Πότε και το Gran Turismo στα PC λοιπόν;

Μία από τις πλέον σημαντικές πιθανές μεταφορές τίτλου PlayStation σε Η/Υ είναι και... ειδική περίπτωση - ορίστε γιατί

H Δικτυακή παρουσίαση State of Play της Sony αποκάλυψε διάφορα νέα games για PS5 και Η/Υ προορισμένα να κυκλοφορήσουν το 2024-2025, ορισμένα από τα οποία δείχνουν ήδη πολλά υποσχόμενα. Στην ίδια παρουσίαση, δε, η εταιρεία επιβεβαίωσε την διάθεση του God of War: Ragnarok για PC τον Σεπτέμβριο, αλλά και έκδοση του Until Dawn για Η/Υ ως το τέλος της χρονιάς. Προσθέτοντας κανείς αυτά τα δύο στην ολοένα και πιο μεγάλη λίστα από τίτλους PlayStation που κυκλοφορούν ήδη για PC (δώδεκα από το 2020), καθώς και τις πρακτικά επιβεβαιωμένες εκδόσεις των Spider-man 2 και The Last of Us Part II για Η/Υ, συνειδητοποιεί πως έχει απομείνει... μία, μόνο μία πρόσφατη μεγάλη παραγωγή της Sony για PlayStation που δεν έχει ακόμη συζητηθεί ως προγραμματισμένη ν' αποκτήσει έκδοση για PC.

Αναφερόμαστε φυσικά στο Gran Turismo 7. Γιατί όμως δεν "έχει ακουστεί" τίποτε συγκεκριμένο, πόσο μάλλον διασταυρωμένο, για το ενδεχόμενο διάθεσής του σε προσωπικούς υπολογιστές;

Η απάντηση βρίσκεται πιθανότατα σε δύο λέξεις ή, μάλλον, σε ένα όνομα: Kazunori Yamauchi. Ο διάσημος ή διαβόητος - εξαρτάται ποιόν θα ρωτήσει κανείς - δημιουργός την σειράς των Gran Turismo ανήκει στους ανθρώπους που είναι... ευλογία και κατάρα μαζί. Ένας οραματιστής που πάντα προσπαθεί να ωθήσει το επίπεδο των racing games υψηλότερα σε επίπεδο τεχνολογικό ή λειτουργιών και, ταυτόχρονα, ένας εξοργιστικός τελειομανής με ελάχιστο σεβασμό σε χρονοδιαγράμματα και κόστη ανάπτυξης. Ένας ταλαντούχος δημιουργός με λατρεία στην αυτοκίνηση που έχει πάντοτε την φιλοδοξία να προσφέρει το κάτι παραπάνω, μα και ένας κακός μάνατζερ που έχει συχνά λειτουργήσει με τις εμμονές του ως τροχοπέδη στις ίδιες τις παραγωγές του.

Στα μάτια αυτού του ανθρώπου τα Gran Turismo φαντάζουν... κυριολεκτικά "παιδιά του" και είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα εμπιστευόταν οποιαδήποτε άλλη προγραμματιστική ομάδα των Sony PlayStation Studios - όπως π.χ. την Nixxes - για την υλοποίηση μιας έκδοσης του GT7 για PC. Όχι. Ο Kazunori Yamauchi θα προτιμούσε σαφέστατα να διαχειριστεί αυτήν την διαδικασία ως "εσωτερική υπόθεση" της Polyphony Digital. Και όντας το είδος του ανθρώπου που είναι, ο Yamauchi θα αντιμετώπιζε την είσοδο των GT στον απαιτητικό κόσμο των racing games για H/Y ως πρόκληση από μόνη της - μία πρόκληση που πιθανότατα δεν θα αποδεχόταν αν δεν αισθανόταν πως μπορεί να καταπλήξει τους PC gamers με μία άκρως εντυπωσιακή, πλήρη περιεχομένου έκδοση του Gran Turismo.

Το προφανές, ωστόσο, πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Polyphony Digital του Yamauchi δεν έχει ποτέ κυκλοφορήσει ο,τιδήποτε σε PC. Ναι, οι πιο πολλές ιαπωνικές εταιρείες ανάπτυξης video games υστερούν σε σχέση με τις Δυτικές όσον αφορά στους τίτλους για Η/Υ, αλλά η Polyphony Digital συγκεκριμένα δεν έχει ποτέ διαθέσει τίτλο για οποιοδήποτε άλλο σύστημα πέραν των PlayStation. Αν η εταιρεία του Yamauchi αναλάμβανε να δημιουργήσει μία έκδοση του GT7 για PC τέτοια που ν΄ ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των PC gamers εν έτει 2024 ή 2025 - με υποστήριξη σε όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες αύξησης ανάλυσης και εξομάλυνσης της ροής καρέ, σε διαφορετικές αναλογίες εικόνας, σε προσαρμόσιμα συστήματα ελέγχου, σε εκτενείς επιλογές και ρυθμίσεις κλπ. - αυτό θα προϋπέθετε το είδος της τεχνογνωσίας που άλλα studios χρειάζονται χρόνια για να "χτίσουν". Και δεν αναφερόμαστε καν σε ειδικές, μοναδικές λειτουργίες ανεπτυγμένες ειδικά για PlayStation, όπως π.χ. την GT Sophy.

Αν αυτό συμβαίνει "στο παρασκήνιο" τα τελευταία 3 χρόνια περίπου - να αναπτύσσει δηλαδή η Polyphony Digital εσωτερικά μία έκδοση του Gran Turismo για PC αξιοποιώντας και ταυτόχρονα εκπαιδεύοντας τις δικές της προγραμματιστικές ομάδες - τότε... η Sony έχει κατορθώσει να το κρατήσει μυστικό με ασυνήθιστα μεγάλη επιτυχία. Στην πραγματικότητα δεν "έχουν ακουστεί" παρά ελάχιστες φήμες για το θέμα: μόνο κάποιες σκόρπιες αναφορές εδώ κι εκεί για το GT7 ως τμήμα των υποτιθέμενων τίτλων PlayStation που θα διατεθούν σε PC μέσα στο 2024, αλλά με δεδομένο το γεγονός ότι καμία τέτοια φήμη δεν προέρχεται από πηγή που έχει αποδειχθεί αξιόπιστη στο παρελθόν, είναι αδύνατον να κάνουμε συγκεκριμένες προβλέψεις. Είμαστε... κυριολεκτικά "στο σκοτάδι" όσον αφορά το GT στα PC. Κάτι που μπορεί να σημαίνει από μόνο του κάτι ή και να μην σημαίνει απολύτως τίποτε (και αυτό είναι το εκνευριστικό!).

Θα είχε, πάντως, σαφέστατα νόημα να κυκλοφορήσει το GT7 για προσωπικούς υπολογιστές φέτος. Ο τίτλος είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αναβαθμιστεί σημαντικά μέσα στο τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς, έτσι ώστε να βοηθήσει την Sony να επιδείξει τα πλεονεκτήματα του πολυσυζητημένου PlayStation5 Pro. Στον Kazunori Yamauchi αρέσει να αξιοποιεί νέο hardware ως επίδειξη τεχνογνωσίας και ένα GT7 με ολοφάνερα βελτιωμένα γραφικά και υψηλότερες επιδόσεις θα ήταν "ό,τι πρέπει" για κάτι τέτοιο. Αν αποκάλυπτε η Sony την έκδοση του GT7 για PC μαζί με αυτήν για PS5 Pro, πιθανότατα θα ωφελούνταν και οι δύο τίτλοι προσελκύοντας το ενδιαφέρον περισσότερων μέσων ενημέρωσης στο ίδιο διάστημα. Η προτεραιότητα που έχει δώσει η Sony στα live service games και στις εκδόσεις τίτλων για PC για όλο το 2024, άλλωστε, θα ήταν άψογα ευθυγραμμισμένη με την αποκάλυψη, επιτέλους, μίας έκδοσης GT7 και για Windows.

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι το Gran Turismo θα κάνει την μετάβαση στους προσωπικούς υπολογιστές κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα. Μία φροντισμένη, πλήρης τέτοια εκδοχή του όχι μόνο θα ήταν ισχυρή "δήλωση" εκ μέρους της Sony αλλά - το σημαντικότερο - το είδος του τίτλου για το οποίο οι PC gamers δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να αποκτήσουν λογαριασμό στο PlayStation Network. Αν αυτή η έκδοση ανταποκρινόταν πλήρως, δε, στις προσδοκίες αυτού του κοινού, τότε θα μπορούσε κάλλιστα να "προετοιμάσει το έδαφος" για την μελλοντική στρατηγική της Sony όσον αφορά στην συγκεκριμένη αγορά: την επιθυμία της, δηλαδή, να "ωθήσει" τους PC gamers να αποκτήσουν ένα PS5 έτσι ώστε να παίξουν... το αναπόφευκτο (και αρχικά αποκλειστικό) GT8.

Το ερώτημα είναι: μπορεί ο Yamauchi και η Polyphony Digital να ανταποκριθούν στις προσδοκίες αυτές προσφέροντας μία έκδοση του Gran Turismo για PC αληθινά εντυπωσιακή, αλλά να το κάνουν και με έναν τρόπο που έχει επιχειρηματικό και εμπορικό νόημα; Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ