ΙΜΑΧ: πιστοποιήσεις... και για home cinema

Πρόγραμμα εισπρακτικό αντίστοιχο της Dolby, οι Sony, Denon και Marantz υιοθετούν άμεσα

Οποιοσδήποτε φίλος ή φίλη του Αθηνόραμα Digital έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ταινία σε κινηματογράφο IMAX σε Ευρώπη ή Αμερική, μπορεί να διαβεβαιώσει πως η εμπειρία της θέασης φιλμ εκεί είναι σημαντικά έως... θεαματικά καλύτερη από την αντίστοιχη σε "απλές" αίθουσες. Η εταιρεία της κινηματογραφικής αυτής αλυσίδας, λοιπόν, φυσιολογικά ίσως θεωρεί πως μπορεί να "εισπράξει" αυτό το γεγονός και στο περιβάλλον του οικιακού κινηματογράφου. Στο πλαίσιο της πρόσφατης έκθεσης IFA ανακοίνωσε και ξεκινά άμεσα - σε συνεργασία με την DTS - ένα νέο πρόγραμμα πιστοποίησης συσκευών και περιεχομένου ονόματι IMAX Enhanced, χαροποιώντας και ταυτόχρονα... προβληματίζοντας τους απανταχού θιασώτες των home cinema.

Το πρόγραμμα πιστοποίησης IMAX Enhanced δημιουργήθηκε για "να εξασφαλίζει πως οι καταναλωτές θα εισπράττουν από τον εξοπλισμό και το περιεχόμενο που επιλέγουν το υψηλότερο δυνατό ποιότητας απόδοσης εικόνας και ήχου, όπως ακριβώς το είχαν οραματιστεί οι δημιουργοί ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, ντοκυμαντέρ και άλλου υλικού". Για το κοινό που... μάλλον κάπου το έχει ξανακούσει αυτό μα δεν θυμάται πού, υπενθυμίζουμε πως αυτή είναι η υπόσχεση και της αντίστοιχης πρωτοβουλίας Dolby Vision/Dolby Atmos της Dolby, η οποία δημιουργήθηκε για τον ίδιο ακριβώς λόγο: την είσπραξη εσόδων από τις κινηματογραφικές και τους κατασκευαστές, με αντάλλαγμα την άδεια και την τεχνογνωσία διαμόρφωσης περιεχομένου και συσκευών που αποδίδει εικόνα και ήχο κατά κάποιο τρόπο "εμπνευσμένα" από τις κινηματογραφικές αίθουσες Dolby.

Το πρόβλημα είναι πως αφενός και το μοντέλο πιστοποίησης των IMAX/DTS είναι προφανώς "κλειστό" (ειδάλλως δεν θα ήταν προσοδοφόρο), αφετέρου οι δύο συνεργάτιδες εταιρείες δεν καθιστούν σαφές το πώς ακριβώς θα εισπράττει το καταναλωτικό κοινό την ανώτερη αυτή ποιότητα εικόνας/ήχου που θα χαρακτηρίζει το πιστοποιημένο περιεχόμενο και εξοπλισμό κατά IMAX Enhanced (οι σχετικές αναφορές στο επίσημο website είναι βολικά γενικόλογες). Αυτό που υποθέτουμε πως θα προσφέρουν είναι, πρακτικά, τα ίδια μέσες-άκρες ωφέλη των Dolby Vision και Dolby Atmos, δηλαδή σωστή κι ενίοτε άκρως εντυπωσιακή χρωματική απόδοση του υλικού τεχνολογίας HDR (ανάλογα και με το μέσο προβολής βέβαια), καθώς και "αντικειμενοστρεφή" ήχο και αξιοποίηση καναλιών ύψους (το DTS:X δεν έχει σε καμία περίπτωση γνωρίσει την αποδοχή του Dolby Atmos μέχρι στιγμής).

Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα πιστοποίησης IMAX Enhanced δείχνει να έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον κι εξασφαλίσει την υποστήριξη κατασκευαστών πάρα πολύ γρήγορα: οι Sony, Denon και Marantz ανακοίνωσαν ήδη συγκεκριμένα μοντέλα προϊόντων τους που είτε πωληθούν στην αγορά πιστοποιημένα κατά IMAX Enhanced εξ αρχής είτε θα αποκτήσυν την πιστοποίηση μετά από αναβάθμιση λογισμικού. Η Sony προωθεί ως τέτοια τα νέα της μοντέλα τηλεοράσεων LED/LCD και OLED (και το περσινό OLED) καθώς και όχι λιγότερους από εννιά νέους ή υπάρχοντες προβολείς της υπερυψηλής ευκρίνειας. Η Marantz θα αναβαθμίσει τους επόμενους μήνες τέσσερις από τους καλύτερους ενισχυτές της, ενώ η Denon θα αναβαθμίσει έναν κορyφαίο και θα κυκλοφορήσει δύο νέους ενισχυτές, εξ αρχής πιστοποιημένους κατά IMAX Enhanced. Για... τόσο νωρίς, δεν είναι και λίγα προϊόντα.

Με τηλεοράσεις, ενισχυτές και προβολείς για τους οποίους δεν είχε γίνει σχετική πρόβλεψη να είναι αναβαθμίσιμοι σε IMAX Enhanced, υπάρχει ελπίδα και ίσως σοβαρή πιθανότητα και άλλα μοντέλα να αναβαθμιστούν και άλλοι κατασκευαστές ν' ακολουθήσουν εν ευθέτω χρόνω. Η επιτυχία ή όχι αυτού του προγράμματος πιστοποίησης, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το αν και πότε θα εμφανιστεί σχετικό περιεχόμενο - σε ευρεία γκάμα και ποιοτικό - που θα πείσει για τις οπτικοακουστικές "αρετές" παραγωγών που έχουν πιστοποιηθεί κατά IMAX Enhanced. Οι δύο συνεργάτιδες εταιρείες έχουν ανακοινώσει την επεξεργασία κορυφαίων ντοκυμαντέρ IMAX ώστε να επιδεικνύονται τα πλονεκτήματα της πιστοποίησης, καθώς και την υποστήριξη των Sony Pictures και Paramount Pictures σε μελλοντικές ταινίες τους.

Με αυτά ως δεδομένα, θα έχουμε λοιπόν στο εμπόριο μέσα στο 2019 π.χ. φιλμ σε UHD Blu-ray πιστοποιημένα κατά HDR10, Dolby Vision, IMAX Enhanced και ίσως HDR10+ μαζί; Όπως όλα δείχνουν, διόλου απίθανο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ