Sony SMP-N100

Δικτυακό και... σέξι

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι το Ν100 γι' αυτό που πρωτίστως στοχεύει να είναι - ένα streamer με έμφαση στη διαχείριση υλικού video από το Internet - είναι πολύ καλό. Τα media player όμως έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια και για να είναι κανείς ανταγωνιστικός πρέπει να δώσει αυτό το "κάτι παραπάνω". Το Ν100 έχει έναν αριθμό από αυτά τα "κάτι παραπάνω" ως player: όμορφο σχεδιασμό, προσεγμένη κατασκευή, ενσωματωμένη ασύρματη διασύνδεση, πολύ καλό τηλεχειριστήριο. Εστιάζοντας όμως, στο Δικτυακό περιεχόμενο, υπολείπεται άλλων προτάσεων σε άλλα πράγματα, τα οποία ενδέχεται για ποσοστό του κοινού του να είναι σημαντικά, όπως την αναπαραγωγή ταινιών μέσα από το τοπικό οικιακό δίκτυο.

Όπως έχει αποδειχθεί και με άλλα προϊόντα του είδους στο παρελθόν, η πραγματική αξία του N100 θα διαφανεί σε βάθος χρόνου. Τα €130 ευρώ που ζητά δεν είναι πολλά - για την ακρίβεια είναι από πολλές πλευρές λίγα - όμως δεν παύει να έχει περιθώρια βελτίωσης στη λειτουργικότητά του και τις δυνατότητες του. Δεν είναι εύκολο λοιπόν να προτείνουμε το Ν100... αδίστακτα και σε όλους, τουλάχιστον όχι στην παρούσα φάση. Κάποιους θα καλύψει απόλυτα, άλλους όχι - και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τον Δικτυακό προσανατολισμό του Ν100, που άλλους ενδιαφέρει κι άλλους όχι.

Η εικόνα αυτή ενδεχομένως θ' αλλάξει στο μέλλον με αναβαθμίσεις λογισμικού από τη Sony, αλλά για την ώρα με σιγουριά μπορούμε να πούμε το εξής. Το Ν100 προτείνεται σε όσους κι όσες εχμ... "προμηθεύονται" ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές από το Internet, τις βλέπουν από αποθηκευτικό μέσο USB και τις διαγράφουν. Σε όσους και όσες αγαπούν το streaming δωρεάν υλικού video από το Internet και θα το ήθελαν διαθέσιμο στο σαλόνι τους ανά πάσα στιγμή χωρίς PC. Σε όσους κι όσες θέλουν να αποφύγουν την ενσύρματη καλωδίωση και θα ήθελαν να διοχετεύουν από άλλες συσκευές ασύρματα υλικό συμβατικής ευκρίνειας προς το N100. Σε όσους και όσες, τέλος, δίνουν σημασία στο όμορφο design μιας συσκευής, ειδικά δε σε κατόχους Sony Bravia τελευταίας εσοδείας, με τις οποίες "ταιριάζει γάντι".

Από την άλλη, το Ν100 δεν μπορεί (ακόμη) να προταθεί σε όσους και όσες έχουν μεγάλο αριθμό ταινιών σε κεντρικό αποθηκευτικό μέσο του τοπικού οικιακού τους δικτύου, σε όσους κι όσες έχουν αυξημένες απαιτήσεις (π.χ. αναπαραγωγή αρχείων ISO, FLAC κλπ.) ή σε όσους και όσες δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για streaming υλικoύ video από το Internet, δωρεάν ή εμπορικού. Υποψιαζόμαστε ότι οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital μπορούν με ευκολία να διακρίνουν σε ποιο... target group ανήκουν, καθώς ο διαχωρισμός τους κάθε άλλο παρά δύσκολος είναι. Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ