banner

Sony Bravia CORE: ξεκίνημα με υποσχέσεις

Η Δικτυακή υπηρεσία διανομής ταινιών του ιαπωνικού κολοσσού θέτει τον πήχυ ψηλά, δεν είναι τέλεια... ακόμη

Κρατώντας την υπόσχεση που είχε δώσει στο πλαίσιο της εικονικής έκθεσης CES 2021 τον Ιανουάριο, η Sony θέτει σε εμπορική λειτουργία την Δικτυακή υπηρεσία διανομής ταινιών Bravia CORE σε περισσότερες από 50 χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας). Η υπηρεσία έχει δημιουργηθεί, για την ώρα τουλάχιστον, αποκλειστικά για τους καταναλωτές που θα επιλέξουν τα καλύτερα μοντέλα τηλεοράσεων Bravia της Sony για το 2021 - ξεκινώντας με το κορυφαίο μοντέλο OLED, την Α90J που έγινε μόλις διαθέσιμη - και δεν έχει τον χαρακτήρα της ανταγωνιστικής π.χ. στα Disney Plus ή HBO Max. Προορίζεται ώστε να λειτουργήσει αφενός ως πρόσθετο κίνητρο προτίμησης μίας νέας Bravia έναντι άλλων μοντέλων άλλων κατασκευαστών, αφετέρου ως επίδειξη του τί μπορεί να κάνει η τεχνολογία Pure Stream του ιαπωνικού κολοσσού όσον αφορά στην οπτικοακουστική ποιότητα των φιλμ όταν προβάλλονται μέσω Internet.

Η υπηρεσία Bravia CORE υπόσχεται ρυθμούς ροής δεδομένων που ποικίλλουν ανάμεσα στα 30 και τα 80 (!) Mbps, ανάλογα με την ταινία. Όσο περισσότερα Mbps χρειάζεται ένα φιλμ ή μία τηλεοπτική σειρά ώστε να προβληθεί με τον τρόπο που σχεδιάστηκε (χωρίς να περιοριστεί από την ταχύτητα Δικτυακής σύνδεσης δηλαδή), τόσο υψηλότερη ποιότητα εικόνας και ήχου μπορεί να προσφέρει στην εκάστοτε ανάλυση (1080p ή 4Κ). Μέχρι σήμερα ο ανώτατος ρυθμός ροής δεδομένων που υποστηρίζει το Netflix ανέρχεται στα 17 Mbps, ενώ το Disney Plus προσφέρει ορισμένα φιλμ και σειρές που αγγίζουν τα 30 Mbps. Η ανώτερη ως τώρα οπτικοακουστική ποιότητα σε ψυχαγωγικό περιεχόμενο προσφερόταν από το Apple TV Plus, το οποίο σε ορισμένες ταινίες και σειρές αγγίζει τα 45 Mbps σε ρυθμό ροής δεδομένων. Θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να διαπιστώσουμε πόσο κοντά στα 80 Mbps κινούνται τα πιο πολλά φιλμ που προσφέρει η υπηρεσία Bravia CORE σε καθημερινό πλαίσιο χρήσης.

Όπως και στις άλλες περιπτώσεις αντίστοιχων Δικτυακών υπηρεσιών, έτσι και σε αυτήν προκειμένου να "εισπράξει" κανείς αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς ροής δεδομένων, θα πρέπει να διαθέτει Δικτυακή σύνδεση που τους ξεπερνά σημαντικά σε ταχύτητα. "Για να αξιοποιηθεί η τεχνολογία Pure Stream στα 30 Mbps, ο καταναλωτής θα πρέπει να διαθέτει Δικτυακή σύνδεση ελάχιστης ταχύτητας 43 Mbps", σημειώνει η Sony, "ενώ για να αξιοποιηθεί στα 80 Mbps θα πρέπει να τής προσφέρεται ταχύτητα σύνδεσης της τάξης των 115 Mbps το λιγότερο". Η τελευταία απαίτηση όχι μόνο ξεπερνά τον παγκόσμιο μέσο όρο ταχυτήτων Δικτυακής σύνδεσης (97.5 Mbps όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές) αλλά κατά πολύ και τις ρεαλιστικές ταχύτητες σύνδεσης που προσφέρονται στην πλειονότητα του κοινού σε πάρα πολλές χώρες. Η Sony ολοφάνερα κάνει μία επένδυση μελλοντική με την Bravia CORE, αλλά τα μοντέλα Bravia XR που προωθεί στο ίδιο πλαίσιο δεν είναι και τα φθηνότερα ακριβώς στην κατηγορία τους. Πρόκειται σαφέστατα για υπηρεσία επιπέδου premium για καταναλωτές με απαιτήσεις.

Δεν υπάρχει τίποτε που να εμποδίζει την Sony, βεβαίως, από το να προσφέρει την υπηρεσία Bravia CORE αργότερα σε πολύ περισσότερους καταναλωτές: το μόνο που θα χρειαζόταν μία συσκευή προκειμένου να αξιοποιήσει την τεχνολογία Pure Stream στο maximum είναι μία θύρα Gigabit Ethernet (ή εξαιρετικά καλή σύνδεση Wi-Fi...) και ένα υποσύστημα αποκωδικοποίησης αρκετά ισχυρό ώστε να μην αντιμετωπίζει προβλήματα με την διαχείριση υλικού 4K/HDR σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ροής δεδομένων. Ένα PlayStation5, για παράδειγμα, πληροί άνετα αυτές τις προϋποθέσεις - και με πωλήσεις άνω των 6 εκατομμυρίων παγκοσμίως μέχρι στιγμής, ίσως είναι το επόμενο λογικό βήμα της Sony να ενεργοποιήσει την υποστήριξή του στην τεχνολογία Pure Stream με σχετική αναβάθμιση λογισμικού. Ίσως όχι μέσα στο 2021 - η Bravia CORE θα πρέπει να λειτουργήσει και ως κίνητρο για την αγορά μιας Bravia XR φέτος - αλλά για το 2022 θα ήταν σαφέστατα μία κίνηση που θα είχε νόημα για την Sony.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι αν και η Bravia CORE θα επιδιώξει να καθιερωθεί ως επιλογή premium όσον αφορά στην οπτικοακουστική ποιότητα ταινιών ανάμεσα σε άλλες αντίστοιχες Δικτυακές υπηρεσίες, δεν θα είναι (τουλάχιστον σε αυτήν την μορφή) απαραίτητα και η καλύτερη. Η τεχνολογία Pure Stream, για παράδειγμα, δεν υποστηρίζει για περιεχόμενο HDR το πρότυπο απόδοσης χρώματος Dolby Vision, αλλά μόνο το "βασικό" HDR10. Δεν υποστηρίζει επίσης ήχο επιπέδου DTS:X, αλλά μόνο τυπικού DTS (και η συμβατότητα με το πρότυπο IMAX Enhanced δεν σημαίνει απαραίτητα πως οι ταινίες θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ήχου από αυτήν ούτως ή άλλως). Η έλλειψη υποστήριξης ήχου διαμορφωμένου κατά Dolby Atmos, δε, είναι πολύ σοβαρή για να αγνοηθεί στο πλαίσιο των σύγχρονων home cinema.

Παράλληλα - ενώ βεβαίως δεν τίθεται θέμα όσον αφορά στην αμεσότητα και την ευχρηστία των Δικτυακών υπηρεσιών διανομής περιεχομένου - οι δίσκοι UltraHD Blu-ray συνεχίζουν να προσφέρουν ανώτερου επιπέδου οπτικοακουστική ποιότητα στις ταινίες, υποστηρίζοντας τα Dolby Vision, Dolby Atmos, DTS:X και ρυθμούς ροής δεδομένων που ξεπερνούν ενίοτε τα 100 Mbps. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λοιπόν, να διαπιστώσουμε πώς σκοπεύει να προωθήσει η Sony την υπηρεσία Bravia CORE με δεδομένο το γεγονός ότι οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται για τις τηλεοράσεις Bravia XR δεν είναι μόνο απαιτητικοί, αλλά πιθανότατα καλά ενημερωμένοι και πιθανώς αρκετά εξοικειωμένοι με τις σχετικές τεχνολογίες ώστε να εντοπίσουν τις παρούσες αδυναμίες του Pure Stream. Κατά συνέπεια το Bravia CORE μπορεί να είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για τις Δικτυακές υπηρεσίες περιεχομένου εν γένει, μα... θα βοηθήσει με τρόπο ουσιαστικό τις τηλεοράσεις της Sony φέτος; Απομένει ν' αποδειχθεί!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner