Ανάλυση 8Κ: τόσο μπροστά, που ίσως... ποτέ στ' αλήθεια

H μετάβαση της κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής λήψης στο επόμενο βήμα ευκρίνειας δεν είναι απλή. Γιατί;

Οι διάφορες τεχνολογίες προβολής μέχρι σήμερα ακολουθούσαν βεβαίως την πορεία της τεχνολογίας συνολικά: ολοένα και καλύτερες, ολοένα κι εξυπνότερες, ολοένα και ικανότερες να αποδώσουν αποτέλεσμα εικόνας πλησιέστερο σε αυτό της "πραγματικής" από ποτέ. Ειδικά στο ζήτημα της ανάλυσης των μέσων προβολής, κάναμε την μετάβαση από τις 480 γραμμές στις 720, από τις 720 στις 1080 και από τις 1080 στις 2160 σε λιγότερα από 15 χρόνια πρακτικά. Όπως δείχνουν τα πράγματα, όμως, το επόμενο βήμα όχι μόνο θα χρειαστεί πολύ περισσότερο καιρό από τα προηγούμενα, αλλά θα είναι τόσο δυσκολότερο να γίνει, ώστε υπάρχουν πιθανότητες να μην γίνει ποτέ με τρόπο κυριολεκτικό κι επιστημονικά συνεπή.

Ο λόγος για την ανάλυση 8Κ ή υπερ-υπερυψηλή ευκρίνεια, η οποία θα διαδεχθεί σε μερικά χρόνια αυτήν που τώρα καθιερώνεται ως η de facto της αγοράς, την ανάλυση 4Κ ή υπερυψηλή ευκρίνεια δηλαδή, αντικαθιστώντας οριστικά πια την "απλή" υψηλή ευκρίνεια ή ανάλυση FullHD. Την ανάλυση 8Κ εξερευνούν εδώ και καιρό εταιρείες και οργανισμοί, κατασκευάστριες και τηλεοπτικοί σταθμοί, ενώ έχουν κυκλοφορήσει ήδη και μερικά προϊόντα, όπως η τηλεόραση της Sharp ή το monitor της Dell - έστω κι αν είναι φυσικά πρώιμα και χαρακτηρίζονται από ελλείψεις σε τρόπους σύνδεσης και άλλα χαρακτηριστικά. Φυσικά και το περιεχόμενο ανάλυσης 8Κ είναι αυτή τη στιγμή πρακτικά ανύπαρκτο, όπως ίσχυε και στις πρώτες ημέρες των αναλύσεων 4Κ και 2Κ άλλοτε.

Το πρόβλημα στον τομέα του περιεχομένου 8Κ είναι πως αυτή τη φορά θα πρέπει να ξεπεραστούν δύο εμπόδια προκειμένου να παραχθεί "παραδοσιακό" κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό τέτοιο υλικό σε αυτήν την ανάλυση εξ αρχής. Το ένα είναι προφανώς αυτό των απαραίτητων αισθητήρων 8Κ, οι οποίοι ναι μεν είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού αυτή τη στιγμή αλλά υπάρχουν ήδη. Το άλλο αφορά στα οπτικά, δηλαδή στους φακούς αυτούς καθ' αυτούς που αξιοποιούν οι κάμερες 8Κ: σύμφωνα με έρευνα και ανάλυση του NHK, του ιαπωνικού τηλεοπτικού σταθμού που πρωτοστατεί σχεδόν σε κάθε νέα τεχνολογία προβολής και μετάδοσης εικόνας, πρακτικά... δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή φακοί των οποίων το γυαλί να επαρκεί για την σύλληψη της πλήρους ανάλυσης 8Κ!

Πράγματι, οι ειδικοί του NHK υποστηρίζουν (και τους πιστεύουμε) πως φακοί των οποίων οι οπτικές ιδιότητες να αντιστοιχούν στην πλήρη ανάλυση 8Κ - 7680x4320 pixels, άρα πάνω από 4000 γραμμές ενεργού, εστιασμένου κάδρου - όχι μόνο είναι πολύ δύσκολο να κατασκευαστούν, αλλά κινούνται και στο όριο... των φυσικών νόμων όσον αφορά στο τί μπορεί να επιτευχθεί στις διαμέτρους που συνήθως αξιοποιούνται στις βιντεοκάμερες. Το γυαλί ως υλικό δεν μπορεί να τροποποιηθεί όπως π.χ. τροποποιείται η πυκνότητα της λιθογραφίας των κεντρικών επεξεργαστών για PC, που με την βελτίωση των τεχνικών παραγωγής γίνονται ταχύτεροι και ισχυρότεροι. Όταν, δε, επιτευχθεί η κατασκευή τέτοιων φακών (που δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα επιτευχθεί μάλιστα) θα κοστίζουν ανυπολόγιστα πολλά χρήματα για να παραχθούν σε ικανούς αριθμούς.

Οι κάμερες που σήμερα συλλαμβάνουν περιεχόμενο 8Κ - όπως οι κορυφαίες Weapon της RED για παράδειγμα - υποστηρίζουν πως μπορούν να το κάνουν επειδή ο αισθητήρας τους είναι αρκετών Megapixel ανάλυσης, όχι γιατί οι συμβατοί φακοί μπορούν στην πραγματικότητα να "κρατήσουν" τόση οπτική πληροφορία, σημειώνουν οι ειδικοί του NHK. Συλλαμβάνεται μεν το υλικό αυτό στην μεγαλύτερη δυνατή διαύγεια και λεπτομέρεια, αλλά πάντοτε στο πλαίσιο που θέτουν τα οπτικά των φακών κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής λήψης.

Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν η βιομηχανία κατασκευής φακών - που έχει σημειώσει εξελικτικά άλματα τα τελευταία χρόνια... αναγκασμένη να το κάνει από την ραγδαία εξέλιξη των επαγγελματικών ψηφιακών φωτογραφικών - θα κατορθώσει να προσφέρει στην παραγωγή κινούμενης εικόνας φακούς προδιαγραφών 8Κ μέσα σε εύλογο χρονικό πλαίσιο ή αν θα περιοριστούμε για πολλά χρόνια στην θέαση υλικού που έχει προέλθει από πολλαπλασιασμό γραμμών στις τηλεοράσεις 8Κ του σαλονιού μας κάποια στιγμή το... 2025!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ