banner

Sony STR-5400ES

Ενισχυμένος, μα... όχι αρκετά

Είδος: Ενισχυτές
Τιμή: €1999,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Το πρώτο τρίμηνο του 2009 έχει σχεδόν παρέλθει και, αν μη τί άλλο, οι επιλογές που έχουν οι καταναλωτές ως προς τους ενισχυτές A/V με προσανατολισμό προς την υψηλή ευκρίνεια δείχνουν να είναι... σχεδόν υπερβολικά πολλές πια (!). Από εκεί που, πέρυσι τέτοιο καιρό, μόνο hi-end μοντέλα ή ελλειπή "μεσαίας κατηγορίας" ήταν διαθέσιμα, κυκλοφορούν πλέον περισσότεροι από 15 διαφορετικοί ενισχυτές και στις τρεις "ζώνες τιμής" (400-1000 ευρώ, 1000-2000 ευρώ, 2000+ ευρώ) ικανοί να "στηρίξουν" πλήρη συστήματα home cinema υψηλής ευκρίνειας και να αποκωδικοποιήσουν όλα τα φορμά ήχου που φέρνουν στο προσκήνιο οι καλές παραγωγές σε Blu-ray. Όλα τα "μεγάλα ονόματα" του χώρου έχουν πλέον τρεις ή τέσσερις ή και περισσότερες προτάσεις στους ενισχυτές A/V. Με τόση "πολυκοσμία", λοιπόν, στην κατηγορία αυτή, πού ακριβώς τοποθετείται το καλύτερο - για την ώρα - μοντέλο της Sony στη χώρα μας, ο άρτι αφιχθείς 5400ES;

Για το κοινό εκείνο που παρακολουθεί στενά τις κυκλοφορίες προϊόντων από τις πρωταγωνίστριες εταιρείες στο χώρο του home cinema, ο 5400ES δεν αποτελεί ακριβώς... συνταρακτική είδηση: είναι μία αναβάθμιση "στα σημεία" του περυσινού 5300ES, ο οποίος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα το 2008 και έδειχνε ήδη ελλειπής για τα δεδομένα του 2009. Η εξωτερική τους εμφάνιση είναι ακριβώς η ίδια - είτε μιλά κανείς για τα μοντέλα μαύρου είτε για τα μοντέλα ασημί χρώματος - τα τηλεχειριστήριά τους τα ίδια, οι προδιαγραφές τους σε μεγάλο βαθμό οι ίδιες. Πρέπει να ξέρει κανείς που να αναζητήσει τις διαφορές - κάτι όμως που αξίζει τον κόπο, καθώς αυτές είναι που καθιστούν τον 5400ES σημαντικά πληρέστερο.

Καταμετρούμε, λοιπόν. Έξι είσοδοι HDMI και δύο έξοδοι (αντί για μία στο περυσινό μοντέλο). Υποστήριξη DTS-HD Master Audio (αντί για υποστήριξη μόνο έως DTS-HD Hi-Res). Υιοθέτηση της Cross Media Bar, του γραφικού συστήματος επικοινωνίας των PS3 και PSP, στα μενού των ρυθμίσεων και επιλογών. Δύο θύρες Digital Media Port (για σύνδεση iPod, δέκτη Bluetooth κλπ.) αντί για μία. Διοχέτευση εικόνας ανάλυσης έως και 1080i σε δεύτερο δωμάτιο μέσω ειδικής σύνδεσης Ethernet, συνοδεία δεύτερου τηλεχειριστηρίου. Όλα τα παραπάνω ουσιαστικά διατίθενται "δωρεάν", αφού ο 5400ES διατίθεται στην ίδια ακριβώς τιμή που η Sony κυκλοφόρησε πέρυσι τον 5300ES - κάτι που, προφανώς, αυξάνει σε διακριτό βαθμό το συντελεστή τιμής/απόδοσης του νέου μοντέλου της ιαπωνικής εταιρείας.

Υπάρχουν και άλλες αλλαγές, ωστόσο, κάτω από το περίβλημα του 5400ΕS. Το τμήμα ενίσχυσης έχει ανασχεδιαστεί, ο επεξεργαστής ψηφιακών σημάτων έχει διαφορετική, καλύτερη διαμόρφωση και επικοινωνεί με τους μετατροπείς αναλογικών/ψηφιακών σημάτων απευθείας, κάτι σαφέστατα θετικό. Έχει επίσης προστεθεί ένα κύκλωμα που αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει τις παραμορφώσεις που δημιουργούνται από την περιστροφή των δίσκων (jitter), ενώ βελτιωμένο εμφανίζεται και το σύστημα "αυτορρύθμισης" DCAC που αναλαμβάνει να "δέσει" τα 6 ή 8 ηχεία για τη δημιουργία πειστικού ηχητικού θόλου.

Όλα τα άλλα θετικά στοιχεία του περυσινού μοντέλου παραμένουν: πληθώρα συνδέσεων παλαιότερου τύπου (composite και component για εικόνα, coaxial και optical για ήχο), αναβάθμιση των αναλογικών σημάτων εικόνας σε 1080p μέσω του πασίγνωστου chipset DCDi της Faroudja, υποστήριξη των "κινηματογραφικών" 24 καρέ σε όλες τις θύρες HDMI. Στην πράξη, δε, ο 5400ES δεν απογοητεύει σε καμία περίπτωση: χειρίζεται με μαεστρία το περιεχόμενο ταινιών Blu-ray, αποκωδικοποιώντας με άνεση τα soundtracks ταινιών όπως το Iron Man και το Die Hard 4.0, παραμένοντας ωστόσο αρκούντως "μουσικός" και αποφεύγοντας τις παγίδες του "σκληρού", "μεταλλικού" ήχου που έχει ως συνέπεια η πέραν του δέοντος επεξεργασία. Η διαχείριση των σημάτων standard ευκρίνειας δεν είναι κορυφαία αλλά τυπική, ενώ η ευχρηστία του συνολικά είναι αυξημένη χάρις στην παρουσία του XMB. Γεγονός είναι, πάντως, ότι θα χρειαστούν είτε πολλές ώρες πειραματισμού, είτε η βοήθεια επαγγελματία εγκαταστάτη για να ρυθμιστεί ένα σύνολο ηχείων 5.1 ή 7.1 έτσι, ώστε να αξιοποιεί σωστά τον ενισχυτή της Sony.

Πού βρίσκεται, λοιπόν, η επιφύλαξη της στήλης όσον αφορά στον 5400ES; Σε μία σειρά από πράγματα, δυστυχώς. Κατ' αρχήν, λείπει η δυνατότητα διασύνδεσης με τοπικό οικιακό δίκτυο μέσω Ethernet, δυνατότητα που ήδη προσφέρουν όλοι σχεδόν οι ενισχυτές της κατηγορίας αυτής και θα προσφέρουν ακόμη και άλλοι κάτω των 1000 ευρώ μέσα στο έτος. Κατά δεύτερον, απουσιάζουν ευκολίες όπως η θύρα USB (για αναπαραγωγή υλικού από PC) ή η συμβατότητα με σταθμούς Internet Radio (ακόμη κι αν συνδέσει κανείς σε ένα Digital Media Port περιφερειακό διασύνδεσης Wi-Fi). Κατά τρίτον, τα 120 Watt ισχύος ανά κανάλι είναι ικανοποιητικά, όμως άλλοι ενισχυτές προσφέρουν περισσότερα στα ίδια χρήματα (περί τα 2000 ευρώ). Κάποια από τα παραπάνω θα προσφέρει το κορυφαίος για φέτος ενισχυτής της Sony, o 6400ES, ο οποίος δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει και θα κοστίζει 400 ή και 500 ευρώ περισσότερα. Με αυτά ως δεδομένα, η ιαπωνική εταιρεία αντιμετωπίζει πάρα πολύ σκληρό ανταγωνισμό από πληρέστερα μοντέλα των Denon, Pioneer και Onkyo, καθιστώντας δύσκολη ως πρόταση αγοράς τον 5400ES. Mε μία γενναία μείωση τιμής ίσως...

Βαθμολογία: ***

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner