Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!
Ακόμη δεν έχουμε μπει στο Μάρτη και ήδη ακούστηκαν οι πρώτες... ομοβροντίες της εορταστικής περιόδου: η Microsoft επιβεβαίωσε ως ημερομηνία κυκλοφορίας του Gears of War 3, του σημαντικότερου ίσως τίτλου για Xbox 360 φέτος, την 20η Σεπτεμβρίου. Κάπως νωρίς μεν για Χριστουγεννιάτικο αβαντάζ, η ημερομηνία αυτή ωστόσο αφήνει χρονικό περιθώριο σε άλλες κυκλοφορίες για το σύστημα (εστιασμένες στο Kinect πιθανότατα) να διεκδικήσουν πιο πολλή δημοσιότητα όσο πλησιάζουν οι γιορτές. Όπως έχουμε ξαναδηλώσει, πάντως, μας προβληματίζει το γεγονός ότι το Gears of War 3 είναι ο μόνος ΑΑΑ τίτλος του 2011 για Xbox 360 που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής. Στην Ε3 τον Ιούνιο θα αποκαλυφθούν κι άλλοι, ναι, αλλά έγκαιρα για Χριστούγεννα...; Μακάρι η Microsoft να μας εκπλήξει όλους με ένα Forza MotorSport 4, για παράδειγμα!
Καμία ιδιαίτερη έκπληξη, πάντως, δεν προκάλεσε η - απ' όλους αναμενόμενη πια - ανανέωση των φορητών υπολογιστών MacBook Pro της Apple. Ό,τι περιμέναμε και είχε διαρρεύσει μέσα στην εβδομάδα: ταχύτεροι επεξεργαστές i5 και i7 της Intel, μεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα, επιλογές για σκληρούς δίσκους SSD και οθόνες με ή χωρίς επικάλυψη για τις αντανακλάσεις. Παρούσα και η θύρα διασύνδεσης περιφερειακών - αλλά και οθονών - τεχνολογίας LightPeak της Intel, η οποία έχει ονομαστεί επισήμως Thunderbolt. Μόνο αξιοσημείωτο στοιχείο η παύση συνεργασίας της Apple με την nVidia για το υποσύστημα γραφικών, αφού στα εισαγωγικά MacBook Pro αυτή τη δουλειά την αναλαμβάνει το ενσωματωμένο υποσύστημα της HD3000 της Intel, στα ανώτερα υποσυστήματα γραφικών της AMD της σειράς 6xxx. Για τις τιμές πώλησης, ε... τα γνωστά: ο διάσημος Apple tax συνεχίζει να ισχύει, έστω κι αν η ποιότητα κατασκευής τον δικαιολογεί σ' ένα βαθμό.
Δικαιολογημένη, ίσως, είναι και η αισιοδοξία των κατασκευαστών τηλεοράσεων 3D σχετικά με την εμπορική πορεία που αυτές θα/θα ήθελαν να σημειώσουν μέσα στο 2011. Η Samsung, για παράδειγμα, σημείωσε πωλήσεις 2 εκατομμυρίων τέτοιων τηλεοράσεων πέρυσι, όμως φέτος έχει θέσει στόχο για 10 (!) εκατομμύρια τηλεοράσεις 3D. Αντιστοίχως η LG έχει θέσει για τον εαυτό της στόχο την πώληση 5 εκατομμυρίων τηλεοράσεων 3D για το νέο έτος. Διόλου ευκαταφρόνητοι στόχοι, ομολογουμένως, παραμένουν όμως επιτεύξιμοι αν σκεφτεί κανείς ότι ουσιαστικά... όλες οι κορυφαίες τηλεοράσεις του 2011, και κάποιες από την μεσαία κατηγορία, θα είναι εξ' ορισμού ικανοτήτων 3D. Τώρα, αν ο κόσμος θα τις αγοράσει επί τούτου επειδή είναι 3D ή επειδή προτίθεται να καταβάλλει κάποια χρήματα για καλή εικόνα γενικότερα... είναι μια ερώτηση στην οποία αλλιώς απαντά το marketing, αλλιώς εμείς. Και πιθανόν αξίζει ξεχωριστό άρθρο.
Για ξεχωριστό άρθρο, πάντως, θα πρέπει να επιφυλαχθούμε μέχρι να επιβεβαιωθεί από την Denon και για την Ευρώπη η πληροφορία που δημοσιεύσαμε χθες: η πρόθεσή της να αναβαθμίσει τους θρυλικούς ενισχυτές AVC-A1HD και AVP-A1HD ώστε να υποστηρίζουν εικόνα 3D, κανάλια ύψους και πλάτους, καθώς και εξελιγμένη ισοστάθμιση κατά Audyssey. Δεχθήκαμε μία σειρά από σχετικά e-mail, για τα οποία δεν είχαμε δυστυχώς συγκεκριμένες απαντήσεις να δώσουμε: ούτε για το αν η αναβάθμιση αυτή θα γίνει διαθέσιμη στην ευρωπαϊκή αγορά (και κατ' επέκταση στην ελληνική μέσω της αντιπροσώπου της Denon στη χώρα μας), ούτε το πότε θα είναι διαθέσιμη (και η Denon αόριστα "μετά το Σεπτέμβριο" το έχει θέσει), ούτε πόσο θα κοστίζει (καμία πληροφορία μέχρι στιγμής). Θα το ερευνήσουμε τις επόμενες ημέρες και θα επανέλθουμε, αν μη τι άλλο γιατί ναι μεν είναι αξιέπαινη η κίνηση αυτή υποστήριξης της Denon στους πελάτες της 4 χρόνια μετά την κυκλοφορία των Α1ΗD, αλλά... κρίμα κι άδικο να ενθουσιάζει κανείς τους Έλληνες κατόχους τους, αν τελικά ωφελεί την αμερικανική αγορά και μόνο. Επιφυλασσόμαστε, λοιπόν.
Μικρές επιφυλάξεις, πάντως, έστω κι αν η συνολική τους γνώμη είναι θετική, εξέφρασαν στα άρθρα τους οι περισσότεροι συνάδελφοι στις ΗΠΑ για το Motorola Xoom - το πρώτο tablet με Android ικανό να προσφέρει ανταγωνισμό στο iPad - που κυκλοφόρησε χθες. H συσκευή είναι προσεγμένης κατασκευής, γρήγορη στις εφαρμογές (όταν δεν εκτελούνται πολλές ταυτόχρονα) και με πολύ καλής ποιότητας οθόνη, καταλληλότερη από του iPad για θέαση video. Από την άλλη, η θύρα καρτών μνήμης που ενσωματώνει δεν λειτουργεί ακόμη και θα ενεργοποιηθεί με μελλοντικό update, η συμβατότητα με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4G θα εξασφαλιστεί με αναβάθμιση σε hardware (που θα απαιτήσει αποστολή του tablet στη Motorola) και, όπως αναφέραμε χθες, δεν υποστηρίζεται ακόμη Flash στον Web browser που διαθέτει η συσκευή. Είναι πάντως το πρώτο μόνο από μία σειρά tablet που θα κυκλοφορήσουν πολλοί κατασκευαστές τους επόμενους μήνες, όλα βασισμένα σε Android 3.0 και τεχνικές προδιαγραφές καλύτερες του (παρόντος) iPad, οπότε και μόνο που έδωσε το... εναρκτήριο λάκτισμα, έχει ενδιαφέρον. Για να δούμε!