Το γεγονός ότι ο κορεατικός κολοσσός παρουσίασε τις πρώτες του τηλεοράσεις ανάλυσης 8K που θα διαθέσει μέσα στο 2019 δεν σημαίνει φυσικά πως... ξαφνικά οι τηλεοράσεις 4Κ πέρασαν στο περιθώριο - για την ακρίβεια, το ακριβώς αντίθετο: με τις τηλεοράσεις 8Κ να παραμείνουν εκ των πραγμάτων ακριβές για καιρό και περιεχόμενο ανάλυσης 8Κ πρακτικά να μην υπάρχει ακόμη, οι τηλεοράσεις 4Κ - ώριμες και προσιστές πλέον - θα φέρουν όχι μόνο για την LG αλλά για όλους τους κατασκευαστές το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων αυτήν την χρονιά. Και στο πλαίσιο της έκθεσης CES 2019 η LG απέδειξε πως έχει τρόπους να "ωθήσει μπροστά" τις τηλεοράσεις 4Κ της, είτε πρόκειται για OLED είτε για LED/LCD.
Ο ένας τέτοιος τρόπος δεν είναι άλλος από την ενσωμάτωση στα κορυφαία νέα της μοντέλα τηλεοράσεων του επεξεργαστή εικόνας α9 δεύτερης γενιάς της LG. Αυτός αναλαμβάνει να βελτιώσει την απεικόνιση σε όλα της τα χαρακτηριστικά βάσει δύο παραγόντων: τόσο αξιοποιώντας βάση δεδομένων που συγκρίνει το περιεχόμενο που προβάλλεται με ιδανικά διαμορφωμένο αντίστοιχο, όσο και αξιοποιώντας λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης που προσαρμόζουν την φωτεινότητα και αντίθεση της εικόνας βάσει του γύρω περιβάλλοντος και του φωτισμού του. Το ίδιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βελτιστοποιεί και τον συνοδευτικό ήχο ανάλογα το είδος του περιεχομένου που αποδίδεται κάθε φορά.
Ένας δεύτερος τρόπος βελτίωσης των κορυφαίων τηλεοράσεων 4Κ της LG, είτε OLED είτε LED/LCD, για το 2019 είναι η χρήση θυρών ΗDMI έκδοσης 2.1. Αυτές είναι απαραίτητες για την σωστή προβολή περιεχομένου 8Κ στο μέλλον από τα δύο νέα μοντέλα 8Κ της LG, αλλά και στα μοντέλα 4Κ φέρνουν στο προσκήνιο χειροπιαστά, αξιοπρόσεκτα πλεονεκτήματα: την σάρωση που μπορεί να αλλάζει ρυθμό σε πραγματικό χρόνο - variable refresh rate, πολύ χρήσιμη στα games - την "επιστροφή" ήχου υψηλής ανάλυσης από την τηλεόραση σε ηχοσυστήματα (eARC), αλλά και την υποστήριξη σταθερής σάρωσης εικόνας 4Κ στα 120 Hz και την υποστήριξη περιεχομένου 4Κ στα 48 καρέ.
Στις νέες τηλεοράσεις OLED 4Κ της LG, αν και οι οθόνες είναι πρακτικά του ίδιου ποιοτικού επίπέδου, οι καταναλωτές έχουν να προσβλέπουν σε πρόσθετες βελτιώσεις: αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος WebOS στην έκδοση 4.5 με μερικό ανασχεδιασμό του γραφικού του περιβάλλοντος, μείωση των καθυστερήσεων λήψης εντολών στα games στα 13 ms (!) σε απεικόνιση SDR/HDR, καθώς κι εξυπνότερη συμπεριφορά στην λήψη φωνητικών εντολών μέσω του Google Assistant. Παρούσα είναι, όπως στις τηλεοράσεις 8Κ της LG, και η Amazon Alexa για επέκταση των λειτουργιών smart home που μπορούν να προσφέρουν τα νέα μοντέλα.
Στο πλαίσιο της CES 2019 η LG παρουσίασε και την ανανεωμένη σειρά των τηλεοράσεών της 4Κ τεχνολογίας LED/LCD. Στην κορυφή τους βρίσκεται η SM90 που στηρίζεται σε πλήρους διάταξης σύστημα υποφωτισμού της οθόνης ενσωματώνοντας παράλληλα τον επεξεργαστή α9 δεύτερης γενιάς και θύρες HDMI έκδοσης 2.1, ενώ ακολουθεί η σειρά SM8x που στερείται το σύστημα υποφωτισμού αλλά όχι τα υπόλοιπα. Τα τελευταία δεν περιλαμβάνονται, μάλλον φυσιολογικά, και στην μεσαία κατηγορία τηλεοράσεων 4Κ της LG (σειρές UΜ 73/74/75/76. Αυτή ωστόσο δεν στερείται τα δύο συστήματα φωνητικών εντολών Google Assistant και Amazon Alexa, ενώ επεκτείνεται και σε κάποιες διαγωνίους που δεν υπήρχαν ως τώρα διαθέσιμες από την LG σε αυτήν την ζώνη κόστους (έως τις 86 ίντσες). Καθόλου, μα καθόλου άσχημα!