Κάποια πράγματα καλό είναι να προχωρούν γρήγορα - και μόνο θετική μπορεί να είναι μια σχετικά γρήγορη (για τα δεδομένα των σωμάτων θέσπισης προτύπων στο χώρο της τεχνολογίας τουλάχιστον) εξέλιξη των πραγμάτων όσον αφορά στο πώς θα είναι εφικτό να βρει το δρόμο της στο κοινό η εικόνα υπερυψηλής ευκρίνειας. Αυτή, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, προσφέρει τέσσερις φορές περισσότερη οπτική πληροφορία (και αντίστοιχο αριθμό pixel) σε σχέση με την παρούσα υψηλή ευκρίνεια, έπρεπε λοιπόν να βρεθεί ένας νέος τρόπος κωδικοποίησης και "συμπίεσης" της πρώτης, ώστε να είναι εφικτή τόσο η αποθήκευση ταινιών σε οπτικούς δίσκους, όσο και η μετάδοση ταινιών ή video γενικότερα μέσω Internet.
Πέρυσι το Φεβρουάριο είχαμε κάνει για πρώτη φορά λόγο για τον Η.265, τον αλγόριθμο συμπίεσης o οποίος θα διαδεχόταν τον τωρινό, και σε γενικές γραμμές επιτυχημένο, Η.264 που αξιοποιείται από το Internet και τους δίσκους Blu-ray, μέχρι τις πασίγνωστες... ματρόσκες (αρχεία .mkv). Για να αξιοποιηθεί σε συσκευές κάθε είδους, ο αλγόριθμος αυτός έπρεπε πρώτα να εγκριθεί από το ελεγκτικό σώμα που θεσπίζει τα οπτικοακουστικά πρότυπα παγκοσμίως, τον Σύνδεσμο Διεθνών Τηλεπικοινωνιών (ITU). E, ένα περίπου χρόνο από τη μέρα που το International Communications Union και το συνεργαζόμενο Moving Picture Experts Group συνέγραψαν το πρώτο σκαρίφημα περιγραφής του H.265, αυτός έχει - πριν από λίγες μέρες - και επίσημα πλέον πιστοποιηθεί.
Ο αλγόριθμος αυτός, που έχει και το όνομα HEVC (High Efficiency Video Codec), είναι σημαντικά αποδοτικότερος από τον προκάτοχό του - σύμφωνα με τους δημιουργούς του, έως και 50% περισσότερο αποτελεσματικός. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να προσφέρει είτε την σημερινή ποιότητα εικόνας υψηλής ευκρίνειας σε περίπου το... μισό μέγεθος αρχείων, είτε πολύ καλή ποιότητα εικόνας σε υπερυψηλή ευκρίνεια. Και στις δύο περιπτώσεις γίνεται απείρως ευκολότερο να αποθηκευθεί μια πλήρης ταινία σε οπτικό μέσο αποθήκευσης ή/και να διοχετευθεί μέσω Internet στο καταναλωτικό κοινό μέσω υπηρεσιών π.χ. όπως τα iTunes και Netflix ή μέσω δορυφόρου και σχετικού εξοπλισμού.
Αν και το ζητούμενο ήταν αρχικά η ευκολότερη διαχείριση του μεγάλου όγκου πληροφορίας που φέρνει στο προσκήνιο η υπερυψηλή ευκρίνεια, θετικότατη η εξέλιξη αυτή είναι και για την αγορά της κινητής τηλεφωνίας: μέσω του H.265 θα είναι σύντομα εφικτή η αποστολή υψηλής ποιότητας video σε "λογικά" μεγέθη αρχείων και ρυθμούς κατανάλωσης δεδομένων, σε κάθε είδους smartphone, tablet ή laptop. Το νέο πρότυπο συμπίεσης έχει μόλις πιστοποιηθεί, οπότε φυσιολογικά δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί συσκευές που το υποστηρίζουν. Αυτές είναι νομοτελειακό πως θα ξεκινήσουν να διατίθενται ως το φθινόπωρο, ελπίζουμε ωστόσο να δούμε και πολλές υπάρχουσες συσκευές - που διαθέτουν ικανή επεξεργαστική ισχύ, όπως π.χ. σύγχρονα media player, τα Retina iPad ή το PlayStation3 - να το υποστηρίζουν με σχετικές αναβαθμίσεις λογισμικού. Όπως πάντα, ίδωμεν!