Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι η - όχι μόνο ελληνικού χαρακτήρα - οικονομική στενωπός που διανύουν πολλές χώρες έχει αντίκτυπο στα σχέδια των πολυεθνικών τεχνολογίας περισσότερο απ' ότι στα σχέδια εταιρειών άλλων κλάδων. Ακόμη και με αυτήν την παραδοχή, πάντως, είναι πάντοτε λυπηρό να διαπιστώνει κανείς πόσες αλλαγές, ενίοτε θυσίες και απώλειες, σημειώνονται στα σχέδια των πρώτων. Η Logitech, για παράδειγμα, είχε άλλες βλέψεις όταν εξαγόραζε το 2004 την Intrigue Technologies, τη δημιουργό των εξαιρετικών πολυ-τηλεχειριστηρίων Harmony. Η πρώτη αξιοποίησε για κάποια χρόνια την τεχνογνωσία της δεύτερης, και την εξελισσόμενη στην κατηγορία τεχνολογία, για να παρουσιάσει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα χειριστήρια που αναλαμβάνουν να αντικαταστήσουν τα τέσσερα, πέντε ή και... δεκαπέντε ξεχωριστά που απαιτούνται για το χειρισμό ενός home cinema.
Πολυτηλεχειριστήρια Harmony η Logitech είχε διαθέσει τα τελευταία χρόνια τόσο σε υψηλό επίπεδο τιμών, όσο και σαφώς περισσότερο προσιτό σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τα πιο πολλά από αυτά είχαν αποσπάσει ευνοϊκότατες κριτικές. Όλα αυτά δυστυχώς αποτελούν παρελθόν από χθες, όταν - ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της ελβετικής εταιρείας για το περασμένο, εορταστικό τρίμηνο - ο διευθύνων σύμβουλος της Logitech διευκρίνισε πως δραστηριότητες που την ζημιώνουν, πλέον εγκαταλείπονται. Σε αυτές συγκαταλέγονται τόσο τα χειριστήρια Harmony, όσο και τα συστήματα ασφαλείας με κάμερες που η ελβετική εταιρεία είχε εξελίξει σε πλήρη σειρά εδώ και τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα της Logitech, οι πωλήσεις των Harmony είχαν σημειώσει μείωση της τάξης του 55% σε όγκο πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι (περίοδο που η εμπορική τους πορεία ήταν επίσης καθοδική), καθώς και μείωση της τάξης του 24% σε κέρδη (τα πιο πολλά Harmony είναι ακριβά και προσφέρουν αξιοπρεπέστατο περιθώριο κέρδους). Απ' ότι φαίνεται, ωστόσο, η συγκεκριμένη παράμετρος - δηλαδή οι υψηλές τιμές των πιο πολλών μοντέλων Harmony - καθώς και το γεγονός ότι αντικειμενικά δεν είναι μεγάλο το κοινό που όντως χρειάζεται ένα πολυχειριστήριο, ήταν αρκετά για να ωθήσουν όλη την κατηγορία στο περιθώριο των μελλοντικών σχεδίων της Logitech. Απ' ότι φαίνεται, για πάντα.
Το μόνο ερώτημα που απομένει ν' απαντηθεί αφορά, φυσικά, στην υποστήριξη της υπάρχουσας πελατειακής βάσης των Harmony, καθώς και στο για πόσο καιρό θα εμπλουτίζεται η βάση δεδομένων που χρησιμοποιούν τα χειριστήρια αυτά για να "αναγνωρίζουν" συσκευές όπως ενισχυτές, player κλπ. με νέες εγγραφές προϊόντων. Ο διευθύνοντας της Logitech ήταν καθυσηχαστικός, βεβαιώνοντας πως για το εγγύς μέλλον δεν τίθεται θέμα εγκατάλειψης και μη ανανέωσης της βάσης αυτής, πρακτικά ωστόσο όλοι γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο είναι θέμα χρόνου. Και, με την εγκατάλειψη των Harmony από τη Logitech, όσοι κάτοχοι home cinema στο μέλλον θα χρειαστούν πολυτηλεχειριστήριο για έλεγχο πλειάδας συσκευών, θα αναγκάζονται να καταφεύγουν σε σημαντικά ακριβότερες λύσεις. Κατάσταση... lose-lose, με άλλα λόγια. Δυστυχώς.