Οι εταιρείες που επιλέγουν το ρόλο του πρωτοπόρου ενίοτε δεν... απολαμβάνουν όπως θα περίμεναν τους καρπούς του ρίσκου τους, όμως το ρόλο αυτόν καθ' αυτόν δεν τον εγκαταλείπουν εύκολα. Έτσι και η Sony: πρωτοστάτησε μεν "στο κίνημα του 3D" κυκλοφορώντας πλειάδα προϊόντων από πολλές κατηγορίες ώστε να το υποστηρίξει, τυπικά δεν έχει εγκαταλείψει τη στερεοσκοπική εικόνα, όμως με την εικόνα 3D να έχει εμπορικά αποτύχει οι Ιάπωνες είναι ήδη τοποθετημένοι εκεί που πρέπει ώστε να αξιοποιήσουν "το επόμενο κύμα". Με άλλα λόγια την υπερυψηλή ευκρίνεια. Η αρχή έγινε πρόπερσι με τον πρώτο προβολέα υψηλής ευκρίνειας, τον VW1000 που είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε πρόσφατα. Η συνέχεια έγινε πέρυσι, με την πρώτη τηλεόραση 4K2K της Sony, την 84X9005. Και στην έκθεση CES που διεξάγεται αυτές τις μέρες, η ιαπωνική εταιρεία αποδεικνύει πως θα συνεχίσει την πορεία αυτή, εντονότερα το 2013.
Για αρχή, παρουσιάστηκαν δύο νέα μοντέλα τηλεοράσεων υπερυψηλής ευκρίνειας βασισμένα στην υπάρχουσα τεχνολογία LED/LCD. Και τα δύο προσφέρουν εικόνα της ίδιας ανάλυσης των 3840x2160 pixel, τα οποία όμως... "στριμώχνουν" στις μικρότερες διαγωνίους των 65 και 55 ιντσών. Τα μοντέλα αυτά ενσωματώνουν το ίδιο υποσύστημα επεξεργασίας εικόνας, είναι πλήρως εξοπλισμένα σε δυνατότητες και λειτουργίες, ενώ προσφέρουν και εικόνα 3D παθητικής προβολής. Τιμές πώλησης (περισσότερο προσιτές μεν σε σχέση με την παρούσα 84άρα αλλά και πάλι όχι χαμηλές ακριβώς) δεν ανακοινώθηκαν, οι φίλοι ή φίλες του Αθηνόραμα Digital που ενδιαφέρονται, ωστόσο, έχουν καιρό να... "βάλουν κάτι στην άκρη": τα συγκεκριμένα μοντέλα δεν θα διατεθούν στην Ελλάδα πριν από τον Ιούλιο.
Έπειτα, ενθουσιασμό προκάλεσε η παρουσίαση - σε πειραματική μορφή για την ώρα - της πρώτης τηλεόρασης υπερυψηλής ευκρίνειας αλλά τεχνολογίας OLED, όχι LED/LCD. Η τεχνολογία OLED θα φέρει μια σειρά από οφέλη στην οικιακή προβολή, τόσο στον τομέα της ποιότητας εικόνας, όσο και της κατανάλωσης. Όμως μέχρι πρότινος θεωρούνταν (και παραμένει) κοστοβόρα η κατασκευή οθονών OLED σε μεγάλες διαγωνίους. Οι LG και Samsung απέτυχαν να κυκλοφορήσουν τις δικές τους τηλεοράσεις OLED "απλής" υψηλής ευκρίνειας μέσα στο 2012 (τις αναμένουμε ως τον Απρίλιο), το πειραματικό μοντέλο της Sony ωστόσο είναι το πρώτο τεχνολογίας OLED, διαγωνίου 56 ιντσών και υπερυψηλής ευκρίνειας μαζί. Για κάποιο λόγο υποψιαζόμαστε πως... χμ, ούτε αυτό θα είναι ακριβώς προσιτό όταν κυκλοφορήσει, αν και σχετική ημερομηνία δεν ορίστηκε από τη Sony.
Σημαντική, τέλος, για την πορεία της εικόνας υπερυψηλής ευκρίνειας συνολικά είναι η πρωτοβουλία της Sony να συστήσει ειδικό κανάλι Δικτυακού περιεχομένου με υλικό αληθινής ανάλυσης 4K2K. Κακά τα ψέματα: η αναβάθμιση των Βlu-ray (πόσο μάλλον οποιουδήποτε άλλου υλικού) από τις 1080 γραμμές στις 2160 δεν αναδεικνύει τί πραγματικά μπορούν να αποδώσουν αυτές οι τηλεοράσεις. Σαφέστατα ευπρόσδεκτο, λοιπόν, αυτό το κανάλι υπερυψηλής ευκρίνειας με ταινίες και άλλο υλικό, αν και είμαστε ιδιαιτέρως περίεργοι να διαπιστώσουμε αφενός πόση ποιότητα θα διατηρήσει το περιεχόμενο αυτό διακινούμενο μέσω Internet, καθώς και τί είδους σύνδεση θα πρέπει να διαθέτει ο κάτοχος μιας τηλεοράσης όπως αυτές, ώστε να απολαύσει video υπερυψηλής ευκρίνειας χωρίς προβλήματα. Το καλοκαίρι, που η υπηρεσία θα ξεκινήσει στις ΗΠΑ, θα μάθουμε!