θα αποσπούσαν την πιστοποίηση κανενός άλλου οργανισμού ή φορέα.
Ήταν, λοιπόν, το λιγότερο... τραγελαφικό - παράλληλα εξοργιστικό αν έχει παρακολουθήσει κανείς επί μακρώ τις μεθοδεύσεις της Samsung - να σταλεί δελτίο Τύπου που ανακοινώνει την συνεργασία του κορεατικού κολοσσού με τον 8K Association για την θέσπιση προγράμματος πιστοποίησης συσκευών 8Κ. Ήταν τραγελαφικό γιατί ο 8K Association από κάθε ουσιαστική άποψη... είναι η Samsung (και προσκείμενες σε αυτήν εταιρείες), οπότε θα πιστοποιήσει ο,τιδήποτε θέλει η Samsung με τον τρόπο που θέλει η Samsung, αφού με δική της πρωτοβουλία και καθοδήγηση διαμορφώνονται οι τεχνικές προδιαγραφές που ο οργανισμός προωθεί ως πρότυπα. Η έκφραση "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει" είναι απολύτως ταιριαστή - με την διαφορά πως εδώ ο Γιάννης... καλεί τον εαυτό του Χρήστο προκειμένου να συγκαλύψει την έλλειψη εγκυρότητας που θα χαρακτήριζαν τα λεγόμενα του Γιάννη σε κάθε άλλη περίπτωση.
Περισσότερο από τραγελαφικό κι εξοργιστικό, ωστόσο, όλο αυτό το... έργο που έχει στηθεί από την Samsung είναι απογοητευτικό γιατί αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου προβλήματος που δημιουργήθηκε: με αυτά και μ' εκείνα το 2020 θα εμφανιστούν στην αγορά δύο διαφορετικά πρότυπα πιστοποίησης των συσκευών προβολής εικόνας 8Κ. Το ένα θα είναι αυτό του 8K Association, το άλλο θα είναι του κατά πολύ σημαντικότερου και σεβαστού αμερικανικού Consumer Technology Association, ο οποίος ενστερνίζεται την άποψη του ICDM όσον αφορά την "πραγματική ανάλυση 8Κ". Το πρότυπο του CTA ακολουθεί φυσικά η LG και αναμένεται να ενστερνιστούν περισσότεροι κατασκευαστές, πιθανότατα πιο πολλοί απ' ότι το πρότυπο του 8Κ Association.
Όμως εν τέλει το πόσες... υπογραφές θα συγκεντρώσει το ένα και το άλλο "στρατόπεδο" δεν έχει τόση σημασία, όση έχει το εξής: δεν έπρεπε να υπάρχουν εξ αρχής δύο "στρατόπεδα". Έπρεπε, αν οι κατασκευαστές επεδείκνυαν βασικού έστω επιπέδου ωριμότητα και ενδιαφέρον για τον καταναλωτή, να καθιερωθεί ένας οργανισμός αποδεκτός από όλους, ο οποίος θα θέσπιζε τεχνικές προσιαγραφές ως πρότυπα αποδεκτά απ' όλους, έτσι ώστε όταν ο καταναλωτής έβλεπε ένα λογότυπο στην συσκευασία ή στην προϊοντική σελίδα μίας τηλεόρασης 8Κ, να γνώριζε με βεβαιότητα πως αυτό όντως κάτι σημαίνει, κάτι πιστοποιεί. Τώρα θα δούμε στο εμπόριο δύο διαφορετικά λογότυπα πιστοποίησης και συζητήσεις επί συζητήσεων για το ποιό είναι "καλύτερο", ποιό είναι "προτιμότερο", ποιό "ισχύει" και ποιό όχι. Συζητήσεις που μόνο στην αποδοχή της εικόνας 8Κ από την αγορά δεν βοηθούν, βέβαια, αφού προκαλούν αναίτια σύγχυση στον καταναλωτή.
Πρόκειται λοιπόν για μία κατάσταση που θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα ακριβώς επειδή οι κατασκευαστές καταναλωτικών ηλεκτρονικών δεν εννοούν (εν έτει 2020 και μετά από τόσες παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν) να σοβαρευτούν και να συνεργαστούν για το κοινό όφελος μιας νέας τεχνολογίας που προωθούν. Δεν μπορεί κανείς, ωστόσο, να μην προσάψει συγκεκριμένα στην Samsung για πολλοστή φορά συμπεριφορά πονηρή, αλαζονική και ανειλικρινή, καθώς 12 μήνες μετά από το αρχικό γεγονός που δρομολόγησε όλες αυτές τις εξελίξεις, διαφαίνεται από πόσο καιρό πριν είχε σχεδιάσει να σταθεί αιτία γι' αυτό το "σχίσμα" - μόνο και μόνο για ν' αποκρύψει τις δικές της τεχνολογικές αδυναμίες κι επιλογές όσον αφορά στις τηλεοράσεις.
Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Samsung αυτές τις μέρες φρόντισε να προωθήσει με δελτία Τύπου την "συνεργασία της με τον 8K Association" αλλά... όχι την βεβαίωση που εξασφάλισε για τις θύρες των τηλεοράσεων 8Κ της του 2019 ως πλήρως πιστοποιημένων κατά το πρότυπο HDMI 2.1 - γεγονός για το οποίο και τα εύσημα αξίζει, καθώς είναι οι πρώτες, και περισσότερο σημαντικό είναι για τον τελικό καταναλωτή. Μα όχι. Περισσότερη αξία από τα ουσιαστικά, έχει η "στάχτη στα μάτια". Και αν αυτό δεν είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο η Samsung σκέπτεται και επιλέγει να κινείται, τότε... δεν ξέρουμε τί θα μπορούσε να είναι. Τελικά.