Ο οικιακός ήχος για χρήση σε ταινίες ή σειρές έχει προοδεύσει θεαματικά την τελευταία δεκαετία, μεταβαίνοντας από τον "απλό" διάταξης 5.1 σε αντίστοιχο υψηλής ανάλυσης και στην συνέχεια στον αντικειμενοστρεφή των Dolby Atmos και DTS:X. Δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο, ωστόσο, και για τον οικιακό μουσικό ήχο, ο οποίος ναι μεν μεταβαίνει επίσης στην υψηλή ανάλυση σιγά-σιγά, αλλά είχε ως τώρα παραμείνει... πεισματικά δικάναλος. Η Sony διέκρινε μία ευκαιρία στην κατάσταση αυτή και σχεδιάζει το επόμενο διάστημα (και το 2020 βέβαια αν εκλαμβάνει αυτήν την πρωτοβουλία σοβαρά) να προωθήσει μία νέα μορφή ήχου που ωθεί τον μουσικό ήχο στο επόμενο επίπεδο εξέλιξης. Την ονομάζει 360 Reality Audio και είναι... αυτό ακριβώς που "ακούγεται"!
Πράγματι: τα μουσικά κομμάτια που έχουν διαμορφωθεί βάσει αυτού του νέου ηχητικού φορμά ακούγονται σαν να "έρχονται από πολλαπλές κατευθύνσεις" και "γύρω" από τον ακροατή, με στοιχεία τους μάλιστα να "κινούνται" μέσα στον χώρο όπως ο ήχος Dolby Atmos στις ταινίες. Η Sony έχει μετατρέψει σε αυτήν την μορφή ήχου περίπου 1000 μουσικά κομμάτια αυτήν την στιγμή, συνεργαζόμενη τόσο με τα δικά της studios όσο και με υπηρεσίες όπως τα Amazon Music HD, Tidal και Deezer.
Πώς όμως, δηλαδή με ποιές συσκευές, θα ακούει αυτό το νέο ηχητικό φορμά το καταναλωτικό κοινό; Η μόνη νέα συσκευή κατάλληλα εξοπλισμένη δείχνει να είναι το νέο ηχείο Echo Studio της Amazon, το οποίο όντως μπορεί να αποδώσει πολυκατευθυντικό ήχο, όμως η Sony ευελπιστεί πως και άλλοι κατασκευαστές θα ενστερνιστούν το φορμά της και θα αναβαθμίσουν συσκευές τους ώστε να αποκωδικοποιεί τα σχετικά αρχεία. Εφικτή είναι (έστω και με λιγότερο αντιληπτό τρόπο βέβαια...) και η απόδοση ήχου 360 Reality Audio μέσω ακουστικών από φορητές συσκευές.
Ολοφάνερα πρόκειται για κάτι σχετικά με το οποίο δεν μπορεί να εκφέρει κανείς άποψη αν δεν έχει την ευκαιρία ακρόασης υλικού 360 Reality Audio ο ίδιος (ιδανικά με εξοπλισμό που αποδίδει αληθινά πολυκατευθυντικό ήχο). Δεν θα ήταν, δε, η πρώτη φορά αν η Sony προσπαθούσε να φέρει στην καταναλωτική αγορά ένα νέο ηχητικό πρότυπο και για τον οποιονδήποτε λόγο αποτύγχανε. Όμως ο ιαπωνικός κολοσσός αξίζει τα εύσημα και μόνο για την προσπάθεια να φέρει στο προσκήνιο κάτι καινούργιο - και αν το 360 Reality Audio στην πράξη όντως προσφέρει αυτό που υπόσχεται, τότε δεν βλέπουμε τον λόγο για τον οποίο δεν θα άξιζε μία ευκαιρία στα μάτια του ειδικού Τύπου και του καταναλωτικού κοινού στην συνέχεια. Για να δούμε τί θα... ακούσουμε, λοιπόν!