Eίναι πρακτικά βέβαιο πως η πανδημία του COVID-19 είχε και συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στην υλοποίηση των σχεδίων είχαν οι κατασκευαστές τηλεοράσεων για την εξέλιξη της κατηγορίας με καινούργια τους μοντέλα - ακόμη κι έτσι, ωστόσο, όλα δείχνουν πως όχι μόνο πρόοδος θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια, μα και ορισμένες... ανατροπές που ομολογουμένως δεν περιμέναμε. Η πλέον πρόσφατη έγινε γνωστή πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και αφορά στα πλάνα των Sony και Panasonic, οι οποίες θα επιδιώξουν να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό σε 18 μήνες από σήμερα με μοντέλα τηλεοράσεων βασισμένα σε τεχνολογία... Samsung!
Πράγματι: έχοντας ωθήσει την παρούσα τεχνολογία προβολής OLED της LG στο όριο των δυνατοτήτων της - η Sony στον τομέα της χρωματικής απόδοσης και επεξεργασίας εικόνας, η Panasonic στον τομέα της φωτεινότητας και της απόδοσης κίνησης - οι δύο ιαπωνικές εταιρείες στρέφονται για τα κορυφαία τους μοντέλα του 2022 (καθώς του 2021 είναι εν πολλοίς ήδη δρομολογημένα), σε νέα τεχνολογία οθονών. Αυτή δεν είναι άλλη από την QD-OLED της Samsung Display, η οποία έγινε γνωστή πέρσι τον χειμώνα λόγω της επένδυσης που η εταιρεία αυτή έκανε για την δημιουργία σχετικής γραμμής παραγωγής. Κορεατικά μέσα ενημέρωσης θέλουν την Samsung Display να έχει ήδη έλθει σε επαφή με τις Sony και Panasonic, προσφέροντάς τους δοκιμαστικά μοντέλα οθονών ώστε αυτές να αξιολογήσουν σχετική μελλοντική συνεργασία.
Η ανατροπή, δε, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Samsung Electronics - το τμήμα δηλαδή το κορεατικού κολοσσού που μάς προσφέρει τα ομώνυμα καταναλωτικά προϊόντα και προφανώς τις σχετικές τηλεοράσεις - έχει επίσης λάβει δοκιμαστικές οθόνες QD-OLED από την Samsung Display ενδέχεται να... μην υιοθετήσει αυτήν την τεχνολογία στις δικές της τηλεοράσεις ή να το κάνει σε δεύτερο χρόνο, μετά από τις Sony και Panasonic (!). Πρόκειται από εκείνα τα παράδοξα που έχουμε συναντήσει και με τις LG Display/LG Electronics, το σενάριο δηλαδή ο κατασκευαστής τηλεοράσεων του ίδιου ομίλου με τον κατασκευαστή οθονών να μην επιδιώκει την αξιοποίηση τεχνογνωσίας του δεύτερου για τους όποιους δικούς του, "εσωτερικούς" λόγους. Ο κατασκευαστής οθονών προχωρά έτσι με τα δικά του, αυτόνομα πλάνα, ασχέτως αυτά περιλαμβάνουν ανταγωνιστικές εταιρείες ως πελάτες της τεχνολογίας του.
Εικάζεται πως στην συγκεκριμένη περίπτωση ο πιθανότερος "εσωτερικός" τέτοιος λόγος της Samsung Electronics έχει να κάνει με την φιλοδοξία της να προωθήσει το 2021 και το 2022 κορυφαίες τηλεοράσεις βασισμένες στην τεχνολογία MiniLED και MicroLED. Και οι δύο αυτές είναι βασισμένες στην καθιερωμένη τεχνολογία LED/LCD με τοπικό υποφωτισμό, όμως η πρώτη χρησιμοποιεί "ζώνες" όπως πολλές άλλες τηλεοράσεις σήμερα (αν και θεαματικά περισσότερες) ενώ η δεύτερη προσφέρει έλεγχο "ανά pixel". Το πρόβλημα είναι πως και οι δύο αυτές τεχνολογίες κατασκευαστικά είναι ακόμη ακριβές - η δεύτερη... επώδυνα περισσότερο εδώ και πολύ καιρό, λόγος για τον οποίο π.χ. η Sony την έχει "παγώσει" προσωρινά - οπότε θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν η Samsung Electronics έχει κάνει τόση πρόοδο σε αυτόν τον τομέα ώστε να βασίσει τα πλάνα της των επόμενων δύο ή και τριών ετών εκεί.
Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζουμε πως η τεχνολογία QD-OLED έχει τις προδιαγραφές να "κάνει την έκπληξη" στον τομέα της τηλεοπτικής ποιότητας απεικόνισης: συνδυάζει τις αρετές των σημερινών OLED της LG - την τέλεια απόδοση του μαύρου, την υψηλότατη αντίθεση και τον έλεγχο σε επίπεδο pixel - με τις αρετές των σημερινών "QLED" της Samsung (την υψηλή φωτεινότητα και την ευρύτερη χρωματική γκάμα). Με την εμπειρία τους στα υποσυστήματα ελέγχου και επεξεργασίας εικόνας οι Sony και Panasonic θα μπορούσαν αναμφίβολα να προσφέρουν άκρως εντυπωσιακές τηλεοράσεις το 2022, υποθέτοντας πάντοτε πως τα χαρακτηριστικά των οθονών QD-OLED είναι αυτά που προωθεί η Samsung Display. Για να δούμε, λοιπόν!