Σε δύο επίπεδα σημείωσαν οι οικιακοί προβολείς πρόοδο μέσα στο 2010. Το ένα ήταν, φυσικά, αυτό της εικόνας 3D. Ουκ ολίγες ήταν οι εταιρείες που ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να φέρουν στην αγορά προβολέα 3D, ήταν η Sony ωστόσο η πρώτη που έφερε πρώτη το δικό της και πρακτικά (όχι μόνο... θεωρητικά) στην αγορά - μιλώντας πάντοτε σε οικιακό κόστος, γιατί 3D προβολείς διαστημικού κόστους υπήρξαν παράλληλα κι άλλοι. Η εικόνα 3D χρειάζεται μεγάλη διαγώνιο για να τη βιώσει κανείς στο maximum και το πρώτο αυτό βήμα των οικιακών βιντεοπροβολέων ήταν πολύ σημαντικό, έστω κι αν έγινε μόλις πριν δύο μήνες ουσιαστικά.
Το άλλο επίπεδο στο οποίο σημειώθηκε εξέλιξη ήταν αυτό της μετάβασης της υψηλής ευκρίνειας - της πραγματικής, των 1080p γραμμών - στο... ψυχολογικό όριο κόστους που ορίζαμε ως "κριτήριο απόφασης". Με άλλα λόγια, το 2010 ήταν το έτος κατά το οποίο απέκτησε νόημα ν' αναρωτηθεί κανείς αν αξίζει να καταβάλλει π.χ. 2.000 ευρώ για να βλέπει ταινίες (σ' αυτό αναφερόμαστε πάντα) στις 60 ίντσες, όταν μ' ελάχιστα χρήματα παραπάνω μπορεί να τις βλέπει στις 110 (κόστος προβολέα και πανιού). Κι αυτό γιατί οι "φτηνοί" προβολείς 1080p δεν είναι πια "φτηνιάρικοι" αλλά αξιόλογοι όσον αφορά στην ποιότητα εικόνας, αποδίδουν δε την κινηματογραφική αίσθηση πιστότερα από οποιαδήποτε τηλεόραση. Decisions, decisions...
Η επιλογή μας: Sony VPL-VW90ES
Είναι πολύ εύκολο να δακτυλοδείξει κανείς ως προβολέα της χρονιάς τον VW90ES απλώς και μόνο επειδή είναι ο πρώτος σχετικά προσιτός 3D, όμως αυτό θα τον αδικούσε: είναι όχι μόνο πανάξιος διάδοχος του best seller VW85, αλλά και ένας άκρως εντυπωσιακός προβολέας υψηλής ευκρίνειας σε "παραδοσιακές" ταινίες. Έχει να επιδείξει, δε, τόσο το κορυφαίο σύστημα ελέγχου της κίνησης της εικόνας στην κατηγορία του - σημαντικό σε πάρα πολλές περιπτώσεις - όσο και άφθονο φως για... χορταστικές διαγωνίους. Οι επιλογές και ρυθμίσεις του, για εικόνα 2D και 3D, είναι εκτενέστατες, ενώ και ο θόρυβος κατά τη λειτουργία του είναι περιορισμένος. Είναι, με άλλα λόγια, όχι μόνο ένα προϊόν-σταθμός στην εξέλιξη της κινηματογραφικής εικόνας στο σπίτι, αλλά και μία εξαιρετική επιλογή ασχέτως εικόνας 3D.
Η καλύτερη εναλλακτική πρόταση: Runco Q750i LED
Aν ο Sony εκπροσωπεί την πρόοδο της οικιακής κινηματογραφικής εικόνας προς την τρίτη διάσταση, ο συγκεκριμένος Runco εκπροσωπεί την καλύτερη έκφανση της... παραδοσιακής, 2D προβολής αυτή τη στιγμή - έστω κι αν το κόστος του είναι υπερδιπλάσιο. Ο Q750i κάνει την υπέρβαση όσον αφορά τις γνωστές μεθόδους προβολής χρησιμοποιώντας τεχνολογία LED κι όχι λυχνίες για να προσφέρει εικόνα, γεγονός που έχει μία σειρά θετικών επιρροών στη λειτουργία του: αθόρυβος, με εκκίνηση ακαριαία και, το κυριότερο, πρακτικά μηδενική απώλεια φωτεινότητας με το πέρασμα του χρόνου. Η απίστευτα υψηλού επιπέδου ποιότητα της εικόνας που προβάλλει έχει μεγάλη σημασία, βέβαια, όμως το προϊόν της Runco εγκαινιάζει νέα υποκατηγορία στην κατηγορία του και εν τέλει αξίζει τα εύσημα γι' αυτό.