banner

Βραβεία 2010: Home cinema

3D, 3D, 3D. Για το 3D, είπαμε...;

Παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι πραγματικά "ο ακρογωνιαίος λίθος" ενός συστήματος home cinema, οι ενισχυτές δεν σημείωσαν παρά οριακή, την απολύτως απαραίτητη πρόοδο μέσα στο 2010. Έχουν δικαίωμα για... παράπονα καθώς ούτε ισχυρότερα υποσυστήματα επεξεργασίας εικόνας και ήχου τούς προσέφεραν οι κατασκευαστές τους, ούτε εντυπωσιακές νέες τεχνολογίες, ούτε καλύτερο περιβάλλον χειρισμού κι επιλογών από τα καθιερωμένα. Αν εξαιρέσει κανείς την υιοθέτηση της έκδοσης 1.4 στις θύρες HDMI, ώστε να παίζουν χωρίς προβλήματα το ρόλο τους στην απόδοση της εικόνας 3D και του πολυκάναλου ήχου υψηλής πιστότητας, τα - όχι πάρα πολλά σε αριθμό - καινούργια μοντέλα ήταν κατά βάση βελτιωμένες εκδόσεις των προκατόχων τους στα σημεία, όχι νέου σχεδιασμού.

Σε έναν τομέα μόνο σημειώθηκε ευδιάκριτη πρόοδος: σε αυτόν της αξιοποίησης του τοπικού οικιακού δικτύου (και της συνεργασίας με άλλες συσκευές συνδεδεμένες σε αυτό), καθώς και του Internet. Τη συμβατότητα με το πρότυπο επικοινωνίας DLNA τη συναντάμε πλέον σε πολύ περισσότερους ενισχυτές, είναι ουκ ολίγοι αυτοί που μπορούν να στείλουν σε δεύτερη ζώνη (άλλο δωμάτιο) εικόνα μέσω της θύρας Ethernet, πολλοί λαμβάνουν σήμα από Διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και σχεδόν όλοι αναβαθμίζουν το λογισμικό τους απευθείας από το Internet εύκολα. Όλα τα παραπάνω μαζί συνιστούν ένα σημαντικό βήμα μπροστά, καθώς το 2011 η "δικτυωμένη και Διαδικτυωμένη" αυτή λογική θα περάσει από τους κορυφαίους ενισχυτές, και στους περισσότερο προσιτούς. Ελπίζουμε!

Η επιλογή μας: Sony STR-5600ES

Αυτός είναι ο ενισχυτής του 2010 που εκφράζει την πεμπτουσία όσων αναφέραμε μόλις: τόσο "δικτυωμένος", ώστε να αποτελεί κέντρο ελέγχου όχι μόνο για ένα home cinema, αλλά για... όλο το σπίτι! Προσφέρει κάθε ένα απ' όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και ακόμη πιο πολλά, καθώς είναι ο πρώτος ενισχυτής που ενσωματώνει Ethernet hub (!). Αυτό σημαίνει πως ο ίδιος "μοιράζει" σύνδεση Internet και δεδομένα σε άλλες συσκευές, ώστε π.χ. σε διαφορετικά δωμάτια του σπιτιού να προβάλλονται άλλες ταινίες ή να παίζεται άλλη μουσική, απ' όπου κι αν προέρχονται, κι ας μην έχουν οι σχετικές συσκευές δική τους σύνδεση. Συν τοις άλλοις, μέσω DLNA δεν δέχεται μόνο, αλλά και στέλνει μουσική, video και φωτογραφίες, "γεφυρώνοντας" έτσι ακόμη πιο πολλές συσκευές. Εννοείται πως ως καθαρόαιμος ενισχυτής είναι εκπληκτικός και πλήρως συμβατός με την εικόνα 3D, αλλά είναι η - απεριόριστης πρακτικής αξίας - δικτυωμένη του φύση αυτή που τον κάνει να ξεχωρίζει.

Η καλύτερη εναλλακτική πρόταση: Denon AVR-A100

Για το κοινό εκείνο που προτιμά έναν περισσότερο "παραδοσιακό" ενισχυτή, ο οποίος όμως αγγίζει επίπεδα ποιότητας απλησίαστα στη διαχείριση του ήχου, υπάρχει ο επετειακός νέος Denon: στηρίζεται μεν στον γνωστό AVR-4311, αλλά φέρνει στο προσκήνιο έναν αριθμό από αλλαγές και βελτιώσεις που δεν καθιστούν καλή ιδέα την... απευθείας σύγκριση. Οι διαφορές "στα σημεία" είναι πολλές και, συνολικά, συνθέτουν ένα προϊόν για ακροατές με υψηλές απαιτήσεις (και αντίστοιχου επιπέδου ηχεία). Ο AVR-A100 δεν θα μπορούσε παρά να υποστηρίζει πλήρως την εικόνα 3D, βέβαια, αλλά είναι περισσότερο η ποιοτική κατασκευή και η πληρότητα των λειτουργιών επεξεργασίας ήχου αυτά που τον καθιστούν τόσο ελκυστικό. Και... είναι κι επετειακός, με άλλα λόγια συλλεκτικός!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner