banner

Δίκτυα 5G: στην τελική ευθεία και η Ελλάδα

Ως το τέλος της χρονιάς η δημοπρασία για τις ραδιοσυχνότητες, υλοποίηση μέσα στην επόμενη τριετία

Αν και τα διαδικαστικά της όλης υπόθεσης αδειοδότησης των παρόχων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα αποδείχθηκαν περισσότερο χρονοβόρα του αναμενομένου (η κατάσταση με τον COVID-19 από τις αρχές Μάρτη δεν βοήθησε προφανώς), όλα δείχνουν ότι τον Οκτώβριο μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την υλοποίηση δικτύων 5G και στην χώρα μας. Η ΕΕΤΤ ανακοίνωσε πως η τελευταία εκκρεμότητα - αυτή της φασματικής περιοχής που αξιοποιούσε η Rural Connect στην κεντρική Ελλάδα - διευθετήθηκε και δημοσίευσε το τεύχος προκύρηξης της δημοπρασίας βάσει της οποίας οι τρεις σημαντικότεροι πάροχοι της χώρας θα μοιραστούν το πλήρως διαθέσιμο πια φάσμα ραδιοσυχνοτήτων: τις ζώνες δηλαδή των 700 MHz, 2 GHz, 3.4-3.8 GHz και 26 GHz.

Το συνολικό κόστος των αδειών 5G για τους τρεις παρόχους - προϋποθέτοντας πως θα πωληθούν και οι τέσσερις φασματικές περιοχές - ανέρχεται στα 370 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Έτσι πληρώνοντας το αντίτιμο αυτό οι COSMOTE, Vodafone και Wind θα έχουν στην διάθεσή τους τρία χρόνια προκειμένου να υλοποιήσουν τα ελληνικά δίκτυα 5G βάσει συμφωνηθέντων προδιαγραφών.

Οι προδιαγραφές αυτές προβλέπουν κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού κατά 99% (!) με υπηρεσίες φωνής και δεδομένων, καθώς και του 95% του πληθυσμού κάθε περιφερειακής ενότητας της χώρας και το 95% της συνολικής χερσαίας έκτασής της, του θαλάσσιου χώρου και των αυτοκινητόδρομων. Καθώς μία από τις σημαντικότερες εφαρμογές της πρόσβασης σε δίκτυα 5G από το 2025 και μετά προβλέπεται να είναι αυτή της διασύνδεσης κινούμενων οχημάτων, οι παραπάνω προδιαγραφές εμπεριέχουν και πρόβλεψη για το 90% των ευρωπαϊκών οδών και των εθνικών οδών, καθώς και για το 95% του σιδηροδρομικού δικτύου (Αθήνα-Πάτρα κι Αθήνα-Θεσσαλονίκη).

Μέσα στο ίδιο χρονικό περιθώριο της τριετίας θα πρέπει στις παραπάνω συνθήκες διασύνδεσης να προσφέρεται ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων της τάξης των 100 Mbps (χαμηλά έχει τοποθετηθεί εκεί ο πήχυς αλλά... τί να πεις) και "αντανακλαστικών" της τάξης των 10 ms (θεωρητικά οι συνδέσεις 5G στοχεύουν για λιγότερα από 5 ms αλλά... και πάλι τί να πεις!). Έως το 2023 θα έχει κατακλυστεί βεβαίως η αγορά με smartphones, tablets και laptops διασύνδεσης 5G οπότε είναι θέμα των παρόχων το πόσο γρήγορα θα γίνει η υλοποίηση των ελληνικών δικτύων 5G, έτσι ώστε να ξεκινήσει και η απόσβεση της σημαντικής σχετικής επένδυσης. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner