Δεν... βιάστηκε ακριβώς, βέβαια, όμως η Disney έχει πλέον θέσει χρονοδιάγραμμα: το Disney Plus, η Δικτυακή της υπηρεσία ψυχαγωγικού περιεχομένου του αμερικανικού κολοσσού, επεκτείνεται σε 70 χώρες και 11 περιοχές σε όλο τον κόσμο (από τις 18 παρούσες), συμπεριλαμβανομένης καη της Ελλάδας, μέσα στο επερχόμενο καλοκαίρι. Το πλάνο είχε ανακοινωθεί με τρόπο γενικόλογο τον Νοέμβριο αλλά τώρα είναι επίσημο - αναμένουμε ακόμη λεπτομέρειες για τις σχετικές ημερομηνίες και κόστη για κάθε χώρα - και φέρνει το Disney Plus σε επίπεδο συγκρίσιμο με το Netflix όσον αφορά στην εμπορική παρουσία των δύο υπηρεσιών παγκοσμίως.
Οι 42 νέες χώρες όπου θα γίνει διαθέσιμο το Disney Plus έως τον Σεπτέμβριο είναι, εκτός από την Ελλάδα, οι Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Ανδόρρα, Βατικανό, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Εσθονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ιράκ, Ισραήλ, Κατάρ, Κόσοβο, Κουβέιτ, Κροατία, Λετονία, Λίβανος, Λιβύη, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μπαχρέιν, Νότια Αφρική, Ομάν, Ουγγαρία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχία, Τυνησία και Υεμένη.
Το Disney Plus ξεκίνησε την πορεία του τον Νοέμβριο του 2019 στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ολλανδία. Τους επόμενους μήνες σταδιακά επεκτεινόταν σε άλλες χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Αγγλία. Η συνδρομητική βάση της υπηρεσίας βρισκόταν κοντά στα 120 εκατομμύρια παγκοσμίως τον Νοέμβριο, οπότε πλησιάζει πιθανότατα τα 130 εκατομμύρια σήμερα - επιτυχία εκπληκτική αν σκεφτεί κανείς πως ο αρχικός στόχος του Disney Plus ήταν μία συνδρομητική βάση της τάξης των 90 εκατομμυρίων συνδρομητών μέχρι το 2024.
Η πανδημία του COVID-19 - που είχε ως συνέπεια μεγάλες περιόδους εγκλεισμού των καταναλωτών σε πολλές χώρες του κόσμου - βοήθησε όλες τις Δικτυακές υπηρεσίες περιεχομένου να συγκεντρώσουν περισσότερους συνδρομητές απ' όσους θα προσέλκυαν σε κανονικές συνθήκες. Όμως το Disney Plus αξιοποίησε τις συνθήκες αυτές περισσότερο από τον ανταγωνισμό του: η υπηρεσία συγκέντρωσε πελατειακή βάση 100 εκατομμυρίων συνδρομητών μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, κάτι που το Netflix χρειάστηκε σχεδόν 10 χρόνια για να πετύχει (έστω και σε μία αγορά πολύ διαφορετική φυσικά). Όλα δείχνουν ότι η αγορά περίμενε για καιρό μία ποιοτική αντιπρόταση στο Netflix και πως το Disney Plus είναι αυτή η αντιπρόταση.
Το Disney Plus στηρίζεται φυσικά στα πολύ μεγάλα σύγχρονα brands και studios της Disney - όπως αυτά των Pixar, Marvel, Star Wars και National Geographic ανάμεσα σε άλλα - καθώς και στην πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη από παρελθούσες κινηματογραφικές επιτυχίες του καταλόγου της ώστε να διαφοροποιηθεί. Ειδικά για την ελληνική αγορά, δε, είναι σημαντική η παρουσία του Disney Plus λόγω του άφθονου και ποιοτικού περιεχομένου για παιδιά, τομέας στον οποίο το Netflix συνεχίζει να μην ικανοποιεί.
Για την δική μας αγορά, άλλωστε, υπάρχει το σημαντικό θέμα της μεταγλώττισης στα ελληνικά ή/και της ύπαρξης ελληνικών υποτίτλων - όχι μόνο για το προαναφερθέν παιδικό περιεχόμενο, αλλά και για τις ταινίες και τηλεοπτικές σειρές της Disney που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το Disney Plus. Έχουμε υποβάλλει σχετική ερώτηση στην Disney για το αν και κατά πόσο θα προσφέρεται πλήρης ή έστω εκτενής εξελληνισμός του περιεχομένου του Disney Plus από την πρώτη μέρα λειτουργίας του στην Ελλάδα και αναμένουμε απάντηση, όπως αναμένουμε και επιβεβαίωση επίσημη σχετικά με την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας και τα κόστη συνδρομής της υπηρεσίας της.
Πληροφορίες δεν έχουμε ακόμη όσον αφορά στο (α) αν θα απουσιάζει από το "ελληνικό" Disney Plus το περιεχόμενο της Disney που υπάγεται σε συμφωνίες με άλλους παρόχους ψυχαγωγικού περιεχομένου της χώρας, όσον αφορά στο (β) πώς θα διαμορφωθούν οι χρόνοι παραμονής των ταινιών της Disney στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες με το Disney Plus ενεργό στην δική μας αγορά, αλλά και όσον αφορά στο (γ) αν και κατά πόσο το περιεχόμενο που θα προσφέρεται από την υπηρεσία της Disney στην Ελλάδα θα διαφέρει σε ο,τιδήποτε τεχνικά από το αντίστοιχο του εξωτερικού (π.χ. στην απόδοση εικόνας 4K/HDR και του ήχου Dolby Atmos). Αμέσως μόλις έχουμε απαντήσεις σχετικές, θα ενημερωθεί το παρόν άρθρο. Έως τότε...