CES 2021: Δικτυακή διανομή ταινιών από την Sony

H υπηρεσία Bravia Core και στην Ελλάδα μέσα στο τρέχον έτος

Σε μία μικρή... κίνηση-έκπληξη (κανείς δεν περίμενε πως η Sony θα αποκάλυπτε Δικτυακή υπηρεσία διανομής περιεχομένου στο πλαίσιο ανακοίνωσης τηλεοράσεων) γνωστοποιήθηκε η πρόθεση των Ιαπώνων να δραστηριοποιηθούν εκ νέου στην διανομή ταινιών μέσω Internet, αυτή τη φορά με τρόπο διαφορετικό. Η υπηρεσία Bravia CORE φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και λόγου αγοράς για τις νέες σειρές τηλεοράσεων της Sony, ναι, αλλά θα ήταν λάθος να θεωρήσει οποιοσδήποτε πως οι βλέψεις της περιορίζονται σε αυτό το επίπεδο. Αν μη τί άλλο, το Bravia CORE δείχνει να είναι κίνηση δοκιμαστική και εν δυνάμει Δούρειος Ίππος για μελλοντική είσοδο της Sony στην αγορά του οικιακού ψυχαγωγικού περιεχομένου όπου αυτήν την στιγμή επικρατεί το Netflix και κερδίζει έδαφος το Disney Plus.

Τί ακριβώς είναι το Bravia CORE; Είναι μία Δικτυακή υπηρεσία διάθεσης ταινιών της Sony Pictures η οποία θα προσφέρεται αρχικά μόνο στους κατόχους των νέων τηλεοράσεων Bravia XR του ιαπωνικού κολοσσού ως ειδική παροχή που αυξάνει την αξία των προϊόντων αυτών. Οι ταινίες θα προσφέρονται με δύο τρόπους: ο ένας αφορά στις καινούργιες παραγωγές που θα προβληθούν το 2021 ή και αργότερα. Η Sony, ανάλογα με το μοντέλο τηλεόρασης που θα αποκτήσει ο κάθε καταναλωτής, θα τού προσφέρει και 5 έως 10 "κουπόνια" με τα οποία μπορεί να παρακολουθήσει νέα φιλμ της Sony Pictures αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η πορεία τους στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ο δεύτερος τρόπος αφορά σε ταινίες από τον πολύ μεγάλο κατάλογο της Sony Pictures, τις οποίες θα είναι σε θέση να παρακολουθήσουν οι κάτοχοι των Bravia XR ανά πάσα στιγμή όπως γίνεται τώρα με το περιεχόμενο των Netflix ή Disney Plus. Η Δικτυακή ταινιοθήκη του Bravia CORE θα ξεκινήσει με περίπου 100 τίτλους και η Sony προσφέρει - και πάλι ανάλογα με το μοντέλο Bravia XR που θα αγοράσει ο καταναλωτής - συνδρομή απεριόριστης χρήσης της ταινιοθήκης αυτής για 12 ή 24 μήνες.

Ως συγκριτικό πλεονέκτημα του Bravia CORE έναντι άλλων Δικτυακών υπηρεσιών η Sony προβάλλει τις τεχνικές προδιαγραφές πολλών από τις ταινίες που αυτό προσφέρει - σίγουρα των πιο πρόσφατων παραγωγών, αλλά και πολλών παλαιότερων που έχουν αναδιαμορφωθεί (remastered) τα τελευταία χρόνια. Ένα μεγάλο ποσοστό από τα φιλμ που θα προσφέρονται αποδίδεται όχι μόνο σε ανάλυση 4Κ και τεχνολογία χρώματος HDR, αλλά και σε εξαιρετικά υψηλή ποιότητα εικόνας. Η Sony δηλώνει πως τα φιλμ αυτά αγγίζουν σε ρυθμό διαμεταγωγής δεδομένων τα 80 Mbps, αριθμός διπλάσιος των καλύτερων δειγμάτων στο Apple TV Plus (40 Mbps) και υπερπολλαπλάσιος του τυπικού της Netflix ή του Disney Plus (15.5 και 25 Mbps αντίστοιχα).

Ο ιαπωνικός κολοσσός υποστηρίζει πως αυτή η ποιότητα εικόνας συναγωνίζεται την αντίστοιχη των Ultra HD Blu-ray και, ενώ αυτό δεν είναι κατά βάση αληθές (έχουμε δει και πιο πολλά από 100 MBps στα καλύτερα UHD BD της αγοράς), για τα σημερινά Δικτυακά δεδομένα τα 80 Mbps βρίσκονται όντως πολύ ψηλά. Ο ήχος δεν θα είναι, αρχικά τουλάχιστον, του ίδιου επιπέδου με την εικόνα αλλά "απλός" DTS 5.1 καναλιών, όμως αυτό θα μπορούσε να αλλάξει μελλοντικά. Το σίγουρο είναι πως οι κάτοχοι Bravia XR που θα ήθελαν να απολαύσουν ταινίες σε 4K/HDR στα 80 Mbps θα πρέπει να έχουν στα υπ' όψιν πως αυτές απαιτούν Δικτυακή σύνδεση ταχύτητας το λιγότερο 115 Mbps (όπως η Netflix ζητά 25 Mbps για υλικό επιπέδου 15.5 Mbps).

Στην παρουσίασή της η Sony κατέστησε σαφές πως το Bravia CORE έχει αυτήν την στιγμή τις συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές και προσφέρεται αποκλειστικά στο κοινό των κατόχων τηλεοράσεων Bravia XR, όμως και τα δύο μπορούν να αλλάξουν στο μέλλον. Και... ας είμαστε ρεαλιστές: θα αλλάξουν. Το Bravia CORE είναι ένας πολύ καλός τρόπος να "δοκιμάσει τα νερά" η Sony, τόσο τεχνικά όσο και από πλευράς καταναλωτικού ενδιαφέροντος, και να ξεκινήσει την σταδιακή κλιμάκωση της υπηρεσίας αυτής αργότερα διευρύνοντας την υποστήριξη της υπηρεσίας με περισσότερες συσκευές. Και μόνο για το PlayStation5, για παράδειγμα, να κάνει κάτι τέτοιο μέσα στο 2021, θα έχει ως το τέλος του τρέχοντος έτους επίδοξο κοινό 10-15 εκατομμυρίων καταναλωτών. Άλλες συσκευές μπορούν να υποστηριχθούν επίσης (και όχι μόνο Sony).

Οι Ιάπωνες επιβεβαίωσαν πως όταν ξεκινήσει η λειτουργία της υπηρεσίας Bravia CORE θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, άρα και στην Ελλάδα (ως εξαίρεση ανέφερε μόνο την Ιταλία και αυτή προσωρινά). Με τις οικιακές Δικτυακές ταχύτητες στην χώρα μας ακόμη μακριά από το επίπεδο των... πολυπόθητων 80 Mbps - ο ελληνικός μέσος όρος για το 2020 κυμάνθηκε στα 25 Mbps - δεν θα είναι πολλοί αρχικά οι καταναλωτές που θα εισπράξουν τα τεχνικά οφέλη του Bravia CORE στο έπακρο, όμως με τις ευρυζωνικές συνδέσεις να γίνονται ολοένα και ευρύτερα διαθέσιμες ο χρόνος "δουλεύει" σαφώς υπέρ της υπηρεσίας της Sony. Συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας για το Bravia CORE δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί, οπότε... υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ