Όλες σχεδόν οι τηλεοράσεις σήμερα υποστηρίζουν περισσότερα από ένα σετ ρυθμίσεων: πολλές από αυτές προσφέρουν κάποια προκαθορισμένα και τη δυνατότητα να τα προσαρμόσουμε, άλλες να ορίσουμε εξ αρχής δικά μας σετ (custom) και να τα αποθηκεύσουμε. Ειδικά στις τηλεοράσεις plasma, αλλά και στις LCD, έχει νόημα να διαθέτουμε δύο σετ ρυθμίσεων: ένα για πρωϊνή κι ένα για βραδυνή θέαση. Είναι μέθοδος γνωστή σε όσους επιδιώκουν την καλύτερη εικόνα για ταινίες τη νύχτα και τηλεοπτικό πρόγραμμα τη μέρα, αλλά έχει πρακτική εφαρμογή και σε... sporty καταστάσεις, ακριβώς γιατί δεν είναι απαραίτητο να δούμε ματς μόνο βραδινές ώρες.
Στις ρυθμίσεις αυτές κατά βάση ξεκινάμε... αντίστροφα. Σε βραδυνές συνθήκες - και έχοντας, όπως είπαμε, φροντίσει να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν ευνοϊκότερες συνθήκες φωτισμού - κάνουμε τις ρυθμίσεις που θέλουμε σε φωτεινότητα, αντίθεση, τιμή γάμμα, θερμοκρασία χρώματος κλπ. έτσι ώστε η εικόνα να φαίνεται στα μάτια μας όσο το δυνατόν πιο φυσική. Δεν είναι βέβαια ακριβώς... επιστημονική η προσέγγιση, αλλά είναι πολύ πιθανό να πάρουμε καλύτερα αποτελέσματα από αυτά των εξ ορισμού ρυθμίσεων - τα οποία συνήθως έχουν υψηλές τιμές σε φωτεινότητα, αντίθεση και οξύτητα της εικόνας.
Αποθηκεύοντας τις προαναφερθείσες, σχετικά σωστές, ρυθμίσεις ως κατάλληλες για βραδυνή θέαση, προχωράμε και στην δημιουργία ή προσαρμογή ενός δεύτερου σετ, για πρωϊνή θέαση. Εδώ πρέπει οι ρυθμίσεις να εξισορροπήσουν τον περιβάλλοντα φωτισμό που δημιουργείται στο χώρο από τον ήλιο - και, σε αντίθεση με ό,τι θα επέβαλλε η λογική, δεν πρέπει να... αυξήσουμε τη φωτεινότητα της οθόνης. Στις πιο πολλές τηλεοράσεις αυτή ουσιαστικά μεταβάλλει το επίπεδο του μαύρου και απρόσεκτη ρύθμισή της έχει ως αποτέλεσμα "ξεπλυμένη", θαμπή και σίγουρα όχι φυσική εικόνα.
Αντιθέτως, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αυξήσουμε - και πάλι, προσεκτικά - την αντίθεση, η οποία πρακτικά μεταβάλλει τα επίπεδα του λευκού κι όχι του μαύρου. Στο ίδιο θέμα βοηθά και η τιμή γάμμα: ακόμη και ένα "κλικ κάτω" σε αυτό θα μεταφέρει τη γκάμα των χρωμάτων σε πιο σκούρα επίπεδα, χωρίς όμως τα πρώτα να χάσουν σημαντικά την ισορροπία τους. Για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο που συνοδεύει την τηλεόραση, βέβαια, τις εξ ορισμού ρυθμίσεις όμως ακόμη και ένα απαίδευτο μάτι μπορεί να τις βελτιώσει μετά από κάποιο πειραματισμό.