Τρείς ή τέσσερις είναι πια οι μεγάλες τεχνολογικές εκθέσεις που διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς - και αυτές, δυστυχώς, έχουν αρχίσει καιρό τώρα να στερούνται εκπλήξεων, καθώς ουκ ολίγες από τις πρωταγωνίστριες εταιρείες ττης πληροφορικής, του home entertainment και των φορητών συσκευών προτιμούν να διοργανώνουν δικές τους εκδηλώσεις. Η IFA, που επικεντρώνεται στην οικιακή αγορά, είναι με διαφορά η σημαντικότερη ευρωπαϊκή εδάφους και η χρονικά πλησιέστερη στην αγοραστική περίοδο των Χριστουγέννων. Ελπίζαμε, λοιπόν, ότι θα επιδειχθεί ή έστω να ανακοινωθεί κάτι που θα μας ενθουσιάσει στο πλαίσιο της πρόσφατης, που έληξε πριν λίγα 24ωρα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αυτό δεν σημαίνει ότι έλειψαν λίγες έστω εκπλήξεις... σημαίνει όμως ότι η IFA 2011 ήταν, εν τέλει, ακριβώς αυτό που περιμέναμε. Όχι κάτι περισσότερο.
Οι άξονες της γερμανικής έκθεσης ήταν αυτοί που λίγο έως πολύ περιμέναμε: οι Smart TV, η εικόνα 3D, τα tablet, τα ολοένα και ισχυρότερα κινητά με Android, τα περιφερειακά άντλησης περιεχομένου από το Internet, οι σχετικές Δικτυακές υπηρεσίες. Όλα έχουν διακριθεί ως τάσεις από πέρυσι, φέτος ωστόσο έχουν βρει την πλήρη τους έκφραση, με τις κατασκευάστριες εταιρείες να παρουσιάζουν πολλαπλές ενίοτε προτάσεις μοντέλων για την ίδια προϊοντική κατηγορία και τον ανταγωνισμό μεταξύ τους να είναι πια εντονότατος στα προαναφερθέντα. Κάτι που για τους καταναλωτές μόνο θετικό είναι, φυσικά! Όπως και στην έκθεση της Ε3 2011, βέβαια, πριν από την έναρξη της IFA υπήρξαν μικρές και μεγαλύτερες "διαρροές" πληροφοριών στο Web, κάτι που στέρησε σε κάποιες εκπλήξεις το "θόρυβο" που ίσως θα δημιουργούσαν διαφορετικά. Είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να... συμφιλιωθούν ενδεχομένως οι εταιρείες πλέον - και σίγουρα εμείς.
Ένα αληθινά καλό στοιχείο που χαρακτήρισε την πρόσφατη IFA ήταν το εξής απλό: παρουσιάστηκαν αρκετά "αιχμής", έστω και ανώριμα αλλά σίγουρα τολμηρά προϊόντα, ώστε να αισθανόμαστε την ασφάλεια πως, ακόμη και σε περιόδους κακών οικονομικών συνθηκών, η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν σταματά. Δεν επιβραδύνεται καν. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να μην συμπεριλάβει κανείς στα highlights της IFA 2011 την πρώτη τηλεόραση Ultra High Definition, ανάλυσης 7680x4320 pixel, της Sharp - τέτοιες τηλεοράσεις το ευρύ καταναλωτικό κοινό δεν θα τις... πλησιάσει πριν το 2018-20! Δεν μπορεί επίσης να μην συμπεριλάβει την πρώτη μεγάλη τηλεόραση που προβάλλει εικόνα 3D "διά γυμνού οφθαλμού", την Toshiba 55ZL2, όπως και δεν μπορεί να μην απονείμει στη Sony τα εύσημα για την τόλμη της να παρουσιάσει τον φουτουριστικό HMZ-T1 3D Personal Viewer, ένα προϊόν τόσο υπέροχα... geeky που παραπέμπει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας!