KEF KHT 3005SE

Τα... "αυγουλάκια" που βρυχώνται!

Είδος: Σετ ηχείων
Τιμή: €1599,00

Εταιρία: KEF
Διανομή: Ευρωηλεκτρονική

Κάποιες φορές στην αγορά της οικιακής ψυχαγωγίας δεν είναι οι δυνατότητες που "σφραγίζουν" στη μνήμη του κοινού ένα προϊόν, αλλά το design του - όσο περίεργο κι αν ακούγεται, δε, η εταιρεία που το δημιούργησε πολύ σπάνια συνειδητοποιεί από την αρχή ότι κατασκεύασε κάτι με σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που θα του χαρίσουν τέτοια περίοπτη θέση. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τα... "αυγουλάκια" της KEF! Tα μικρά αυτά ηχεία - που με τη βοήθεια ενός αντίστοιχα σχεδιασμένου subwoofer συνθέτουν ένα πλήρες surround σετ - ήταν από τα πρώτα, αν όχι τα πρώτα, που υιοθέτησαν σχήμα όχι παραλληλεπίπεδο, αλλά ωοειδές. Το design αυτό ήταν που, ασχέτως των πολύ καλών ηχητικών επιδόσεων του πρώτου τέτοιου σετ, του KHT 1005, τα έκανε παντού γνωστά. Όχι άδικα, λοιπόν, η KEF διατήρησε τον πρωτότυπο σχεδιασμό και σε άλλα σετ της σειράς, με πιο πρόσφατο το 3005SE. Το ερώτημα είναι, με το επίπεδο των mini τέτοιων ηχείων να έχει τα τελευταία χρόνια ανέβει σημαντικά, αρκεί στα "αυγουλάκια" μόνο το όμορφο design για να τα καταστήσει προτιμότερη επιλογή από άλλες προτάσεις;

Όπως και τα άλλα σετ της σειράς, έτσι και το 3005SE αποτελείται από τους γνωστούς τέσσερις δορυφόρους, το κεντρικό ηχείο και το συνοδευτικό subwoofer (που στη συγκεκριμένη έκδοση έχει επίσης ωοειδές σχήμα σε αντίθεση με άλλα σετ όπου είναι κυβικό). To πλαστικό τους περίβλημα είναι ποιοτικότατο και, παρά το γεγονός ότι η μαύρη λάκκα δεν είναι ό,τι πιο... διακριτικό υπάρχει, τα KEF κατορθώνουν να είναι κομψά χωρίς να γίνονται υπερβολικά - δεν έχουμε δει από κοντά την ασημί εκδοχή τους, που πιθανώς είναι περισσότερο "φαντεζί", όμως και στις δύο περιπτώσεις δεν μπορεί να αμφιβάλλει κανείς σχετικά με το πόσο όμορφα φαίνονται μέσα σε έναν μοντέρνο, λιτό χώρο. Κάθε ένας από τους δορυφόρους μπορεί να τοποθετηθεί σε επίπεδες επιφάνειες (ράφια, βιβλιοθήκες, έπιπλα οπτικοακουστικού εξοπλισμού κλπ.), αλλά και να στηριχθεί σε τοίχους, υπό γωνία ή χωρίς, χάρις στις ειδικές προεκτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στη συσκευασία τους.

Τα 3005SE είναι φυσικό να διατηρούν όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα και τις αποκλειστικά χαρακτηριστικά της KEF που είχαν χαρίσει στους προκατόχους τους, τα 3005, τόσα θετικά σχόλια από τον ειδικό Τύπο. Η τεχνολογία Uni-Q (που τοποθετεί το tweeter των υψηλών συχνοτήτων στο ακουστικό κέντρο του woofer των μεσαίων) συνεχίζει να παράγει και για τα δεδομένα του 2009 πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσες άλλες τεχνολογίες από πόσες άλλες εταιρείες έχουν προσπαθήσει να καταφέρουν το ίδιο πράγμα - την "ύφανση" σωστού ήχου σε όλο το χώρο και όχι μόνο σε συγκεκριμένα σημεία του - και δεν το έχουν καταφέρει. Η τεχνολογία SST, επίσης αποκλειστική της KEF, "γεφυρώνει" την απόσταση ανάμεσα στον κώνο του woofer και το tweeter, περιορίζοντας θεαματικά τις παραμορφώσεις όταν ο ήχος αναπαράγεται σε υψηλή ένταση. Tα SE προσθέτουν σε αυτά και μία σειρά από μεταλλικά προστατευτικά πάνω από τους κώνους των ηχείων, τα οποία βοηθούν περαιτέρω στην καλύτερη διάχυση του ήχου στο χώρο.

Όλα τα παραπάνω, και κάποιες ακόμη λεπτομερειακές αλλαγές και ρυθμίσεις στο εσωτερικό των ηχείων, συντελούν στο εξής απλό: απίθανα καλή, για αυτό το μέγεθος ηχείων, απόδοση του ήχου τόσο των κινηματογραφικών ταινιών όσο και της μουσικής. Η μέγιστη ισχύς που μπορεί να "τιθασεύσει" καθένα από τα πέντε 3005SE είναι 100 Watt, όμως είναι αληθινά κάτι που δεν θα πίστευε κανείς ακούγοντάς τα: το ηχητικό πεδίο που μπορούν να συνθέσουν αν τοποθετηθούν σωστά μέσα σε λογικού εμβαδού χώρο είναι συμπαγές, πειστικό και λεπτομερές σε όλο του το φάσμα. Το subwοofer συνεισφέρει πολύ σε αυτό, την... παράσταση ωστόσο κλέβει, κατά τη γνώμη μας, το κεντρικό ηχείο που όχι μόνο αποδίδει πεντακάθαρα τους διαλόγους και "χρωματίζει" τα εφέ πειστικά, αλλά συμμετέχει θαυμάσια και στην απόδοση "δύσκολης" μουσικής αν ρυθμιστεί κατάλληλα από τον ενισχυτή. Pas mal!

Βεβαίως, αυτό είναι το είδος της ποιότητας που δεν περιμένει κανείς πια να λάβει με λίγα χρήματα - και ενώ αυτό ισχύει και στην περίπτωση των 3005SE, αυτά δεν είναι τόσα πολλά ώστε να τοποθετούν το σετ της KEF εκτός ορίων που θεωρούνται προσιτά για σημαντικό ποσοστό του κοινού. Η τυπική συνιστώμενη τιμή τους τοποθετείται στα 1600 ευρώ περίπου, όμως την έχουμε συναντήσει και στα 1200 ευρώ σε συγκεκριμένες αλυσίδες καταστημάτων και e-shops. Με ένα καλό Blu-ray player, έναν ικανό, μοντέρνο ενισχυτή και αυτό το σετ ηχείων, μπορεί να έχει κανείς στο σαλόνι του την ποιότητα κινηματογραφικού ήχου που κάποτε μόνο από ηχεία δαπέδου περιμέναμε να ακούσουμε - και να την έχει κομψά, αφού τα... "αυγουλάκια" παραμένουν μερικά από τα πιο όμορφα σχεδιασμένα ηχεία της αγοράς. Ε, τί παραπάνω να ζητήσει κανείς;

Βαθμολογία: *****

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ